Last news in Fakti

3 Март, 2024 18:29 1 747 24

В Германия поискаха обучение за поверителни разговори след излъчения в Русия аудиозапис

  • германия-
  • бундесвер-
  • ева хьогъл

Парламентарният комисар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогъл настоява за дълбоки промени в германската армия

В Германия поискаха обучение за поверителни разговори след излъчения в Русия аудиозапис - 1
Снимка: YouTube

Парламентарният комисар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогъл е поредният представител на Германия в областта на сигурността, който настоява за дълбоки промени в германската армия от излъчения от руска медия аудиозапис на офицери от Бундесвера, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"На първо място, отговорните лица на всички нива във въоръжените сили трябва незабавно да преминат през обучение за водене поверителни разговори", заяви омбудсманът на Бундесвера пред издания от медийната група "Функе". Тя има предвид 30-минутния аудиозапис, излъчен в петък от ръководителката на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян, по повод на който германските депутати са обезпокоени, че може да бъдат прехванати и други поверителни разговори.

В аудиозаписа се чува как висши офицери от военновъздушните сили на Германия обсъждат теоретичната възможност Украйна да използва германски крилати ракети "Таурус".

"На второ място, трябва да има гаранции, че надеждната и поверителна информация и комуникация са устойчиво защитени", посочи Хьогъл, като добави, че промяната е необходима в случаите, в които препоръчаното от нея сега не е възможно.

Тя призова и за по-големи инвестиции в областта на контрашпионажа и във военното контраразузнаване. Според доклад, разпространен по-рано днес, възможна причина разговорът да е бил лесен за прехващане е, че конферентната връзка не е била криптирана. Според източници на ДПА разговорът се е водил в американската онлайн платформа "Уебекс" (Webex).

Офицерите са се включили в срещата в "Уебекс" от мобилните си телефони, като връзката е била през линия на стационарен телефон в офис на Бундесвера, пише днес германският в. "Билд ам зонтаг", позовавайки се на източници от службите за сигурност.

"Има улики, че използваната линия на комуникация не е била достатъчно надеждна спрямо естеството на провеждания разговор. Това е една от версиите на разследването", казва източникът на вестника.

Инспекторът на военновъздушните сили Инго Герхарц е бил сред присъстващите на срещата, за която се твърди, че е била подготовка за брифинг с министъра на отбраната Борис Писториус. Нивото на сигурност на обсъжданите в разговора въпроси все още се изяснява.

Според доклада германските представители се стремят да изяснят и дали използваната от офицерите версия на платформата "Уебекс" има разрешение да става линия за обмен на информация поне от най-ниското ниво на секретност, което е "класифицирана информация само за служебно ползване".

Конкретната тема на разговора е била дали германските крилати ракети с дълъг обсег "Таурус" имат на теория необходимите технически характеристики за разрушаването на Кримския мост, построен от Русия за връзка с анексирания от Москва през 2014 г. в разрез с международното право Кримски полуостров.

Обсъждало се е също дали Украйна може да осъществи удара без намесата на германските въоръжени сили. От аудиозаписа става ясно, че германските депутати са против доставката на ракети "Таурус" за Киев, посочва ДПА. Канцлерът Олаф Шолц на свой ред неколкократно е отхвърлял възможността за подобна военна помощ за Украйна с аргумента, че евентуалното поразяване на отдалечени цели навътре в руска територия може да доведе до разрастване на конфликта.

Вчера, по време на посещението си във Ватикана, Шолц обеща бързо изясняване на случая с аудиозаписа, като го нарече "много сериозен въпрос".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поздрави от Германия

    3 32 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба- шпиони. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини- шпиони. След работа излизат, развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!
  • 2 Русофил

    25 1 Отговор
    Този запис не е нищо в сравнение с мейлите за Турски поток.
  • 3 Щирлиц

    5 13 Отговор
    Вот Ета правилна!
  • 4 Фен

    55 1 Отговор
    Тоест, записите са автентични? Германия планира терористичен акт в Русия? С помощта на НАТО? Дето беше отбранителен съюз? И ние сме част от това!?🤔
  • 5 Дали немците са разбрали, че

    2 29 Отговор
    баба Меркел хариза на путин 7 трилиона евро за тази война, само от газ?
  • 6 😆😆😆

    23 1 Отговор
    По тъпо заглавие не бях срещал 🙄
    Това подслушване ще има да ни го пукат с поне 30 заглавия🙄
  • 7 А50

    39 0 Отговор
    Висшите им офицери да ги върнат в първи клас и да научат поне малко история, и некой друг лаф на Ото фон Бисмарк за Русия
  • 8 Сноуден

    34 0 Отговор
    Руснаците не са подслушвали.

    Получили са записа от "приятелите" на Германия с гриф:

    Поздрави NSA
  • 9 Като я гледам

    35 0 Отговор
    Тази тетка ясно ми става всичко за германската армия. Нали подред 3 такива женички, първата от които рептилът Урсула, бяха министерки на отбраната? Еми всеки нормален военен, достоен за уважение, вече се е изнесъл от армията. Останали са само отрепките. Кой военен по призвание ще се подчинява на една жена, която не е виждала през живота си истински автомат??? Еми няма да имат силна армия, ясно е!!!
  • 10 Джендъростан Германистан

    27 0 Отговор
    Сложете още по-застаряваща сватя да отговаря за армията и чакайте резултати!
  • 11 Сега Германия

    25 0 Отговор
    трябва да охранява и пази моста иначе първия удар ако се случи нещо ще е върху ней!
  • 12 ХА ХА ХА

    26 0 Отговор
    АБЕ ТАЯ ХЬОГЪЛ , ЗАЩО НЕ ПОИСКА ФРИЦОВЕТЕ ДА СПРЪТ ДА СЕ МЕСЯТ И ДА УЧАСТВАТ ВЪВ ВОЙНАТА КЪМ УКРОНАЦИСТИТЕ , А ИСКА ПАК ФАШИСТИСТИТЕ ДА ГО ПРАВЯТ НО ДА БЪДЕ ТАЙНО ?
  • 13 Урааа

    32 0 Отговор
    А някой помни ли как телефона на баба Меркел беше подслушван от партньорите им САЩ
  • 14 И Ко" ся" ?

    35 0 Отговор
    И Ко" ся" , оказа се , че членуваме във терористична организация наречена НАТО !!!!!!! Като участва тайно във терористични операции , но се крие като мишок за да не разберат че го прави !!!!!!!! Браво на нашите евроатлантици !!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 15 Хи хи хи

    23 0 Отговор
    Сега Райхстага как ще се оправдава , че е станала грешка ......щели да събарят друг мост , а не тоя във Крим ??
  • 16 Швейцарецът

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "И Ко" ся" ?":

    Даниеле Гансер е изследвал НАТО и доказа отдавна, че са се занимавали с тероризъм по Европа! Защо? Страх ги е било, хората в западна Европа да не искат и те социализма. И да тази цел са взривявали цивилни цели и са го приписвани на комунисти.
    Всички видеа на д-р. Даниеле Гансер са много интересни!!!
  • 17 Атина Палада

    26 0 Отговор
    Не разбрах защо незабавно трябва да преминат обучение за поверителни разговори.
    Единственото,което ми идва на ум е,за да може следавщият път ,когато подготвят терористичен акт някъде по света,да не могат да бъдат прихванати..

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Американската онлайн платформа "Уебекс??

    14 0 Отговор
    Това обяснява кой е изпържил Шолц за това, че е разкрил военните престъпления на британци и французи.
  • 19 Разликата , че

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Атина Палада":

    това което германците са обсъждали, британците и французите са го извършвали не веднъж- и Шолц ги разкри.

    Затова Шолц трябваше да бъде шамаросан от господарите си,

    А медиите свършиха останалото, фокуса да бъде преместен от фактическите извършители на тези терористични атаки, на Германия. Точно навреме изчислено!

    Коментиран от #22

  • 20 ДБил

    3 0 Отговор
    Вместо Я,Я ще викат ТИ, ТИ...
  • 21 Еми точно това е!

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Атина Палада":

    Вместо да накажат тези офицери, че може да вкарат Германия във война, тази (голям мозък) иска да ги научи, как да си укриват държавния военен тероризъм!!! Западните много западнаха.
    И даже го пускат, като новина да й чуят на тази "умните" решения? Еми сега, като цял свят знае за тези планове и реакцията на Бундестага, да ги прикрива, то дали някой ще сметне за "непредизвикана" някоя сарма, ако тупне в Берлин?
  • 22 Ми след изказванията

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Разликата , че":

    На Шолц, за Британия и Франция, то Русия спокойно може да им натресе на последните някои ракети по техните страни. И цял свят ще знае защо, са си го получили по заслуги!!!
  • 23 Честит Национален Празник българи

    7 0 Отговор
    Германия е страната загубила ВСВ, а Русия е страна победителка. Помислете само в какво се забърква Германия. При доставки на крилати ракети и нападение на цивилна инфраструктура... това е отявлен акт на война. Берлин ще получи Сармат, май..
  • 24 ШОЛЦ Е ЗНАЕЛ

    4 0 Отговор
    За записа, затова цяла седмица пред медиите декларира , че Германия няма да даде ракети на Украйна. Изми срама донякъде на Германия.
Новини по държави: