Last news in Fakti

21 Март, 2024 08:54 937 0

Австралия и Великобритания засилват сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността

  • австралия-
  • великобритания-
  • засилват-
  • сътрудничество-
  • областта на сигурността-
  • отбраната

Договорът, подписан в четвъртък, изисква двете нации да се консултират помежду си, ако са изложени на заплаха

Австралия и Великобритания засилват сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността - 1
Снимка: Shutterstock

Австралия и Обединеното кралство подписаха в четвъртък ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, което улеснява техните отбранителни сили да действат заедно в териториите си, пише News.bg.

Британският външен министър Дейвид Камерън и министърът на отбраната Грант Шапс бяха в Австралия за годишни разговори в петък със своите колеги в Аделаида, където местните медии съобщиха, че се очаква британска компания да бъде посочена като изпълнител за изграждането на ядрена подводница по споразумението AUKUS.

Договорът, подписан в четвъртък, изисква двете нации да се консултират помежду си, ако са изложени на заплаха, каза Шапс пред репортери в Канбера.

"Необходимостта да действаме заедно никога не е била по-належаща, отколкото днес", каза Шапс.

Светът се е преместил от следвоенен свят към предвоенен свят, добави той.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че договорът добавя стратегическо измерение към едно от най-старите партньорства на Австралия, отбелязвайки, че Обединеното кралство има много по-голямо присъствие в Индо-Тихоокеанския регион, отколкото е имало от дълго време.

Марлс каза, че Великобритания ще допринесе за ротационни сили на подводници в Австралия и че договорът ще засили способността на двете военни сили да работят заедно.

Обединеното кралство също ще допринесе за Център за комбинирано разузнаване в Австралия, в рамките на Организацията за разузнаване на отбраната на Австралия.

Съгласно споразумението AUKUS между Австралия, Великобритания и Съединените щати, Австралия ще купи няколко американски подводници от клас Вирджиния през следващото десетилетие и ще построи нова подводница AUKUS в корабостроителниците в Аделаида до 2040 г.

Австралия засилва отбранителната оперативна съвместимост и военните учения със Съединените щати и регионалните партньори, след като преглед на отбраната миналата година заяви, че Китай предприема най-голямото военно натрупване от която и да е страна от края на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: