Last news in Fakti

25 Март, 2024 13:41 730 16

Кремъл обяви, че не разглежда вариант с въвеждане на смъртното наказание за нападението в "Крокус сити хол"

  • кремъл-
  • русия-
  • смъртно наказание-
  • нападение-
  • крокус сити хол

Определени политици са излезли с предложение Русия да въведе смъртното наказание

Кремъл обяви, че не разглежда вариант с въвеждане на смъртното наказание за нападението в "Крокус сити хол" - 1
Снимка: БГНЕС

Кремъл обяви, че не разглежда вариант с въвеждане на смъртното наказание за четиримата заподозрени в пряко извършване на нападението в концертната зала "Крокус сити хол" в град Красногорск в Подмосковието на 22 март вечерта, причинило смъртта на най-малко 137 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на прессекратаря на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, предава БТА.

Агенцията уточни, че според постъпилите за момента информации ранените при терористичния акт по време на концерт на руската група "Пикник" са 182. Джихадитската групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

"Към настоящия момент ние не взимаме участие в подобна дискусия", заяви Песков по въпроса за смъртното наказание.

ТАСС припомня, че определени политици са излезли с предложение Русия да въведе смъртното наказание. Председателят на парламентарната група на управляващата партия "Единна Русия" в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Владимир Василиев заяви пред представители на медиите, че темата за въвеждането на смъртното наказание за тероризъм в Руската федерация ще бъде задълбочено и съдържателно проучена, за да се вземе в крайна сметка решение по този въпрос, което да отговаря на очакванията на обществото.

Председателят на парламентарната комисия по международните въпроси към Държавната дума и лидер на Либералдемократическата партия Леонид Слуцки написа в своя канал в приложението "Телеграм" след нападението в петък вечер, че в такива случаи може и трябва да се направи изключение от мораториума върху прилагането на смъртното наказание в Русия.

Песков не коментира и телесните повреди, които предполагаемо са били нанесени при задържането на заподозрените в извършването на терористичното нападение. Той не взе отношение и по въпроса дали Кремъл е бил предупреден от САЩ за подготвяне на терористичен акт в Москва. "Разузнавателни данни не се разгласяват", каза говорителят. "Те никога не се предоставят директно на Кремъл. Предават се по каналите на специалните служби - от една спецслужба на друга. Това се отнася за категорията на така наречената "поверителна информация", която, разбира се, не се разгласява", допълни Песков.

Прессекретарят на Путин отбеляза, че президентът продължава да получава доклади от съответните служби по всички линии, свързани с нападението в "Крокус сити хол". На 23 март, в деня след нападението, държавният глава е получил доклади от директора на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев, председателя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин и началника на Националната гвардия на Русия (Росгвардия) Виктор Золотов.

Бяха задържани 11 души, замесени в терористичната атака, включително и четирима преки извършители, които според информация на агенцията са се опитали да избягат към границата с Украйна. Путин каза в телевизионно обръщение, че по предварителни данни украинската страна е подготвяла „коридор“ за извършителите на терористичната атака за преминаване през границата.

Кремъл не коментира днес съпричастността на "Ислямска държава" към нападението в Красногорск.

"Вие задавате въпрос, свързан с хода на следствие. Ние нямаме право по никакъв начин да коментираме това. Призоваваме ви да се насочите към информацията, която се подава от правоохранителните органи", заяви представителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Според Песков "е неуместно" да се коментира разследването на трагедията в "Крокус сити хол". Освен той оспори твърденията на САЩ, че на "Ислямска държава" принадлежи организацията на терористичния акт. Прессекретарят на Путин е обвинил Вашингтон в "покриване на Украйна", отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва, че четиримата заподозрени преки извършители, единият от които таджик, остават в предварителния арест по обвинения в тероризъм.

Украйна отрече да има каквато и да е роля в нападението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 малиии

    2 6 Отговор
    Колко са "великодушни" ..
  • 4 Българин

    4 7 Отговор
    Русия излезе много нефелна империйка
  • 5 Българин

    4 7 Отговор
    Матушка я чака разпад
  • 6 Българин

    4 7 Отговор
    скоро няколко граждански войни на руска територия
  • 7 Хахахаха

    2 5 Отговор
    И четиримата таджика точно след 3-месеца са на свобода след като се запишат в Вагнер
  • 8 Хехе

    7 1 Отговор
    Няма да върнат смъртната присъда. Що да се кълчат в Думата?! Ще ги осъдят както искат я на доживот, или на 20 години каторга и до 1-2 месеца ще пукнат от тромб.
  • 9 А50

    4 2 Отговор
    Но пък СБУ ги закопаха в центъра на Киев. -2 Пайтриъта, запада няма надежна защита срещу руските ракети

    Коментиран от #13

  • 10 Руснаков

    5 1 Отговор
    Навални колко изкара без смъртна присъда...тези ще изкарат доста по малко....
  • 11 И това какво го интересува

    4 1 Отговор
    целокупният български народ,че сами си се трепят?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "А50":

    Фърка ли А50 , фърка ли ?!🤭
  • 14 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    Не може да има закон с обратна сила!. Обратното не е право.
  • 15 тук много може да е говори по този

    0 1 Отговор
    Интересно от кокво се боят да върнат смъртното наказание . Страхуват се че утре като паднат от власт ще бъде приложено към тях ли ?
    Не , аз знам онова оправдание дето видиш ли може евентуално някой да получи незаслужено такова и в един момент да се окаже невинен след изпълнението му но това е така в държави където има реваншизъм , т.е смъртното наказание се използва за отстраняване на опоненти .
  • 16 Макс

    1 1 Отговор
    Жалко . путин пак се измъкна .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания