Last news in Fakti

14 Март, 2024 05:04 944 2

САЩ опитали да убедят Иран да повлияе на хусите

  • сащ-
  • иран-
  • хуси-
  • оман

Разговорите с посредничеството на Оман се осъществили през януари

САЩ опитали да убедят Иран да повлияе на хусите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати провели тайни преговори с Иран през януари, опитвайки се да убедят Техеран да окаже натиск върху хусите, които извършват атаки срещу кораби в Червено море, предаде Financial Times (FT), позовавайки се на американски и ирански официални лица.

Преговорите са се провели в Оман. Вашингтон бил представен от координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка Брет Макгърк и изпълняващия длъжността специален представител на САЩ за Иран Абрам Пейли, а Техеран - от заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани. Членовете на двете делегации общували не директно чрез посредници от Оман. Вторият кръг от консултации трябвало да се проведе през февруари, но бил отложен заради ангажираността на САЩ с разрешаването на конфликта в Ивицата Газа.

Страните са обсъдили и иранската ядрена програма.

Съединените щати обвиняват Иран, че доставя оръжие на йеменските бунтовници. Според американски служители, цитирани от FT, натискът от страна на Техеран ще позволи на хусите да спрат атаките си.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    6 2 Отговор
    Разкрити!!!Американците подвиха опашки пред мощта на хусите!
  • 2 Никой

    11 1 Отговор
    Не обвинява САЩ , че доставя оръжие на Украйна, а те обвиняват Иран. Според САЩ само престъпленията, които те вършат са благородни, но на все повече хора по света започва да не им харесва да им пробутват гов...но в лъскава опаковка за вкусен бонбон.