Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 04:18 831 0

Бившият генерал Прабово Субианто обяви победа на президентските избори в Индонезия ВИДЕО

  • индонезия-
  • избори-
  • президент

Неофициалните резултати му дават огромна преднина

Бившият генерал Прабово Субианто обяви победа на президентските избори в Индонезия ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Бившият генерал Прабово Субианто обяви победа на президентските избори в Индонезия, като неофициалните резултати му дават огромна преднина, предаде ДПА, циттирана от БТА.

"Всички изчисления, всички социологически агенции, включително и тези, които са на страната на другите кандидати, показват, че двойката Прабово-Гибран печели на един тур", заяви той, визирайки своя кандидат за вицепрезидент Гибран Ракабуминг Рака, най-големия син на досегашния президент Джоко Видодо.

"Въпреки че сме благодарни, не трябва да сме арогантни, не трябва да сме прекалено самоуверени, не трябва да сме в еуфория, трябва да останем смирени. Тази победа трябва да бъде победа за целия индонезийски народ", каза той.

Прабово, който заема поста министър на отбраната, заяви, че ще "ръководи защитата и отбраната на целия народ на Индонезия, независимо от неговата етническа принадлежност, раса, религия или социален произход".

Според т.нар. бързи преброявания, извършени от няколко независими социологически агенции, 72-годишният лидер е получил около 57-59% от гласовете.

Неговите съперници, бившият губернатор на Джакарта Аниес Басуедан и губернаторът на Централна Ява Ганджар Праново, изглежда изостават значително със съответно около 24-26% и 16-17%.

Бързите преброявания се основават на случайни извадки от бюлетини от избирателни секции в цялата страна.
Данните на различните социологически агенции, публикувани от всички големи индонезийски медии, не са официални. Първите официални резултати се очакват вечерта.

Прабово беше смятан за ясен фаворит за наследник на популярния президент Джоко Видодо, който не може да се кандидатира за трети мандат поради Конституцията на Индонезия.

Индонезийците се пребориха днес с дъжда и наводненията, за да гласуват. Около 205 млн. граждани на четвъртата по население държава в света имаха право да гласуват в над 820 000 избирателни секции в цялата страна.

36-годишният Гибран е популярен сред избирателите. Критиците обаче обвиняват Видодо, че иска да изгради политическа династия, отбелязва ДПА.

Прабово обещава да засили отбраната и сигурността на страната, да съживи икономиката и да защити суверенитета ѝ. Той е особено популярен сред младите избиратели благодарение на умела кампания в социалните медии.

Прабово, който оглавява партията "Движение за велика Индонезия", обаче има и критици. Той е обвиняван в нарушаване на човешките права, включително във връзка с отвличанията и изчезванията на продемократични активисти в последните дни на режима на Сухарто през 1998 г., припомня ДПА, като отбелязва, че бившият генерал отрича тези обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА