Last news in Fakti

25 Март, 2024 11:27 1 303 42

Балтийските държави настояват за възобновяване на редовната военна служба в държавите от НАТО

  • балтийски държави-
  • латвия-
  • естония-
  • настоявят-
  • възобновяване-
  • военна служба-
  • нато

Военните началници предпочитат да разполагат с напълно професионална сила и задължителната служба може да се окаже непопулярна, но армиите в цяла Европа са изправени пред трудности при набирането на персонал

Балтийските държави настояват за възобновяване на редовната военна служба в държавите от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Двама балтийски президенти призоваха съюзниците да направят повече, за да се подготвят за евентуална война с Русия. Те предлагат да се разгледа всичко - от наборната повинност и специалния данък за отбрана до рязкото увеличение на военните разходи, предава Фокус.

Лидерът на Латвия Едгарс Ринкевич заяви пред Financial Times, че европейските страни трябва да се върнат към нивата на разходите от Студената война и да обсъдят връщането на задължителната военна служба за увеличаване на жива сила в отбранителните сили.

"Това се случи по две причини: първо, опитът да се обучат повече хора беше наистина важен, когато навлязохме в геополитическа турбуленция; второ, в много от нашите страни има огромен демографски проблем“, отбеляза Ринкевич, коментирайки връщането на военна служба в Латвия.

Военните началници предпочитат да разполагат с напълно професионална сила и задължителната служба може да се окаже непопулярна, но армиите в цяла Европа са изправени пред трудности при набирането на персонал, отбеляза той. Следователно проектът ще помогне за създаването на повече боеспособни резервни сили за възпиране на Русия.

"Никой не иска да се бие. Но проблемът е, че никой не иска да бъде нападнат. И никой не иска Украйна да се случи тук", подчерта Ринкевич.

Неговият естонски колега Алар Карис предложи да се обмисли въвеждането на специален данък за финансиране на военни покупки. Според него Европа трябва да се стреми да изравни минималните разходи за отбрана на САЩ, което би означавало повече от удвояване на настоящите нива.

Британският генерал Патрик Сандърс, началник на генералния щаб, призова за създаването на "гражданска армия“, въпреки че властите на страната не оцениха тази идея.

Балтийските лидери са силни поддръжници на по-строги санкции срещу Русия, но също така са изправени пред контрол относно спазването на търговските ограничения, договорени от ЕС. Ринкевич е убеден, че са необходими допълнителни забрани за стоки и нови санкции.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    62 2 Отговор
    макатака, нали за това бегахте от СССР, че да не одите казарма, а сега сами се бутате тм!! Много промити, много клекнали, много заробени!!!
  • 2 Хахахаха

    55 2 Отговор
    Ще стане интересно
    Те балтийските лъвове с тяхната обща армия от 7326 човека са сериозна заплаха за руснаците

    Коментиран от #31

  • 3 Селянин

    55 3 Отговор
    Пушечно месо ли ви трябва гадове такива?
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    52 2 Отговор
    Балтийските държави настояват за възобновяване на редовната военна служба в държавите от НАТО.


    Балтииските пинчери да продължават безпомощно да скимтят около бърлогата на Мецана !
  • 5 Тагаренко

    25 3 Отговор
    Вот Ета правилна!
  • 6 провинциалист

    46 1 Отговор
    А кога ще дойде призивът "А бе, какво да я чакаме тая Русия да ни нападне, дайте да я нападнем ние!" ?

    Коментиран от #32

  • 7 Сталин

    42 2 Отговор
    Ще обучават младежите да мрат за ционизма и велик Израел ,а казармата ще включва ли новите европейци, талибани и примати
  • 8 Българин

    44 3 Отговор
    Хората не искат война.
    Нормалните хора не искат земите и богатствата на Русия със сила да крадат.
    Нормалните мъже, жени, деца и старци искат мир.
  • 9 Българин 🇧🇬

    31 4 Отговор
    Само ако върнем Варшаваски договор и пълна национализация
  • 10 Гост 2

    40 3 Отговор
    Искат по лесно да ви пращат на война за интересите на соросите от ФАЩ.
  • 11 Трол

    24 2 Отговор
    Бригадите обаче няма да върнат, защото на някои младежи могат да им дойдат недотам приятни мисли за правителствата.
  • 12 Селянин

    37 3 Отговор
    "Балтийските държави настояват..."

    Сатанистите говорят с чужда уста.
  • 13 Кеф а другари геЮве!

    19 1 Отговор
    Е са шъ видите кон боб яде ли.
  • 14 Кресна

    39 2 Отговор
    Задължителната служба не означава силна армия,а пушечно месо.Но хората в 21 век не се манипулират вече толкова лесно колкото в минало и нямат намерение намерение да умират за интересите на продажните елити.Прост пример,колко от западните елити пратиха синовете си в Украйна да се борят за демокрацията ? Народите в Европа виждат лъскавите украински коли на по заможните украинци които първи избягаха от Украйна .
  • 15 Гарга Ел

    14 4 Отговор
    Вече няма значение колко голяма армия имаш,
  • 16 Гарга Ел

    11 5 Отговор
    Като наборен войник получавах 20лв заплата.

    Коментиран от #19

  • 17 Кадир

    33 3 Отговор
    Балтийските държави да си го набутат и да си мобилизират техните момчета. Българи за тях няма да умират.
  • 18 Комуниста

    32 4 Отговор
    Когато беше,, Народна република България "всичко беше на народа, народа беше държавата сега е Република България народа дори не съществува в абревиатурата сеха РБ е на Козяк обаче искат народа да ги пази.
  • 19 Косово

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гарга Ел":

    Е ти си добре ,по наше нищо .Но ти си от последните ,при нас беше 1.50 на месец ,но все нещо липсваше и на края на месеца ни казваха ,че сме длъжници с по 10 лв:))))

    Коментиран от #34

  • 20 Идеен

    18 1 Отговор
    Е, как ще стане? Това значи Франция да въоръжи маса тарамбу.и срещу себе си и да ги храни и обучава, докато не се включат в някоя от многото стачки в страната. Там 8 от 10 новородени са второ-трето поколение мигранти от бившите им колонии.

    Коментиран от #24

  • 21 СамоСмърт заПутин

    3 30 Отговор
    След 30 години на мир, сътрудничество и икономически просперитет в Европа , тая мръснаГад Пуфин отново донесе заплахите от войни и необходимостта от нова милитеризация на Европа с възобновяване на редовната военна служба...!!!

    Коментиран от #23, #26, #42

  • 22 българина

    23 2 Отговор
    настоявам латвийските държави да приемат повече бежанци, искаме солидарност с тях, тъкмо ще минат бройката от 1.5 млн
  • 23 Ромка

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "СамоСмърт заПутин":

    Много се пениш........
    А аз се чудя дека е сапуна? Ти ли го изяде?
  • 24 Българин .

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Идеен":

    Последно бях във Франция ,октомври .Наложи се да отида на лекар .От 12 чакащи ,10 бяха арабски жени и с тях 55 деца и 2 баби французойки .Ето това е вече Франция .
  • 25 КПСС БКП

    7 14 Отговор
    Не знам ние какво чакаме ? Незабавно трябва да се възстанови редовната военна служба за срок от две години, така както беше преди ! Всички младежи навършили 18 години да бъдат мобилизирани в казармите ! Това трябва да е приоритет на новия военен министър !

    Коментиран от #35

  • 26 Смърт за теб,

    20 3 Отговор

    До коментар #21 от "СамоСмърт заПутин":

    Празноглавецо.Вземи се ограмоти .
  • 27 Който тръби

    21 1 Отговор
    рога на войната, нека сам, неговите деца или внуци и жените им САМО те да отидат да воюват!
    Вече се вижда от цял свят, че САМО "ЕЛИТИТЕ" или тези, които са се САМОИЗБРАЛИ правят тези войни. А мрат в тази месомелачка само бедният народец, който не може да се спаси. Това просто пак е някаква стъпка да се намали населнието на планетата и всеки се спасява, както може (подобна на ковидо-пландемията). Нина Хамилтън е била в Украйна и казва фрапиращи неща. Можеш да се откупиш, като украинец, да не те пратят на войната с около 20 000 - 25 000 долара. Който ги няма, го вадят от колата на улицата и го пращат на смърт. Жестока, кастова система. Който е беден, умира... И даже на знае, защо! САЩ и евреи са изкупили земята на украинците... Народът там вече е излишен.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хххххххххх

    15 2 Отговор
    Гледайте си провалените държави и не давайте акъл на другите.
  • 30 то Путя

    2 8 Отговор
    Отдавна умре още 2013 година от рак.А тоя е некво чучело бункерно.
  • 31 Инна

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Ай, Моська...

  • 32 име

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    По-вероятно е да призоват "Защо да чакаме Русия да ни нападне, направо да се предаваме!"
  • 33 Безпристрастен

    7 2 Отговор
    Европейските народи,все още не усещат потенциалната заплаха,от това " наливане " на все повече оръжия и пари в ръцете на 🤡.Инициаторите започнаха да дават заден,но ще прехвърлят тези чудовищни разходи изцяло на Европейския съюз.Това е по малкото зло.Прибалтииските пинчери,не случайно повдигат тази тема.Сами никога не биха си позволили подобно нещо.Те са рупор на чужда воля.Опасното е,че ако там( нищо че са един Икарус народ в трите държави) вкарат през закон задължителна , военна служба,ще се случи навсякъде.За другите не ми дреме.Но ще се случи и у нас,с такива Йес сър в МС и Парламента.Младите да не си внушават,чр ще минат метър.Няма мърдане,дори в цяла Европа.Навсякъде ще изискват военна книжка - дали си служил.Иначе- обратно.Ако се затегне гайката,с раницата и под строй.Положил си клетва.Не си внушавайте,че това са фантасмагории..Затова мислете за кого ще гласувате вие- младите

    Коментиран от #36

  • 34 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Косово":

    Тези дето слагат минуси ,не са ходили в казармата .На какво слагате минуси на човека ? Лъже ли ????
  • 35 ЦК на БАБА ти

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "КПСС БКП":

    Не можеш ги изхрани, трябва и да ги облечеш и тнт. Ще им хвърлиш по една пушка и кво?
    С тези пари знаеш ли колко съвременна техника може да се купи.
  • 36 Абе всички знаем вече,

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Безпристрастен":

    какво става. Време е народът да вземе властта в свои ръце. Вече чухме: Бойко беше мафия за ПП, момата от Хаджидимово била лице на мафията? Ами тогава, защо и вие седнахте на масата на мафията да делите и крадете с тях?
    Да кажеш на партньора си в правителството, че е мафия, тогава ти какъв си? Работиш заедно с мафията?
    Това всичкото трябва да се измете и да се почне от нулата! Да се направи народна република и директно народа да си избере старейшини, умни и мъдри патриоти, които да управляват страната. От тези, които вече над 30 г. се правят на политици, нищо не става.
  • 37 мдаа

    3 0 Отговор
    Подготвят ни за война, ще пращат децата ни да умират за кефа на евреите! Скоро и нашите предатели ще искат наборна служба !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Читател

    2 1 Отговор
    Не, не пипайте децата! Вземете ни парите, оставете децата!
  • 40 така, така

    2 2 Отговор
    това с военната задължителна служба добре , когато го имаше у нас не бяхме с нато защото си имахме своя армия и ракети СС300 , мигове и десетина танкови бригади и те така...
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Ама нали при ДЕМОкрацията нямаше да има льошите задължителни неща , като ЗАДЪЛЖИТЕЛНА военна служба ❓❓❓❓❓
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "СамоСмърт заПутин":

    ОТКЪДЕ ВИ НАМИРАТ ТОЛКОВА НЕКАДЪРНИ❓
    КАКВИ 30 ГОДИНИ МИР, КОГАТО ПРЕДИ 25 ГОДИНИ РАЗОРАХА И УНИЩОЖИХА ЮГОСЛАВИЯ ‼️
Новини по държави: