Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 04:39 884 8

САЩ проверяват дали Израел ползва законно американски оръжия в Газа

  • сащ-
  • израел-
  • газа

ООН предупреди, че израелската сухопътна офанзива в град Рафах може да "доведе до клане"

САЩ проверяват дали Израел ползва законно американски оръжия в Газа  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вашингтон проучва военните действия на Израел в ивицата Газа от гледна точка на ангажимента на държавите, получаващи американски оръжия, да спазват международното хуманитарно право при военни операции, заяви Матю Милър, говорител на Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Правителството на Джо Байдън е подложено на все повече критики, че продължава да предоставя оръжия на Израел фона на увеличаващите се твърдения, че израелската армия ги използва при удари срещу цивилни в палестинския анклав, отбелязва Ройтерс.

Милър заяви пред журналисти, че в момента се прави оценка от гледна точка на т.нар. Ръководство на Държавния департамент за реагиране при инциденти, нанасящи вреда на цивилни лица (CHIRG).

“Този процес не е замислен като механизъм за бърз отговор", отбеляза Милър. "По-скоро той е предназначен за изготвянето на систематична оценка на инциденти, при които са пострадали цивилни, и за разработването на подходящи политически реакции за намаляване на риска от повтарянето на подобни инциденти в бъдеще, както и за подтикването партньорите да провеждат военни операции в съответствие с международното хуманитарно право", каза още говорителят на Държавния департамент.

Въпросната процедура е различна от проучванията, които Държавният департамент понякога прави, за да прецени дали в даден конфликт са извършени жестокости, включително престъпления срещу човечеството или дори геноцид.

Милър не уточни кога е започнала проверката за действията на Израел в Газа и не каза колко инцидента са били разгледани досега. Но според източник на Ройтерс Държавният департамент е разгледал данните по 50 случая, при които са пострадали цивилни.

Миналата седмица президентът Джо Байдън издаде нов меморандум за националната сигурност, който изисква от държавите, получаващи американска помощ за сигурност, да предоставят гаранции, че ще спазват международното право и няма да ограничават достъпа до помощ при конфликти.

ООН предупреди, че израелската сухопътна офанзива в град Рафах в ивицата Газа може да "доведе до клане" в южната част на палестинския анклав, където са подслонени повече от 1 000 000 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израел казва, че иска да изведе бойците от палестинската ислямистка групировка "Хамас" от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските власти също така посочиха, че изготвят планове за евакуацията на палестински цивилни.

"Военните операции в Рафах могат да доведат до клане в Газа. Освен това те могат да тласнат и без това крехката хуманитарна ситуация до прага на смъртта", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

"Нямаме гаранции за безопасност, нито за хуманитарни доставки, липсва ни и кадрови капацитет да поддържаме своята операция. Международната общност предупреждава за опасните последици от всякакво сухопътно нахлуване в Рафах. Израелското правителство не може да продължава да игнорира тези призиви", подчерта Грифитс.

Преговорите за примирие в Газа, в които участват САЩ, Египет, Израел и Катар във вторник приключиха без пробив, след като по-рано през деня генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази надежда, че ще бъде постигната "някаква форма на прекратяване на военните действия". "Искрено се надявам на успех в преговорите за освобождаване на заложниците и за намирането на някаква форма на прекратяване на военните действия, за да се избегне цялостна офанзива за Рафах", каза Гутериш пред журналисти.

Войната в управляваната от "Хамас" ивица Газа започна, след като на 7 октомври бойци от ислямистката групировка нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха 253 заложници според израелски данни. В отговор израелската армия предприе офанзива Газа, в резултат на която според палестинските здравни власти досега са били убити около 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените сгради има още хиляди тела.

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа в момента е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет. По думите на Грифитс тези хора "гледат смъртта в лицето".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    9 0 Отговор
    Заглавието е достойно за виц на деня
  • 2 Калпазанин

    11 0 Отговор
    Над 30000 избити затворени в лагер какво беше,????? Урок по демокрация ли???? И то лагер на собствената им земя
  • 3 джо

    10 0 Отговор
    Фащ и законност?!??
  • 4 Не е пародия ,

    12 0 Отговор
    това си е вече перверзия !
  • 5 Докато

    5 0 Отговор
    проверяват се готвят да гласуват нова помощ. После и нея ще проверяват как се ползва. Лицемери. Газа е изравнен със земята с тяхна помощ и благословия, но те ще проверяват дали е така.
  • 6 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    САЩ могат дистанционно да намаляват силата на своето оръжие дори да го деактивират.
  • 7 Напреднал,

    2 0 Отговор
    Странно звучи да проверяваш дали средствата, които си произвел за да убиват хора, се ползват законно след като вече си ги продал или подарил
  • 8 Интересно

    0 1 Отговор
    Гутериш непрекъснато реве за хамас, а за Украйна нищо не казва. Явно защото от помощите за палестинците краде пари.