Last news in Fakti

24 Март, 2024 05:50 961 13

24 март - Ден на общонационален траур в Русия в памет на жертвите в Crocus City Hall

  • русия-
  • траур-
  • атентат-
  • жертви

Всички развлекателни събития и дейности са отменени

В Русия днес е Ден на общонационален траур във връзка с терористичната атака, извършена в Crocus City Hall край Москва, предаде ТАСС.

На 22 март вечерта няколко души откриха огън там с автомати преди концерта на група "Пикник". По-късно в сградата е избухнала експлозия и е започнал пожар. По последни данни загиналите са над 130 души, като броят на жертвите може тепърва да нараства. По информация на Министерството на здравеопазването на Руската федерация ранените са над 140.

Руският президент Владимир Путин отправи специално обръщение към гражданите. Той обяви 24 март за ден на траур, изрази дълбоки съболезнования и обеща всякаква необходима помощ на жертвите и семействата на жертвите. С думи на благодарност държавният глава се обърна към пожарникарите, спасителите, лекарите и обикновените руснаци, помогнали за спасяването на хората от центъра.

Путин също увери, че властите ще предприемат всички необходими мерки за изясняване на подробностите около престъплението, идентифициране и наказване на „всички, които стоят зад терористите, подготвили това престъпление“. Вече са задържани 11 съпричастни, сред които 4-ма преки извършители. Разузнавателните служби продължават да идентифицират съучастниците.

Цяла Русия скърби за загиналите при терористичната атака. От 23 март в различни градове се провеждат възпоменателни събития. Някои региони вече въведоха траур от 23 март. В редица от тях, например в Кузбас, той ще бъде три дни.

В Санкт Петербург се появиха спонтанни мемориали на Пътя на Василевския остров и близо до сградата на Руската национална библиотека (РНБ) на Московски проспект. В Перм жителите носят цветя на площада на уралските доброволци, в Оренбург - на стелата „Ангел на мира“.

В Ижевск, Казан, Нижни Новгород, Пенза, Чебоксари и Уфа възникнаха спонтанни паметници. В Петрозаводск свещи се палят на брега на Онежкото езеро. А в Нарян-Мар полагат цветя в културния център Арктика, въпреки 20-градусовата слана и вятъра.

Жителите на Налчик и Черкеск, Пятигорск и Махачкала излизат по улиците с цветя и играчки. В Беслан, който знае от първа ръка за ужасите на тероризма, в събота беше организирано възпоменателно събитие в училище № 1 - това, което беше превзето от бойци преди 20 години.

В Симферопол, на централния площад, надписът „Москва, ние скърбим“ беше поставен със свещи. Очаква се спонтанно възникналите паметници да продължат да съществуват и днес, като същевременно ще се появят нови.

Като част от траура всички развлекателни събития и дейности са отменени. Телевизионните канали промениха графика си на излъчване, премахвайки хумористични програми от него. Това направиха например в Gazprom Media. (управлява NTV, TNT, "Петък!", TV-3, TNT4, "Мач ТВ", "Мач! Държава", "Събота!") и VGTRK. Канал 1 също отказа реклама.

Във връзка с трагедията московските театри отмениха представленията, насрочени за 23 и 24 март. Сред тях са премиерните представления в Театъра. В. В. Маяковски и др. Обявените продукции не се състояха в Болшой и Мали театри, RAMT, Московския художествен театър на името на. Чехов, Театър на сатирата, Ленком Марк Захаров и други културни институции.

Подобно решение взеха Кремълският дворец, Московската държавна консерватория на името на П. И. Чайковски и концертната зала Зарядие. Веригата кино "Каро" обяви спиране на дейността си този уикенд. и "Москино". На 24 март залите от мрежата на кино Мираж също няма да работят.

Музеите в Москва са отворени за вход, но без публични събития. В 12:00 московско време е планирано да бъде обявена минута мълчание - всички федерални музеи ще се присъединят към тази акция на паметта. В знак на скръб за жертвите Музеят на победата на хълма Поклонная ще бъдат запалени свещи на десетки плазмени екрани.

Някои спортни събития няма да се състоят през следващите дни. Приятелският мач на руския национален отбор срещу отбора на Парагвай, който се очакваше в понеделник във ВТБ Арена в Москва, беше отменен. Освен това Руският футболен съюз отмени мачове от турнири под негова егида, които бяха планирани за уикенда - мачове от втора и трета дивизия на руското първенство, както и мачове от националния шампионат сред женските отбори.

Някои държави също обявиха траур в знак на солидарност с Руската федерация. Това направиха например властите в Никарагуа, Република Сръбска и Абхазия.

Властите на Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, САЩ, Франция и редица други страни осъдиха терористичната атака и изразиха думи на подкрепа към руския народ. Интерпол заяви, че е готов да помогне на Руската федерация в разследването.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова изрази благодарността на руската страна към „всички, които не останаха безразлични пред лицето на трагедията“. В същото време, в светлината на продължаващото разследване, тя подчерта, че Москва ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че международната общност най-накрая ще се събуди от „това западно опиянение от "всепозволеност" към режима в Киев под предлог за противодействие на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 6 Отговор
    Вчера Руското посолство в София беше затрупано с цветя и венци.Цял ден идваха хора.
  • 2 КОТарАК

    6 3 Отговор
    някой сериозно ли мисли , че за 5хиляди евро дори и най-тъпият таджик ще си сложи главата в торбата?

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    не можеш да хванеш някой от улицата и да му дадеш автомат да убива..вие убивали ли сте човек? това не е да стреляш по мишени..тия в залата бяха тренирани килъри , вижте им походката само..тия таджики ми приличат на бараби

    Коментиран от #5

  • 4 Дяволът се казва путин

    8 3 Отговор
    Скърбят за тия 140 души, ама не им пука за тия 400 000 избити руснаци във войната, които щяха да са живи, ако путлер не беше ги пратил на сигурна смърт.
  • 5 Дяволът се казва путин

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Те са извършители на зловещия акт.Но кой е поръчителят? Военното разузнаване на Украйна веднага обясни, че е гигантска провокация на самите рашисти.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 лошо

    6 2 Отговор
    Путя пак ще трябва да се охарчи с някое и друго кожухче да им замаже очите.
  • 8 ДЖУДЖЕТО СЪВСЕМ ПСИХЯСА

    7 2 Отговор
    ХЕМ Е ОБЯВИЛО ТРАУР, ХЕМ НАНАСЯ ВЪЗДУШНИ УДАРИ ПО УКРАЙНА. МНОГО БЪРЗО "НАМЕРИ ВИНОВНИТЕ" . ИЗГЛЕЖДА ДЖУДЖЕТО САМО Е ОРГАНИЗИРАЛО ТЕРАКТА С НАСОЧЕНИ ДЕЙСТВИЯ. ЕЛЕМЕНТАРНО Е ДЖУДЖЕТО, НО ВАТНИЦИТЕ ЩЕ СЕ УСЕТЯТ СКОРО....
  • 9 Мумията от мавзолея

    8 2 Отговор
    Докато руския народ не скъса с крепостничеството и не обеси пусьо на мавзолея, ще бъде избиван систематично от него, пращайки ги в Украйна и чрез терор на родна земя организиран от него.

    Коментиран от #10

  • 10 Последния Софиянец

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мумията от мавзолея":

    Трябва да палите свещи за здравето на Путин.Друг толкова търпелив няма в Русия.

    Коментиран от #13

  • 11 Никакъв траур - змията е ударена!

    5 0 Отговор
    Време за танци и песни!
    Долу империалистическа Московия!
    Огън и жупел на руските нацисти!
  • 12 Фактолог

    5 0 Отговор
    Украинската следа" в атентата е явна и пълна измислица на кремълските мизерници след като не само проспаха предупрежденията на Свободния свят, но и самата атака. А тъпите "спец-служби" на москалите отидоха на мястото с цели 40 мин закъснение! Тва пак ли е работа на СБУ и ЦРУ, глупавите рубладжийски???
  • 13 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Прав си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания