Last news in Fakti

10 Март, 2024 05:19 636 0

Кения увери САЩ, че подкрепя мисия по сигурността в Хаити

  • кения-
  • сащ-
  • хаити

Карибската страна обяви извънредно положение миналата неделя

Кения увери САЩ, че подкрепя мисия по сигурността в Хаити - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е получил уверенията на Кения в разговор с президента на африканската страна Уилям Руто за ангажираност с многонационална мисия за подкрепа на сигурността в Хаити, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията посочи, че целта е възстановяване на реда в карибската държава.

Хаити обяви извънредно положение миналата неделя, тъй като насилието от страна на престъпните банди ескалира, докато премиерът Ариел Анри беше в кенийската столица Найроби в стремежа си да постигне споразумение за дълго забавената мисия, подкрепена от ООН.

Миналата година Кения заяви готовност да оглави мисията, но продължили с месеци вътрешни правни спорове в Хаити блокираха изпращането на многонационални сили там.

Блинкън и Руто "са подчертали твърдата ангажираност с разполагането на многонационална мисия" в карибската страна, заяви в изявление Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че в изявлението не се уточнява кога е бил проведен разговорът между двамата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА