Last news in Fakti

21 Януари, 2014 16:13 1 676 0

Барман опита да арестува Тони Блеър

  • тони блеър-
  • престъпление срещу мира-
  • барман

Бившият премиер е бил обвинен в престъпление срещу мира

Барман опита да арестува Тони Блеър - 1
Снимка Архив АП

Нахален барман се опитал да постави Тони Блеър под граждански арест, докато бившият премиер вечерял навън със семейството си, пише „Дейли мейл“.

Блеър вечерял в ресторант в източен Лондон, когато Туиги Гарсия се приближил към него, сложил ръка на рамото му и казал: "Г-н Блеър, това е граждански арест. Арестувам Ви за престъпление срещу мира, а именно решението Ви да започнете ненужна и с нищо не провокирана война срещу Ирак. Аз Ви каня да ме придружи до полицейския участък, за да отговорите на обвинението."

В интервюто си за Vice барманът твърди, че не е имал намерение да се доближава до Блеър. Но когато Блеър влязъл в модерния ресторант в източен Лондон, където Гарсия работел почасово, променил решението си. „Когато разбрах, че е в сградата, сърцето ми се разтуптя силно и усетих това зловещо присъствие, което и други служители забелязаха“, разказва Гарсия – "Отидох на сайта на arrestblair, за да видя как да извърша гражданския арест“.

Гарсия разказа пред списание Vice как Блеър е опитал да участва в дебат с него преди един от синовете му да извика охраната. Гарсия тогава напуснал ресторанта, за да избегне по-нататъшни проблеми.

От офиса на Блеър заявиха, че „няма какво да се коментира" относно инцидента.

Гарсия бил вдъхновен да се обърне към бившия министър-председател , след като попаднал на уеб сайт, наречен arrestblair.org (АрестувайБлеър.орг). Този сайт насърчава хората да се опитват да арестуват бившия премиер, който заемаше поста в Обединеното кралство от 1997 до 2007 г.,  за "престъпления срещу мира".

Арестите до голяма степен са символични, но гарантират на участниците слава и присъствие в медиите.

Сайтът твърди, че кампанията има за цел да насърчи опитите за арест на бившия министър-председател, за да напомни, че обществената справедливост все още съществува и да "покаже, че масовото убийство, което е извършил, няма да бъде забравено." Активистите, които стоят зад този интернет проект искат да окажат натиск върху властите да преследват Блеър за престъпления срещу мира.

Гарсия е петият човек, който се опитва да арестува бившия министър-председател и да го изправи пред правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: