Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 04:42 1 808 2

Министърът на вътрешната сигурност в САЩ пое към импийчмънт

  • импийчмънт-
  • сащ-
  • алехандро майоркас

Камарата на представителите на САЩ подкрепи искането на републиканците за отстраняване на Алехандро Майоркас

Министърът на вътрешната сигурност в САЩ пое към импийчмънт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради големия мигрантски наплив по американско-мексиканската граница, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на импийчмънт.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите не успяха да получат подкрепа от мнозинството по искането си за отстраняване на Майоркас.

С 214 гласа "за" с 213 "против" долната камара на Конгреса днес одобри два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност с обвиненията, че той не е прилагал имиграционните закони на САЩ, което е довело до рекордно големи мигрантски потоци през американско-мексиканската граница, както и че е направил неверни изявления пред законодателите.

Малко вероятно е обаче Сенатът, в който Демократическата партия разполага с мнозинство, да подкрепи днешното решение, отбелязва Ройтерс.

Откакто Байдън встъпи в длъжност като президент през 2021 г., рекорден брой мигранти влязоха в САЩ, пресичайки нелегално мексиканско-американската граница. Бившият президент Доналд Тръмп превърна това в основен акцент в кампанията си срещу Байдън.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за ситуацията по границата и смята, че проблемът се дължи на неработещата имиграционната система на САЩ, която Конгресът не е в състояние да оправи.

Байдън нарече днешното решение на Камарата на представителите "явен акт на противоконституционна борба за тяснопартийни интереси, насочена срещу един почтен държавен служител".

Министерството на вътрешната сигурност разпространи меморандум с който защитава политиката на Майоркас в областта на граничната сигурност и призовава Конгреса да работи с правителството на Байдън за реформиране на остарелите закони, "вместо да улеснява този фарс с импийчмънта".

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин бе изписан от националния военномедицински център "Уолтър Рийд", където бе хоспитализиран за втори път след операция за лечение на рак на простатата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на прессъобщение на Пентагона.

Седемдесетгодишният Остин се подложи на операция през декември. В неделя той бе настанен за втори път в интензивно отделение в "Уолтър Рийд" заради проблем с пикочния мехур, като вчера претърпя нехирургична процедура под обща анестезия.

Миналия месец в САЩ избухна политически скандал, след като стана ясно, че Остин не е съобщил на Белия дом за операцията си, както и за последвалата хоспитализация през януари, припомня Ройтерс. Дори президентът Джо Байдън е научил, че Остин е в болница няколко дни след постъпването му в "Уолтър Рийд".

Миналата седмица американският министър на отбраната говори пред журналисти за хода на възстановяването си, но в неделя отново бе настанен на лечение в "Уолтър Рийд" заради спешен проблем с пикочния мехур.

Последната хоспитализация принуди Остин да отмени планирано за тази седмица пътуване до централата на НАТО в Брюксел. Освен това в сряда той трябваше да бъде домакин на среща на живо, на която да се обсъждат въпроси, свързани с Украйна, но се налага консултациите да протекат във виртуален формат.

"Министърът все още възнамерява утре да се участва във виртуалното заседание на контактна група по въпросите на отбраната на Украйна", каза говортелката на Пентагона Сабрина Сингх.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неру

    7 0 Отговор
    Говорителката на пентагона и тя циганка или свързана с тях
  • 2 Един гад

    5 0 Отговор
    по-малко на сбирката на натю!