Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 12:20 1 094 21

Албанският премиер: Всяко нападение срещу Косово се счита за нападение и срещу Албания

  • албания-
  • косово-
  • нападение-
  • еди рама

Рама допълни, че Прищина трябва да покаже, че не играе играта на Сърбия и че има задължение да блесне в диалога Белград – Прищина под егидата на ЕС

Албанският премиер: Всяко нападение срещу Косово се счита за нападение и срещу Албания - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Албания, Еди Рама, заяви, че всяко нападение срещу Косово се счита за нападение и срещу Албания, съобщава информационният портал „Шчиптаря“ и БТА.

Рама каза това в онлайн интервю за телевизия „АТВ“ в отговор на въпрос дали Косово може да разчита на помощта на Албания като член на НАТО при евентуално военно нападение към Косово от страна на Сърбия.

Въпросът беше отправен към албанския премиер във връзка с по-ранно изказване на албанския външен министър Игли Хасани, че Албания е до Косово в предотвратяването на външните заплахи.

"Без съмнение Албания е стояла, стои и ще стои до Косово във всеки случай на нужда. Ако, да не дава Господ, нещата (в диалога Сърбия – Косово) стигнат дотам, че централно място заемат не думите, а оръжията (...) Първо, Албания е членка на НАТО, Албания не е просто (самостоятелна) географска или историческа единица, която има специална връзка с Косово. Всяко нападение срещу Косово е нападение и срещу Албания, но от друга страна не трябва да забравяме (...), че Косово не е само, не просто защото има Албания, а защото има стратегически съюзници, много добре знаем кои са те, без които Косово днес нямаше да съществува като държава и с които Косово може да постигне всички онези (неща), които всички искаме Косово да постигне“, подчерта Рама в интервюто.

Рама допълни, че Прищина трябва да покаже, че не играе играта на Сърбия и че има задължение да блесне в диалога Белград – Прищина под егидата на ЕС.

„Косово само по себе си трябва да покаже в международен план, че е напълно наясно с тежестта на знамето, което носи, с тежестта на конституцията, която има, с тежестта на отговорността, която носи като ново действащо лице, като нов член на международната общност. Не Сърбия е еталонът, не Сърбия е стандартът и не Сърбия е отправната точка“, каза Рама.

Прищина обяви независимост от Белград през 2008 година, която Сърбия не признава. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

Последното напрежение между Белград и Прищина дойде, след като правителството на Косово забрани на банки и други финансови институции в населените със сърби райони да използват сръбския динар в местни трансакции, считано от 1 февруари.

Белград изплаща в динари пенсии и заплати на персонала в управлявани от Сърбия институции, включително училища и болници, в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Те използваха динара в местните магазини, кафенета, аптеки.

Евросъюзът и САЩ изразиха безпокойство, че забраната за използването на динара в Косово може да повиши напрежението в и без това нестабилния регион и призоваха за консултации и отлагане на въвеждането ѝ.

Косово прие за официална валута еврото през 2002 година, макар да не е член на еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тия

    27 4 Отговор
    още едни кандидати за Полигон
  • 2 албански реотан

    22 4 Отговор
    я се скрий и ти.
  • 3 честен ционист

    13 1 Отговор
    Пак че не е казал Кюстендил.
  • 4 ЖЕКО

    16 6 Отговор
    АЛБАНИЯ СИ ИМА КОСОВО, БЪЛГАРИЯ СИ ИМА МАКЕДОНИЯ ,РУСИЯ СИ ИМА УКРАИНА И СИ ЗАЩИТАВА РУСНАЦИТЕ ТАМ

    Коментиран от #7

  • 5 Оле

    18 1 Отговор
    До 2,три години и Македония ще вкарат в Албания.Идете и вижте има ли македонци у Струга.

    Коментиран от #15, #20

  • 6 хммм

    6 17 Отговор
    Еди Рама да постави на мястото фашиста Вучич!

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Вальо

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "ЖЕКО":

    Турция си има Родопите и Делиормана.Кякво правим тогава Ганьо

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 ТЪПАК

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "хммм":

    Какъв фашист е Вучич??
  • 9 Гост

    13 1 Отговор
    В трите албански държави Албания, Косово и Северна Македония положението е сложно.
  • 10 Шопо

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вальо":

    Пие си ракията и си хапва свинско със зеле.Ти на Ганя дай някоя митница, далаверка и на 3 март да се поизупа патриотично и веднага на софрата.
  • 11 Първо

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вальо":

    Родопите са били български...просто Турция после ни е владяла 500 години но това не и дава право да претендира за българска територия...все едно Англия да иска Индия или Австралия щот са им били колонии
  • 12 ЖЕКО

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Вальо":

    АМИ СКОРО ЩЕ СИ ГИ ВЗЕМЕ БЕ ГАНЬО
  • 13 Аййй,що така бе?!

    8 3 Отговор
    Нали Косово е"независима държава"?! Вие къде се бутате а,"велика албания"ви се присънва май ?!Тая работа няма да стане,а америте напуснат ли източна Европа,косово си става сръбско, както е било винаги!
  • 14 Гледай ти !

    5 2 Отговор
    Брей , как се кефи дъртия мюсюлманин ,че католиците и протестантите от натото му заграбиха православна сръбска земя .

    Коментиран от #21

  • 15 Ами не е само Струга!

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Оле":

    От Скопие натам всичко е шиптър!Табелите навсякъде са на албански,и албанското знаме се вее свободно!А тия глупаци макетата ни имат нас за врагове!Рано или късно албанците ще приобщат тези територии към майката,и дръжавата македония ке се разпадне!Тогава они ке ни молат за помощ,но ние не ке можем да им помогнем,щото веке ке сме"територия",а не дръжава!
  • 16 Този си проси боят

    4 3 Отговор
    Измислена държава е Косово от краварите
  • 17 Момчета,учете

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "хммм":

    Истинската история,защото се излагате!Слагате определения"фашист",без въобще да знаете значението на думата!То работата е там,че в България няма откъде да научите това,освен от библиотеките!Образователната ни система,както и всичко друго оре дъното на посредствеността и невежеството!Та фашистката идеология я възродиха бандеровците в укра,а ес ес като твърди поддръжници на хунтата в киев,са и поддръжници на неофашизма заедно сфащ!

    Коментиран от #18

  • 18 Ба го

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Момчета,учете":

    Това Путлер ли го написа
  • 19 Ба го

    1 0 Отговор
    УчениО да не си от еБАН
  • 20 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Оле":

    В Струга никога не е имало македонци. В Дeбърско Тетово, Гостивар, Скопие и Куманово те са били малцинство.
  • 21 Ти гледай !

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гледай ти !":

    Въпросният Рама е православен по рождение, приел католицизма преди десетилетие!
Новини по държави: