Last news in Fakti

12 Март, 2024 11:05 831 5

Рано тази сутрин от пристанището в Кипър отплава първи кораб с хуманитарна помощ за Газа

  • кипър-
  • газа-
  • пристанище-
  • отплава-
  • хуманитарна помощ-
  • кораб

Корабът на благотворителната организация Open Arms напусна пристанището в Ларнака, теглейки шлеп с около 200 тона брашно, ориз и протеини

Рано тази сутрин от пристанището в Кипър отплава първи кораб с хуманитарна помощ за Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Корабът, натоварен с близо 200 тона хранителни продукти за Газа, отплава от пристанище в Кипър рано тази сутрин, съобщава Ройтерс и News.bg.

Това е пилотен проект за откриване на нов морски маршрут в помощ на населението на анклава, изправено на ръба на глада.

Корабът на благотворителната организация Open Arms напусна пристанището в Ларнака, теглейки шлеп с около 200 тона брашно, ориз и протеини.

Мисията, финансирана предимно от Обединените арабски емирства, се организира от базираната в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen (WCK), а испанската благотворителна организация Proactiva Open Arms осигурява кораба.

"Нашата цел е да създадем морска магистрала от лодки и шлепове, заредени с милиони провизии, които непрестанно се отправят към Газа", заявиха основателят на WCK Хосе Андрес и главният изпълнителен директор Ерин Гор.

Благотворителните организации възнамеряват да изпратят помощ директно в ивицата Газа, която е изолирана от външния свят, откакто Израел започна своята офанзива в отговор на нападението срещу територията си на 7 октомври от бойци на "Хамас".

Поради липсата на пристанищна инфраструктура WCK уточни, че създава пристан за акостиране в Газа с материали от разрушени сгради и развалини. Организацията разполага с още 500 тона помощ, натрупана в Кипър, която също ще бъде изпратена.

Централното командване на американската армия съобщи, че последната доставка е извършена над северната част на Газа и е включвало ориз, брашно, тестени изделия и консерви. По данни на Пентагона Съединените щати са пуснали около 135 000 провизии по въздух този месец.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на американските военни да изградят временна пристанищна система, за да доставят помощ в Газа по море. Пентагонът предупреди, че това може да отнеме до 60 дни - срок, който според хуманитарните организации е твърде дълъг предвид непосредствения риск от глад.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 0 Отговор
    Гърците им пратили, а роднините от Катехомена кога?
  • 2 Малийййй,

    2 0 Отговор
    Братска помощ и честно разпределение, за Исраел оръжия, бомби, за Газа суй леп и пакети в морето. Велики са западнюгите, само дето смърдят на подлости.
  • 3 Мириканец

    0 0 Отговор
    и западняк звучи гордо като грак на кукумяв ка.
  • 4 истина ти казвам

    2 1 Отговор
    Маалиии Хамас ше има кво да папа! Обикновените плестинци да го д......!
  • 5 Тези аборигени

    2 3 Отговор
    Се ненаядоха. 250 хиляди тона помощи получиха и все гладни.