Last news in Fakti

21 Март, 2024 04:25 1 062 9

Вашингтон започна евакуация на американци от Хаити с хеликоптери

  • сащ-
  • хаити-
  • евакуация

Насилието в латиноамериканската страна ескалира

Вашингтон започна евакуация на американци от Хаити с хеликоптери - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Държавен департамент съобщи, че във връзка с ескалацията на насилието в Хаити американски хеликоптери в сряда са започнали да изпълняват чартърни полети за евакуация на граждани на САЩ от столицата Порт о Пренс, като с първия полет са били транспортирани над 15 души до Доминиканската република, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според говорител на Държавния департамент хеликоптерите ще дадат възможност на ден да бъдат евакуирани по над 30 американски граждани.

Миналата седмица хаитянският премиер Ариел Хенри обяви, че ще подаде оставка, но все още не е назначен временен президентски съвет съгласно план, който да е подкрепен от карибските държави и от Вашингтон.

Тежко въоръжени групировки са превзели голяма част от столицата, а правозащитни организации и активисти съобщават за масови случаи на убийства, отвличания и сексуално насилие. По оценки на ООН над 360 000 души са били вътрешно разселени.

Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент, каза, че близо 1600 американците са попълнили онлайн формуляр с искане за информация относно възможностите да напуснат на Хаити, но че не всички от тях са поискали помощ в тази посока. Част американските граждани са търсили обща информация за безопасност, поясни Пател.

В неделя Вашингтон организира евакуационен чартърен полет между град Кап Аитиен и Маями, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно

    11 2 Отговор
    С тези хаитяни изпълват Америка .А после и....Това са убийци роби на глобалисти
  • 2 дядото

    15 1 Отговор
    някога ще научим ли истината за хайти и ролята на сащ в ситуацията там.
  • 3 Смех

    10 1 Отговор
    Пак по колесниците
  • 4 Така ще е!

    8 1 Отговор
    Ще бягат отвсякъде по света,и накрая ще се заличат с гражданска война!Тогава Русия ще дава оръжие на едната страна,по стар краварски обичай!
  • 5 Тази държавица

    15 1 Отговор
    я започнаха французите и я довършиха американците! Девет милиона потомци на бивши роби, наблъскани в една територия една четвърт от българската, с никаква икономика... Какво по-различно от това, което се случва сега там, може да се очаква? А бившия американски гаулайтер на Хаити ни го пратиха на нас...
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    14 2 Отговор
    Спасяват кирчовците !!

    "Наште" киртаци да гледат и да се учат какво ги очаква !!!!

    Колесници нема да има за всички и некой ще дадат фира !
  • 7 Изкукуригал

    6 2 Отговор
    Омръзнало им е американското робство и се освобождават от американския губернатор.
  • 8 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    2 1 Отговор
    Да изпратят самолети с повече колесници...
  • 9 456

    4 1 Отговор
    И защо правителството на Хайти трябва да бъде одобрено от Вашингтон ? Това не е ли независима държава?