Last news in Fakti

14 Март, 2024 05:33 4 306 8

САЩ и ООН започнаха да изтеглят служителите си от Хаити ВИДЕО

  • сащ-
  • хаити-
  • оон

В понеделник премиерът Ариел Анри заяви, че ще подаде оставка

САЩ и ООН започнаха да изтеглят служителите си от Хаити ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

В столицата на Хаити засега цари спокойствие, но САЩ и ООН започнаха да изтеглят служителите си заради опасения, че мирът може да не се запази, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник премиерът Ариел Анри заяви, че ще подаде оставка и управлението на страната ще бъде поето от преходен съвет, след като насилието, упражнявано от влиятелни банди, ескалира и хиляди жители на столицата бяха принудени да напуснат домовете си.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който по-рано тази седмица се срещна в Ямайка с регионални лидери и представители на правителството и на опозицията, снощи заяви пред репортери, че очаква преходният съвет да се събере през следващите няколко дни.

Карибските лидери посочиха подробно секторите, политическите партии и съюзите, които ще съставляват деветчленния съвет, но все още не са казали кой ще бъде назначен в него.

Най-влиятелният лидер на банда в Хаити Джими "Барбекю" Шеризие, който искаше да свали от власт Анри, обаче "отхвърля" възможността за създаване на преходен съвет, съобщи снощи в. "Маями хералд". Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди позицията на Шеризие.

Ден по-рано няколко десетки души протестираха срещу плана за преход, като запалиха гуми в центъра на Порт о Пренс, но в по-голямата си част градът беше спокоен.

Миналия месец Хенри пътува до Кения, за да сключи сделка, с която да осигури съгласието на Найроби да ръководи дълго отлаганата мисия за сигурност и борба с бандите, които според ООН контролират по-голямата част от столицата, посочва Ройтерс.

В негово отсъствие насилието ескалира и той бе блокиран в Пуерто Рико, когато подаде оставка.

Снощи Блинкън заяви, че е получил уверения от кенийския президент Уилям Руто, че африканската страна е готова да ръководи мисията "веднага след като бъде създаден този нов съвет" и бъде избран временен министър-председател.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    След чичо Кен Мартин потоп .
  • 2 Хасковски каунь

    19 0 Отговор
    Хаирлия да е Кенет Мартин!!!
    Днес от Хаити, утре отБългария да си "обират крушите"
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    19 0 Отговор
    Хаитянският Кирчо : има ли място на колесника ?!?!?!
  • 4 Щом плъховете

    20 0 Отговор
    напускат "кораба", значи ситуацията ще ескалира...
  • 5 Механик

    15 0 Отговор
    Правилно. Самолета, колесника, знаете си работата. Оттренирали сте го в Афган.
  • 6 Козячета гледате ли?

    9 0 Отговор
    Само да си знаете, колесниците на Боинг нещо много падат напоследък
  • 7 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Я засечете преди колко време Кенет Мертен е бил посланник там, та да знаем, кога ще почнат да се изтеглят и от нас.
  • 8 Хаити или Кения?

    0 0 Отговор
    Извинете, Хаити или Кения? Порт-о-Пренс или Найроби? Кава е тази невежа мъгла?