Last news in Fakti

17 Март, 2024 21:00 1 211 10

ЕС подобрява отношенията с Египет, налива 7,4 млрд. евро в африканската страна

  • египет-
  • европейски съюз

Жестът е в израз на усилията за спиране на мигрантите към Европа

ЕС подобрява отношенията с Египет, налива 7,4 млрд. евро в африканската страна - 1
Снимка: YouTube

Европейският съюз обяви пакет за финансиране в размер на 7,4 млрд. евро и подобряване на отношенията с Египет, което е част от усилията за спиране на мигрантите към Европа, които бяха критикувани от правозащитни организации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението, с което се подобряват отношенията на ЕС с Египет до "стратегическо партньорство", беше обявено когато делегация от европейски лидери посети Кайро. То има за цел да стимулира сътрудничество в области като възобновяемата енергия, търговията и сигурността, като същевременно се предоставят безвъзмездни средства, заеми и друго финансиране през следващите три години, за да се подпомогне икономиката на Египет.

Предложеното финансиране включва 5 млрд. евро като концесионни заеми и 1,8 млрд. евро за инвестиции, според резюме на плана, публикувано от ЕС. Допълнителни 600 млн. евро ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездни средства, включително 200 млн. евро за управление на миграционните въпроси.

Европейските правителства отдавна са обезпокоени от риска от нестабилност в Египет - страна със 106 млн. души население, която се бори за набиране на чуждестранна валута и където поради икономическите трудности през последните години все повече хора са принудени да мигрират.

Дипломати казват, че стратегическото значение на Египет е било подчертано от войната в Газа, където Египет се опитва да посредничи между Израел и "Хамас" и увеличава доставките на хуманитарна помощ; и от конфликта в съседен Судан, който създаде най-голямата криза на разселването в света.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оглави делегация, която днес се срещна с президента Абдел Фатах ас Сиси в Кайро, в която участват също министър-председателите на Италия, Гърция, Австрия и Белгия, както и кипърският президент.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    20 1 Отговор
    Абе тия кога ще спрат да раздават пари ей така на външни държави?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Мда

    7 1 Отговор
    Това класическо кондициониране от ЕС има цел да се тушират миграциите от Египет към шенгена.
  • 3 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Чалмите леко колят и насилват у Европа, тия мъпети милиарди им Подаряват! Тва Откуп или Спонсортво е? Щот си е двете де.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    "Европа ще се превърне във втора Африка, ако се отключи бежански поток", заявява Кадафи и допълва, че той може да спаси континента среду 5 млрд. евро годишно, като държи африканските имигранти далеч от континента.

    По думите му, ако тези средства не бъдат предоставени, Европа ще стане „черна“ и ще бъде наводнена от мюсюлмани. Либия е врата към Европа и от Европа зависи да не се превърне във втора Африка,"
  • 6 ТЕЯ МАЙМУНИ КУПУВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ ИЗМАМНО

    9 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ПОДКУП ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ДЪРЖАВА С МИЛЯРДИ ФАЛШИВИ НАПЕЧАТАНИ ЕВРОХАРТИЙКИ!!!!
    ЕТО КАК СЕ КУПУВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ ЗА ДА ИМ ПОДДЪРЖАТ ХЕГЕМОНИЯТА . ВЧЕРА ГОВОРЕХА ЗА НЯКАКВИ ТОНОВЕ ЗЛАТО ,КОИТО БИЛИ ОГРАБЕНИ ОТ Р. ТЕЗИ МИЗЕНИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ ТАКИВА ДАЛАВЕРИ , ДА КУПУВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ . НО НЯМА УМНИ ХОРА ЗА ДА ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ , ДА ИМ КАЖАТ ЧЕ НЕ ИМ ИСКАТ НАПЕЧАТАНИТЕ ХАРТИЙКИ . ТОВА СА СВЕТОВНИ КРАДЦИ , КРАЖБИ НА ВЕКА.

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТЕЯ МАЙМУНИ КУПУВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ ИЗМАМНО":

    А Нигер след хората на МакАрон заяви, че ще гони и тези на БайПън
    🤔❗
  • 8 Чудо големо !

    8 0 Отговор
    В България циганите и турците са мнозинство.
  • 9 Джо

    5 0 Отговор
    Журналистът е преписал ,но въобще не е наясно какво става. Като например,че най-голямата фотоволтаична централа извън Европа е там.От друга страна АлСиси взе един транш от 3,5 млрд. но изкуствено притискаше курса на паунда.И се появи черен пазар,цените станаха по-високи от Париж.В същото време Египет остава глух за напрежението в Червено море,а направи най-модерната военно морска база в Африка.И тъй като си правят оглушки,но очакваха пари сега ще слушкат. А египетските мюсюлмани са толкова мързеливи и хитри че не им се налага да колят и подобни...малко четене на западни източници няма да навреди.Да припомня че Суецкия канал се управлява от египетско-руска фирма-за останалото се досещайте.
  • 10 Икономист

    2 0 Отговор
    Що. Някъде се пълни , значи другаде
    се изпразва .