Last news in Fakti

12 Януари, 2014 12:34 1 220 1

Отровен химикал остави 300 000 в САЩ без питейна вода

  • западна вирджиния-
  • вода-
  • водоснабдяване-
  • река елк-
  • отровен химикал-
  • извънредно положение

Близо 800 души са потърсили медицинска помощ

Отровен химикал остави 300 000 в САЩ без питейна вода - 1
Снимка: АП/БТА

Близо 800 жители на американския щат Западна Вирджиния потърсиха медицинска помощ в болнични заведения, след като химикали отровиха местната река Елк, съобщи АП. Извънредно положение е обявено в 9 окръга на щата. Местните жители останали без вода в продължение на дни и, ако искат да се измият и да си приготвят топла храна, трябва да се насочат към съседни окръзи. Властите все още не могат да уточнят кога ще бъдат ликвидирани последиците от изтичането.

По данни на токсикологичния център в щата, само до обяд в съботния ден към медицински центрове са се обърнали най-малко 90 души, като петима от тях са били хоспитализирани. Всички те са се оплаквали от гадене, повръщане, диария, кожни обриви и замаяност, обясни представителят на здравния департамент в щата Елизабет Шърман.

Инцидентът станал в четвъртък в завода Freedom Industries в град Чарлстън. В реката се излял опасният химикал метилциклоген (4-Methylcyclohexane Methanol). Оттам във водопроводната система попаднали почти 19 000 литра от вредното вещество. На жителите в засегнатите окръзи – близо 300 000 души, било забранено да ползват вода от чешмите, а губернаторът на Западна Вирджиния Рей Томблин обявил извънредно положение. Водата и в момента може да се ползва само за технически нужди.

Президентът на САЩ Барак Обама е информиран за инцидента и е дал разпореждане на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации FEMA да окаже на местните необходимата помощ за справяне с положението. В пострадалите райони вече са доставени 1,4 млн литра питейна вода и са организирани пунктове за раздаването й.

За възобновяване на пълноценното водоснабдяване може да са необходими дни, предупреди Джеф Макинтайър, президент на компанията West Virginia American Water, която отговаря за водоснабдяването на щата. Образци от водата трябва да минат многократни тестове, докато се регистрира стабилно намаляване на нивото на замърсяване според нормите на федералното законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    Ха,ха,ха,ха,-АБСОЛЮТНО-БЕЗОПАСНИТЕ ХИМИКАЛИ,
    използвани в АБСОЛЮТНО-БЕЗВРЕДНИЯТ ФРАКИНГ.......
    Хи,хи,хи,хиииииииииииииииииииииииииии......