Last news in Fakti

9 Март, 2024 07:12 1 736 10

Гърция слага край на държавния монопол върху университетското образование ВИДЕО

  • гърция-
  • университети-
  • образование-
  • монопол

Депутатите одобриха съответния законопроект, въпреки протестите, преминали в сблъсъци със силите на реда

Гърция слага край на държавния монопол върху университетското образование ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Гръцките депутати одобриха законопроект, с който се слага край на държавния монопол върху университетското образование, предадоха световните агенции. Мярката беше приета от парламента въпреки протестите, прераснали в сблъсъци със силите на реда, предаде БТА.

В протестите вчера в центъра на Атина се включиха около 18 000 души. Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ срещу по-агресивните демонстранти. Седем полицаи и девет демонстранти бяха ранени в сблъсъците. Трима души бяха арестувани

Гласуването последва седмици на протести в Гърция срещу законопроекта. По време на тези протести студенти окупираха редица университети. Въпреки това проучванията на общественото мнение показват, че повечето гърци подкрепят създаването на частни университети.

Законопроектът беше приет с 159 гласа "за" срещу 129 гласа "против". Оповестяването на резултатите от вота се забави заради трима депутати от малка лява партия, които в продължение на два часа изучаваха в детайли законопроекта, докато другите гласуваха и напуснаха пленарната зала.

Според десноцентристкото правителство реформата ще помогне за привличането на висококвалифицирани работници обратно в страната. Мярката ще даде по-голяма свобода и по-голям достъп до знания за всички гръцки студенти, заяви премиерът Кириакос Мицотакис преди гласуването.

Противници на законопроекта казват, че правителството иска да приватизира всичко и че сега онзи, който има пари, ще си плаща за образоване.

Законопроектът ще позволи на чужди университети да откриват клонове в Гърция, използвайки статут на неправителствени организации, въпреки че ще събират такси от студентите и ще приравни дипломите, получени от държавни и частни университети.

Над 650 000 студенти учат в държавни университети в Гърция, а още 400 000 учат в университети зад граница, според данни на гръцките власти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мда

    19 1 Отговор
    Гърция беше дотук.
    Следва купени дипломи от малцинствата, малко чалга, бело за затъпяване на населението да се водят за носа, геноцид над гърците чрез кражби и корупция. Тръгнаха по стълбицата да дойдат заедно с нас да копаят обратната страна на дъното.
    Прецакаш ли образованието прецакваш народа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ако не ви харества

    0 4 Отговор
    В Гърция да учите. Тук е отворени за чуждестрани студенти. Университет ТМТ във Видин, България

    Адрес: ж.к. Възраждане, ул. "Бдин" 66, 3703 Видин,

    България

    Работно време: Затворено Отваря 8 сутринта Пон

    Тел.: +359 88 786 6571
  • 5 Тъмен субект

    16 1 Отговор
    Понеже Гърция е традиционна страна, през образованието се опитват да прокарат лгбтбвп... и други изв ращетия. Частните университети са по-лесни за това. На соросоидите образовагелтите системи са им ключови.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123

    15 2 Отговор
    Гърция уверено деградира, като България.
  • 8 Колко глупости пишат

    5 4 Отговор
    Троловете тук ,без да знаят но в България всичко е .......добре че избягах навреме и съм извън страната

    Коментиран от #9

  • 9 Чел ли си?!

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Колко глупости пишат":

    ,,Пази Боже-сляпо да прогледа!"...на един наш класик...!
    Прочети го...,ще се познаеш...!
  • 10 0,11111111111

    10 0 Отговор
    Американизация.
Новини по държави: