Last news in Fakti

5 Март, 2024 04:20 657 2

Дясната опозиция е против плановете за легализиране на канабиса в Германия

  • германия-
  • канабис-
  • опозиция

Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз излязоха със съвместна декларация

Дясната опозиция в Германия осъди плановете за легализиране на канабиса в страната на партийна конференция в Брюксел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Значителните рискове за здравето, свързани с употребата на канабис, особено свързаните с психиката, са научно доказани и не трябва да бъдат пренебрегвани", се казва в декларация, приета вчера от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС). Заедно те формират най-голямата десноцентристка опозиционна група в Германия.

Германските консерватори искат да спрат законопроекта за легализиране на притежаването и отглеждането на малки количества канабис. Проектозаконът бе приет от Бундестага, долната камара на германския парламент, на 23 февруари, но все още се нуждае от одобрението на Бундесрата, горната камара.

Днес ХДС/ХСС приеха декларация, осъждаща плана, на пресконференция в Брюксел. На срещата участваха партийни председатели във федералния парламент и провинциалните законодателни органи, както и представители на партията в Европейския парламент.

В декларацията се твърди, че "черният пазар продължава да съществува" в САЩ и Канада, където канабисът за свободна употреба е легализиран в повечето щати. В документа се допълва, че планът създава "прекомерна бюрократична тежест за местните власти", а контрабандата и данъчните измами биха били "нерешими проблеми".

Законопроектът ще позволи на германците да отглеждат до три канабисови растения и да държат до 50 грама от тревистата маса у дома. Също така ще стане законно носенето на обществени места до 25 грама канабис за лична употреба.

В Бундестага 407 депутати подкрепиха законопроекта, а 226 гласуваха против, като на първо място сред тях бе опозиционната коалиция ХДС/ХСС. Очаква се Бундесратът, който представлява 16-те федерални провинции на Германия, да гласува на 22 март. Ако бъде приет, той може да влезе в сила още на 1 април, освен ако провинциите не се противопоставят, като в този случай ще се премине към преговори за посредничество между двете камари на германския парламент, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    2 2 Отговор
    Трезв глас в това време на либерастки промени. Не виждате ли какво става? От една страна все повече зависими хора, които трябва да се лекуват. От друга страна - правителствата искат да легализират наркотик от които се става зависим.
  • 2 1122

    0 1 Отговор
    Браво на опозицията!
Новини по държави: