Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 09:57, обновена 21 Февруари, 2024 13:33 1 497 13

Сирийски медии: Израелски ракети удариха Дамаск

  • сирия-
  • израел-
  • ракети-
  • удар-
  • дамаск

Ударен е районът Кафр Суса

Сирийски медии: Израелски ракети удариха Дамаск  - 1
Снимка: БГНЕС

Сирийските държавни медии съобщиха, че няколко израелски ракети са ударили района Кафр Суса в сирийската столица Дамаск, при което двама души са загинали, предаде БТА.

Известно е, че в този квартал се намират няколко агенции за сигурност и той е бил обект на израелско нападение през февруари 2023 г., при което загинаха ирански военни експерти.

Сирийската телевизия съобщи, че няколко ракети са поразили западния квартал "Кфар Сус", но не даде подробности и не каза кои са загиналите. Проправителствената радиостанция "Шам Еф Ем" съобщи, че ударът е нанесен по сграда в близост до иранско училище.

Рами Абдел Рахман, ръководител на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, съобщи, че двамата убити са се намирали в апартамент, но не даде сведения за самоличността им.

При удара са нанесени щети на четвъртия етаж на 10-етажна сграда, изпочупили са се стъклата на прозорците на близките сгради, поражения са нанесени и на десетки автомобили, паркирани в района. Пострадал е и празен паркиран автобус на близко частно училище и са били видени хора, които са бързали към училището, за да вземат децата си.

През последните години Израел е нанесъл стотици удари по цели в контролираните от правителството части на раздираната от война Сирия. Израел рядко признава действията си в Сирия, но е заявявал, че нанася удари по бази на свързани с Иран бойни групировки, като ливанската "Хизбула", която е изпратила хиляди бойци в подкрепа на силите на сирийския президент Башар Асад.

Миналия месец израелски удар по западния квартал "Мазех" в сирийската столица разруши сграда, използвана от иранските Гвардейци на Революцията, при което загинаха най-малко петима иранци.

През декември при израелски въздушен удар в предградие на Дамаск беше убит иранският генерал Сайед Рази Мусави, дългогодишен съветник в Сирия на иранските Гвардейци на Ислямската революция. През последните години Израел също така се насочи към палестински и ливански агенти в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    Хазарите са най подлото племе.
  • 2 Факт

    12 4 Отговор
    Въпрос с повишена трудност : Защо Сирия не отвърне ?

    Коментиран от #3, #6

  • 3 🙄🙄🙄

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Вероятно ще бъде началото на края на еврейската държава 🙄
  • 4 ЖИТЕЛИТЕ НА АВДЕЕВКА....

    2 0 Отговор
    .....СА ПОТРЕСЕНИ......
  • 5 Бай Дън

    16 1 Отговор
    Тези нападат суверени държави около тях и ООН си мълчат.

    Коментиран от #10

  • 6 Защото

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Сирия е една окупирана безпомощна държава.
    На север са я окупирали турците и кюрдите.
    На изток са я окупирали кюрди и американци.
    На юг са я окупирали Хизбула и Корпуса на стражите на иранската революция.
    На запад са я окупирали руснаците.
    Всеки един от тези окупатори казва: "Щом не бият по мен всичко е наред".
    Армията на Башар Асад при предишните удари докладваше, че с помощта на безаналоговоти руско ПВО са свалили всички ракети. Сега и това не прави.

    Коментиран от #12

  • 7 Голата истина

    8 3 Отговор
    Лошото е че израелските фашаги са подкрепяни от жалката европа
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Путин активира сиганите

    2 3 Отговор
    за да няма пари за Украйна.
  • 10 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Дън":

    Абе, БайДън, знаем, че си сенилен. Не го демонстрирай!
  • 11 Факт

    5 2 Отговор
    Знаете ли защо Хитлер не е избил всички евреи до край ? За да можем днес всички ние да видим какво наистина представляват и за какво ги е убивал !

    Коментиран от #13

  • 12 браво

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Защото":

    и защо не кажеш защо така са я разпарчетосали ЗА да не мине газопровод към европа от арабските страни през сирия и турция РУСНАЦИТЕ ГО ВЗРИВИХА и почна война сега те държат монопола И НИ кой не купува
  • 13 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Много не са ти ясни нещата. По история двойка.