Last news in Fakti

13 Март, 2024 04:55 721 8

Дванадесет адвокати на политически затворници са били арестувани в Беларус ВИДЕО

  • беларус-
  • адвокати-
  • затворници-
  • литва-
  • алексей навални

Приближен на Алексей Навални, който живее в изгнание във Вилнюс, е бил нападнат пред дома му

Дванадесет адвокати на политически затворници са били арестувани в Беларус ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Властите в Беларус са задържали най-малко дванадесет адвокати, защитавали политически затворници, при мащабна полицейска акция в края на миналия месец, съобщи сдружение от организации за защита на човешките права, цитирано от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Страната с население от 9,5 милиона души бе разтърсена от масови протести по време на президентските избори през 2020 г., довели до преизбирането на държавния глава Александър Лукашенко за шести мандат, припомня АП, като отбелязва, че тези избори са били заклеймени от беларуската опозиция и от Запада като манипулирани.

Оттогава беларуските власти са задържали над 35 000 души, мнозина от които казват, че са били изтезавани по време на престоя си в предварителния арест, като впоследствие са били принудени да напуснат страната, след като са били обявени за "екстремисти". Полицията е арестувала и адвокати, които са предлагали законна защита на политически затворници и техните семейства, в рамките на последните четири години.

Последната вълна от арести, по време на която са задържани споменатите 12 адвокати, е била на 28 февруари в различни беларуски градове. АП посочва, че за мащабната полицейска операция се е разбрало едва наскоро. Правозащитниците, които са дали информацията на агенцията, нямат представа колко от задържаните адвокати към момента са още зад решетките.

"Натискът върху правната общност чрез масови арести и упражняване на насилие е нарушение на гражданското право на компетентна правна помощ", се казва в съвместна декларация на седем беларуски организации за защита на човешките права, сред които най-старата и най-известна подобна неправителствена организация - "Вясна".

През 2021 г. Беларус забрани частните адвокатски кантори и оттогава адвокатите са принудени да членуват в държавни колегии, които са под строгото наблюдение на министерството на правосъдието, посочва АП. "Вясна" информира, че от 2020 година насам има най-малко 23 случая на задържани адвокати след защита на хора, които според правозащитниците са били изправени пред съда по политически причини. Над 500 адвокати са загубили правата си.

Активистът от "Вясна" Павел Сапелка казва за АП, че става все по-трудно политически затворник да си намери адвокат. "Положението с човешките права в Беларус е катастрофално - не само опозиционни лидери и активисти, но и техните адвокати изведнъж изчезват и после се оказват в затвора, без връзка с външния свят", заявява Сапелка.

Според "Вясна" в затворите в Беларус по политически причини са 1418 души, сред които е и Нобеловият лауреат за мир и основател на тази правозащитна организация Алес Беляцки.

Депутати от Европейския парламент започнаха нова кампания в подкрепа на политическите затворници в Беларус, като им пращат пощенски картички, посочва АП. В съвместна декларация евродепутати обявиха, че искат да обърнат внимание на "положението на задържаните по политически причини в Беларус, които са подложени от режима на Лукашенко на постоянен тормоз и са поставени в нечовешки условия".

Междувременно стана ясно, че Леонид Волков, който беше приближен на Алексей Навални и който живее в изгнание във Вилнюс, е бил нападнат пред дома си, предаде БТА.

"Волков току-що беше атакуван пред дома си. Някой е счупил стъклото на колата му и го е напръскал със сълзотворен газ в очите, преди да започне да го удря с чук", заяви Кира Ярмиш, бившата говорителка на Навални, починал в руски затвор на 16 февруари.

Близки на Навални разпространиха снимки, на които се виждат раните, получени от Волков, по-специално насинено око, червен белег на челото и кръв по единия му крак. Според Ярмиш Волков сега се намира в дома си и Бърза помощ пътува за там.

Леонид Волков е бивш началник на офиса на Навални и беше начело до 2023 г. на антикорупционната фондация, основана от противник номер едно на Владимир Путин. Волков обвини Путин, че е директно отговорен за смъртта на Навални.

Голяма част от членовете на фондацията сега живеят в Литва, след като избягаха от Русия.

Волков отговаряше и за регионалните офиси на фондацията на Навални и за предизборните му кампании, когато Навални се кандидатира за кмет на Москва през 2013 г. и се опита да се кандидатира за президент през 2018 г.

Миналата година Волков и екипът му поставиха началото на проект, наречен "Машината за кампании на Навални", чиято цел беше да се говори с колкото се може повече руснаци, било то по телефона, или онлайн, и те да бъдат убедени да се противопоставят на Путин преди изборите за президент.

Говорител на литовската полиция потвърди за Франс прес, че руски гражданин е бил нападнат пред дома му във Вилнюс около 22 ч. местно време. На мястото на нападението работели голям брой полицаи. Засега няма идентифициран заподозрян. Полицията ще съобщи повече подробности тази сутрин, каза говорителят. Той поясни, че Волков се намира сега в болница.

Нападението беше извършено по-малко от месец след смъртта на Навални и няколко дни преди президентските избори в Русия, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран поради липсата на истински кандидати от опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А по сериозно де

    10 4 Отговор
    Какви адвокати бе-нали хонорарите им ги плащат нпо фондациите на англо саксите? Да не говорим,че функцията на адвоката е само да докаже вината или невиността на подсъдимия-а не да агитира за масови безредици и кланета...

    Коментиран от #3

  • 2 Тези защитават

    12 2 Отговор
    Чуждите "евро-ценности", а сега има световна война с тези. За това не може те да са на страната на врага.
  • 3 Да бе

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "А по сериозно де":

    Я го дай по сериозно - емигрирай в Беларус. Там ще си защитен от НПОта, Соросоиди, Джендъри и еврогеювИ. И ще можеш да пишеш каквото си искаш в интернет а не като тук да те цензурират.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Прибрали кирчовските храненици на чичо СО !

    Браво Лукаш ,така се прави с многоцветните родоотстъпници !!
  • 5 Свободен

    0 10 Отговор
    Явно на страхливеца вече му е все по-трудно да се задържи на власт!
    Не мутрите му няма да оцелее дълго!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Умирам от смях

    2 0 Отговор
    Браво на Лукашенко. Дано скоро изпрати агенти да убият Тихановска, че взе да става досадна. СмърФ за всички слуги на американците. Особено българските.
  • 8 Ген. Гурко

    1 0 Отговор
    Браво отнемете и правата на НПО-шниците адвокати и ги натирете.
Новини по държави: