Last news in Fakti

5 Март, 2024 22:54 1 688 44

Израел: Агресията на "Хизбула" приближава ситуацията по границата до критична точка

  • израел-
  • хизбула-
  • ливан-
  • йоав галант-
  • критична точка-
  • граница-
  • ситуация-
  • агресия

Израел и "Хизбула" си разменят трансгранични удари, откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" атакува Израел на 7 октомври

Израел: Агресията на "Хизбула" приближава ситуацията по границата до критична точка - 1
Снимка: БГНЕС

Днес израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че продължаващото напрежение с подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" по израелско-ливанската граница приближава ситуацията там все по-близо до военна ескалация, предаде Ройтерс и БТА.

Израел и "Хизбула" си разменят трансгранични удари, откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" атакува Израел на 7 октомври, засилвайки опасенията от всеобща война между тежковъоръжените противници.

"Ние сме ангажирани с дипломатическия процес, но агресията на "Хизбула" ни приближава все по-близо до критична точка при вземането на решенията относно военните ни действия в Ливан", заяви Галант в изявление след срещата си с американския пратеник и старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент на САЩ Еймъс Хохстийн, който се опитва да доведе конфликта до край чрез посредничество.

"Хизбула" посочи, че ще прекрати огъня, ако офанзивата на Израел в ивицата Газа бъде преустановена, описвайки военната си кампания като насочена към подкрепа на палестинците, подложени на обстрел в крайбрежната територия.

При вчерашното си посещение в Бейрут обаче Хохстийн предупреди, че примирието в ивицата Газа няма задължително да доведе до автоматичен край на военните действия по южната граница на Ливан. Той уточни, че временното прекратяване на огъня не е достатъчно, а ограничената война не може да бъде овладяна.

Посредниците се опитват да постигнат 40-дневно прекратяване на огъня в конфликта в Газа навреме за свещения за мюсюлманите месец рамазан, който започва следващата седмица, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 7 Отговор
    Хазарите затънаха в Газа.Всеки ден губят стотици войници и танкове.

    Коментиран от #6, #9, #15

  • 2 Мда

    23 8 Отговор
    Върти, върти. Няма санкции за израел за геноцида в Газа...

    Коментиран от #14, #22, #27

  • 3 ХаХа

    19 6 Отговор
    Те с Хамас не мохат да се справят вече 40-50 шесдневни войни, пък Хисбула, ми ку ги подпрат Иран и Египет ша трябва да се изнасят и Хусите вече се подиграват на самолетоносачите, че с един дрон що чертежи ша замимат
  • 4 долу сащ

    23 4 Отговор
    стискам палци на Хизбула.... вижте Газ на какво прилича, ама не по нашите медии. Има си арабски, там фалшиви кадри тип Буча НЯМА... деца събират брашно в джобовете от дирята на тиря в калта...

    Коментиран от #17

  • 5 да питам

    10 2 Отговор
    Абе , къде изчезна ГРЪКА АЛКАШОРЕС ?! Да го неа одарил сифилиса и гонореята ?
  • 6 Хохохо

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И това откъде го разбра ? Дали от някой клиент ,докато му подаваше салфетки в тоалетната ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мюсюлманин

    10 17 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толко ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли че израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюсюлмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!
  • 9 Стариа Софеанец

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Колко ресторанта останаа бе ? Мокри ли са ти ръкете ?!🤭
  • 10 Мда

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Апел до Антъни Блинкън":

    Вземи си 13-те шекела и бъди щастлив. Нямаше нужда да пишеш роман...
  • 11 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 12 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 12 ЧИНИ МИ СЕ

    14 7 Отговор
    При следващия поход за освобождение на Божиите земи, християни и мюсюлмани ще се бият рамо до рамо за да освободят свещените земи и Божи гроб от ционизма!
  • 13 Ахааа ,

    5 0 Отговор
    Пустите московци , сега па - иранци ...приличате ми на една цветарка , с много ресторанти .. 🤫
  • 14 Българка

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Фашистите светът много добре видя кои са! Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #29

  • 15 Демократ

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Съдът в ХАГА, още не е осъдил престъпленията на ХАМАС на 7-ми октомври 2023г със на злодейското нападение на Израел. 1200 невинно избити хора, изнасилени жени, изпичане на бебе във фурна и накрая 253 отвлечени хора замък натирили в тунелите на ГАЗА. Съдът в ХАГА и той като ООН са подкупени от ислямистите и обслужват мюсюлманските държави. Те трябва да бъдат закрити.
  • 16 Генерал Колев

    5 16 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 17 Генерал Де Гол

    5 13 Отговор

    До коментар #4 от "долу сащ":

    Мислете с главите си не пишете глупости! За да има мир в региона, палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски мигранти?. Сега е ред на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 18 Антитрол

    7 12 Отговор
    "Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много"

    Коментиран от #21

  • 19 Генерал Айзенхауер

    5 11 Отговор
    На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Република Турция също може да приеме мигранти хиляди палестинци в Анадола. Какво и пречи? Няма друго положение.
  • 20 Бесен язовец

    6 9 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС. Време е.
  • 21 Брачет,

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Колхозник спомен нема ..

    Коментиран от #24

  • 22 мдаааа

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Явно ти се върти у бимбарицата само - " Наше дело - правое " ..
  • 23 Да бе

    8 7 Отговор
    Хамас, хисбула, иди ми, дойди ми. Кога ще има осъдени в Хага заради израелския геноцида в Газа?

    Коментиран от #25, #28, #30

  • 24 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Брачет,":

    Объркал си Форума. Тук не се коментират СССР, колхоз, колхозници и т.н. Темата е войната Израел--ХАМАС. Пиши по темата ако знаеш нещо....
  • 25 Юрист

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе":

    Съдът в ХАГА е подкупен и служи на ислямистите. Ъщият незабавно трябва да бъде закрит. ООН също трябва да бъде закрита. Разкрити са 450 души, които обслужват ХАМАС, някои дори участвали в престъплението на 7-ми октомври 2023г

    Коментиран от #26

  • 26 Юрист

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Юрист":

    Поправка: - Същият незабавно трябва да бъде закрит....
  • 27 Историк

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    За какъв геноцид говориш? Няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.
  • 28 Кога ли ?

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе":

    Оня малкият първо требе да мине ..
  • 29 Начо Крика

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Айде айде, ний доматите не ги ядем с колците, гледаме с години как израелските полицаи издевателстват над цивилни, как унижават арабите и им анексиран земята. От ГОДИНИ. Еми какво очакват? Цветя и бонбони?

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Брачет,

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе":

    Спри малко рикията , що имаш зацапани свещи , на ЗиЛ-а ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЗОРО

    7 10 Отговор
    ГАЛЯ ОТ ЕМБАСИТО Е ВПРЕГНАЛА ВСИЧКОТО ТРОЛ И ДАЖЕ СИ ПОДАВАТ ОПОРКИ! ПЪК ДА ВИ КАЖА, БРАВО НА ХИЗБУЛА, БРАВО НА ХУТИТЕ И ХАМАС, ЧЕ НЕ ПРЕКЛАНЯТ ГЛАВИ ПРЕД НАГЛИТЕ ФАШИСТИ ЦИОНИСТИ! БАЙДЪН, БЛИНКЕН И ХИТЛЕНЯХУ СА ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ И С НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ХИТЛЕР!!!!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Бай Ставри

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Начо Крика":

    Начо разбирам те, но няма друго положение. Египет и другите арабски държави си отварят границите и час по скоро трябва да приютят палестинците. Време е и те да намерят място за отдих и живот. Не могат да се спогодят с Израел и това е. Всеки иска да унищожи другия, но така не става. Виж какво стана на 7 октомври 2023г? Затова, единият трябва да си вдигне багажа и отива на друго място да живее.
  • 34 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "ЗОРО":

    ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И МЕТОДИЧНО, УНИЩОЖАВАТ ГЛАВОРЕЗИТЕ - ТЕРОРИСТИ ОТ ХАМАС, ФАКТ ! СКОРО И ХУТИТЕ ЩЕ ВИДЯТ ОТ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО. СПОКО ЗОРО. НЕ МОЖЕ ДА ВЪРВИШ СРЕЩУ ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ.

    Коментиран от #43

  • 35 Наверна ,

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "ЗОРО":

    Ти си руският ЗОРО ... Уморих се от ошанки .. Айде лека, ЗОРОВ
  • 36 Гал

    5 7 Отговор
    Все повече разбирам,че оня с мустачките е бил мнооого прав. Да убиеш 120 души, чакащи за храна, просто ей така.

    Коментиран от #37

  • 37 шоп

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гал":

    В блъсканицата, кой да вземе пакетче храна сами са се утепали. Има заснето видео за този цирк.

    Коментиран от #39

  • 38 12345

    1 4 Отговор
    Издънките на света-евреите и рашистите,без тях светът ще е рай.
  • 39 Един

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "шоп":

    В статията се говори за Хисбула. Но коментаторите са взели парата и трябва да се коментира. Правите ли разлика м/у Хамас и Хисбула?Давайте с опорките ама кой ли се връзва. В случая Израел нападна Хисбула. А не обратното. Ушким превантивно.

    Коментиран от #42

  • 40 Сврети

    1 7 Отговор
    По форумите е пълно с християни защитаващи евреите,но трябва да знаете,че евреите повече мразят християните,защо ли?-холокоста.

    Коментиран от #41

  • 41 Бен Гурион

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Сврети":

    Това са глупости. Целта ти е да подчертаиш омраза между евреи и християни, а това не е вярно. Още по вече, Христос по произход е евреин. Апостолите Му, също са евреи.Това да ти говори нещо?
  • 42 Шоп

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Един":

    Между Хизбула и Хамас разлика няма. Едната групировка е протеже на Иран, а другата на Катар. Разлика никаква. Философията и на двете е, че Израел трябва да бъде унищожен.
  • 43 аман

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    От болни мозъци...по твоята логика утре трябва Турците да избият българските терористи и да ги изселят от тез земи така ли?
    То бива бива ама вия сте много болен индивид!

    Коментиран от #44

  • 44 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "аман":

    Аналогията ти не струва. България е най старата държава на Балканите и Европа. Турците идват на Балканите, когато българската държава съществува преди тях от векове.