Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 05:45 1 660 2

Египет вдига ограден със стени лагер в пустинята, опасява се от масово бягство от Газа

  • египет-
  • ограда-
  • рафах-
  • газа-
  • лагер

Повече от 100 000 души ще могат да бъдат настанени в палатки в него

Египет вдига ограден със стени лагер в пустинята, опасява се от масово бягство от Газа - 1
Снимка: YouTube

Египет изгражда огромен бежански лагер в пустинята, обграден с високи бетонни стени, съобщи "Уолстрийт джърнъл", предаде ДПА, цитирана от БТА

Според публикацията лагерът се изгражда поради опасения от масово бягство от ивицата Газа в случай на израелска сухопътна офанзива в Рафах.

"Уолстрийт джърнъл" цитира египетски официални лица и анализатори в областта на сигурността, според които повече от 100 000 души могат да бъдат настанени в палатки в лагера, разположен близо до границата с ивицата Газа в египетската Синайска пустиня.

От седмици Египет се опитва да засили сигурността по границата с ивицата Газа с войници, огради и бронирани автомобили, за да предотврати наплива на отчаяни палестинци към Синайския полуостров.

Планираният лагер е част от плана за спешни действия, в случай че голям брой палестинци успеят да избягат.

В четвъртък губернаторът на египетския регион Северен Синай опроверга първоначалните съобщения за изграждането на потенциален бежански лагер за палестинци, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като заяви, че дейностите в района са част от инвентаризацията на домовете, разрушени в района по време на изминалата военна кампания на Египет срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху наскоро нареди на военните от страната му да представят планове за офанзива в град Рафах в южната част на Газа, която граничи с Египет, и за евакуация на цивилните оттам. Целта е да бъдат унищожени последните останали бойни части на "Хамас".

По данни на ООН в Рафах живеят около 1,3 млн. души. Повечето от тях са избягали по време на войната там от други части на ивицата Газа, в някои случаи по заповед на израелските военни.

В случай на голям приток на палестинци от Газа Египет ще се опита да ограничи броя на бежанците до около 50 000-60 000 души, въпреки че новият пустинен лагер, който обхваща площ от около 20 кв. км, може да побере повече от 100 000 души, съобщава американският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо юмручето

    8 5 Отговор
    Що бе нали всички защитавате Палестина вземете си ги тия цига----н--е да си ги отглеждате у вас само да лежат и да искат права и да се множат като мравки май никой нормален народ не ги иска тези
  • 2 съпоставка

    5 1 Отговор
    В Израел живеят много палестинци и други араби. Социализирани, ходят на училище, на работа, имат израелски паспорти, партии, участват в изборния процес и в управлението на страната. Защо съседните арабски страни не желаят да допуснат палестинци в своя вътрешен живот?