Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 04:49 744 1

ООН призова враждуващите политици в Либия за единно правителство и избори

  • либия-
  • оон-
  • правителство-
  • избори

В противен случай богатата на петрол северноафриканска държава щяла да изпадне в "дезинтеграция"

ООН призова враждуващите политици в Либия за единно правителство и избори  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на ООН за Либия предупреди враждуващите политически сили в страната, че ако те не сформират спешно единно правителство и не се насочат към избори, богатата на петрол северноафриканска държава ще изпадне в "дезинтеграция", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Абдулайе Батили заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че има многобройни тревожни признаци за подобно развитие на нещата и призова всички политически лидери да оставят настрана "личните си интереси" и да се обединят, за да преговарят и постигнат компромис, "за да възстановят достойнството на родината си".

"Нежеланието да направят това поставя под въпрос не само тяхната ангажираност към изборите, но и към единството и бъдещето на страната, за което те трябва да носят отговорност", каза той.

Либия изпадна в хаос, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, който беше убит. В последвалия хаос страната се разцепи, като съперничещите си администрации в източната и западната част бяха подкрепени от нелегални милиции и чуждестранни правителства.

Настоящата политическа криза в страната произтича от неуспеха да се проведат избори на 24 декември 2021 г. и от отказа на премиера Абдул Хамид Дбейба - който ръководеше преходното правителство в столицата Триполи - да се оттегли.

В отговор парламентът на Либия, базиран в източната част на страната, назначи конкурентен министър-председател - Фати Башага, но го отстрани от длъжност през май миналата година. Влиятелният военен командир Халифа Хафтар продължава да има влияние в източната част на страната.

Батили заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че при последните му контакти с основните участници в политическия живот в Либия никой от тях не е отстъпил от първоначалните си позиции и всеки от тях е поставил предварителни условия за участие в преговорите за разрешаване на нерешените спорни въпроси, които биха проправили пътя към дългоочакваните избори.

Той посочи неотстъпчивостта на Дбейба, Хафтар председателя на Камарата на представителите в източната част на страната Агила Салех и на Мохамед Такала, председател на Висшия държавен съвет, който играе ключова роля по отношение на изборните закони в страната.

Пратеникът на ООН призова съперничещите си играчи да вдигнат забраните за дейността на Висшата национална избирателна комисия, за да могат местните избори в 97 общини в страната да се проведат тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност,

    0 0 Отговор
    НАТО, де факто, смачка държавата Либия и сега там цари хаос. Да виждате някой политик от Колективния Запад да се чувства неудобно от този факт? По-важно е не какво им е на хората там сега, а дръзки предизвикателни политици като Кадафи и Садам да ги няма.