Last news in Fakti

27 Март, 2024 05:26 2 092 16

Притеснение в Прага: Ситуацията в Европа е най-сериозната от края на Втората световна война

  • чехия-
  • европа-
  • политика

Мнението е на Михал Куделка, ръководител на Службата за информационна сигурност (BIS), контраразузнавателна агенция на Чехия

Ситуацията в Европа в момента е най-сериозната от края на Втората световна война насам, в частност заради хибридните действия на Русия.

Това заяви Михал Куделка, ръководител на Службата за информационна сигурност (BIS), контраразузнавателна агенция на Чехия, на съвместен брифинг с президента на страната Петър Павел, съобщи Укринформ, цитирана от БТА.

"Настоящата ситуация е най-сериозната от Втората световна война насам. Това, което правят руските войници в Украйна, това, което правят палестинските терористи в Израел, те биха направили и в нашата страна без милост и състрадание", каза Куделка.

Според него "агресивната Русия е голяма заплаха за европейските демокрации, включително и за Чешката република".

Бригадният генерал спомена, наред с другото, кампаниите за дезинформация, опитите за дискредитиране на властите и за настройване на чехите срещу Украйна. Куделка говори по-специално за фалшиви видеоклипове, като посочи за пример този, който се разпространяваше по време на кампанията за президентските избори в Чехия - с цел да дискредитира кандидата Павел. Експертите са открили доказателства, че видеото е подправено в Русия.

Петър Павел на свой ред отбеляза, че "настоящата ситуация в областта на сигурността не може да се нарече безпроблемна".

"А бъдещите перспективи съвсем не са оптимистични. Може да се предположи, че нещата ще се усложнят още повече", добави президентът.

Петър Павел стана първият президент от 26 години насам, който посети централата на контраразузнаването. Преди него това направи Вацлав Хавел през 1998 година. Предшественикът на Павел Милош Земан постоянно критикуваше контраразузнаването си и постоянно отказваше да повиши неговия началник, отбеляза Укринформ.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    41 7 Отговор
    Този човек е дезинформатор
    Ето какво казва той
    ЕКСПЕРТИТЕ са открили доказателства, че видеото е подправено в Русия.
    Кои са тези експерти. Трябва На доверие да приемем че неговите дезинформатори наречени експерти установят нещо което е абсолютно невярно

    Коментиран от #2

  • 2 АКУЛА

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Браво, ма! Голяма ЕКСПЕРТКА си била! Евала!

    Коментиран от #3

  • 3 Хахаха

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "АКУЛА":

    И е наблюдавала през крив макарон.
  • 4 Да би мирно

    38 6 Отговор
    Седяло, не би чудо видяло! Защо години наред западът, начело с фащ тъпчеше международното право и унищожава страни и народи, където и когато си поискаха? И тогава никак не беше "много опасно и страшно"? Но само за тези, които му се подчиняваха и доброволно си даваха ресурсите. Русия, Путин дълго време обяснява и предупреждава, че така не става в света. НО, през това време в САЩ написаха "Концепция за водещата роля на САЩ" и "Векът на САЩ "!
    Русия вече не вярва на никого от западналите. И ще прави, каквото е решила. Зависи от другите, дали ще има апокалипсис или не. Ако само седят и гледат, няма да пострадат. Ако ли почнат да пречат, ще стане наистина опасно.
  • 5 Име

    32 3 Отговор
    Ами то - като се скриеш при жена си под юргана - не е страшно - какви руснаци го гонят пък този - това са митове и легенди, че някой идва - да ни изколи.

    В Русия е бесен капитализъм, това ли е лошото което идва.

    Това са поредните приказки за възрастни, че в мазето има върколаци.
  • 6 Азиим

    32 5 Отговор
    Много страхливи тез натовски държави, Чехия се страхува, Финландия се страхува и това е само от прочетеното тази сутрин. А нали Русия е изостанала, без икономика, хората бедни,яйца нямат...
  • 7 екскурзия в украйна

    19 4 Отговор
    Полското министерство на отбраната публикува серия от доклади за инциденти, станали във войските и завършили със смърт. В същото време тези инциденти съвпаднаха със смъртта на бригаден генерал Адам Марчак.
  • 8 Тия са гледали

    28 4 Отговор
    Интервюто на Петр Толстой за френската телевизия? Тоя направо ги смачка. Цитат:
    "Изпратите ли армия в укра, всичките ще убием"!
    Французина: :"Ама ние сме ядрена държава "!
    Толстой: "НЕ ни пука. Имате 200 ядрени заряда"!
    ..."А, тава, какво казва Макрон"?
    ..."Изобщо не ни интересува "! "Ние не вярваме на никого от Запада." "Ще работим до тогава, докато не сметнем, че нашата национална сигурност е гарантирана"!
    Във Франция гледаха интервюто и не можеха да повярват, какво са чули!!! Ама май вече целия запад го е гледал!
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    25 5 Отговор
    Еврограбителите сами са си виновни.Не спазиха нито едно свое споразумение с Мецана.

    Лицемерието бе издугнато в култ .

    Ся ша ручат жабетата и ни барабар Петко с мъжовете !
  • 10 Внимание

    18 4 Отговор
    "Това, което правят руските войници в Украйна, това, което правят палестинските терористи в Израел, те биха направили и в нашата страна без милост и състрадание"....А не бе-ще ви третират като "приятели", мизерници такива
  • 11 пламен

    3 15 Отговор
    Народите на Европа мислеха че мирът е даденост. Забравиха за имперска ревизионистка русия.
  • 12 Атлантист-

    16 1 Отговор
    От Русия се страхуват само атлантистите, които я демонизират. И има защо
  • 13 плюс минус

    16 2 Отговор
    В средата на 19 век (чела съм западна преса от онова време), западни държави са били против освобождението на България от турско робство.
    Само една Матушка Русия е искала свободата за своите събратя българи.
    Та и затова се случва Освободителната война.
    А пък западните държави отново са били против българите и разделят Родината на две ...
  • 14 Добрият войник Швейк

    4 0 Отговор
    Я пак?
  • 15 Нека да уточним

    10 1 Отговор
    че ситуацията в Европа да е такава, каквато говори този чешки шпион, не малка заслуга има и той, и президентинът им, че и цялото им правителство! Вместо да си седят мирно на дътата и да си вършат търговийката, която им носи добри печалби, славянските евреи взеха да подскачат и да се ежат на този, който може да ги затрие за минути...
  • 16 Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    1 2 Отговор
    Червени лайКучки, я кажете кой започна войната И нахлу от позиция на военна сила в Украйна ? Кой започна да избива цивилни невинни хора и деца? Кой започна да разрушава цели градове и подлага на геноцид украинското население? Кой иска да ликвидира Украйна като независима държава и да асимилира украинския етнос и да я присъедини към Русия...?
    Спрете с руските глюпости че войната я водят САЩ и НАТО И че русия се е намесила защото в Донбас украинците избивали тамошните руско говорящи и че Путен нападнал Украйна защото не се спазвали измислените от него и приятелката му Меркел Мински споразумения !!
    Путин се готвеше за тази война от 2008г и след окупирането му на Крим, без реакция от Запада се помисли за "всемогъщ" и получи още по голям апетит и за анексирането на Украйна. От самото начало беше ясно, че войната е чисто завоевателна за територии и суровини и за демонстрация и сплашване на останалите бивши съветски сателити и на Европа от "руската военна мощ" !
    Путин е самозабравил се от власт фашистки диктатор, който се мисли за всесилен и че няма кой да му потърси отговорност за извършваните престъпления защото разполага с ядрени ракети с които може да заплашва Европа и Света , затова има реално притеснение в Прага: че днес Ситуацията в Европа е най-сериозната от края на Втората световна война...!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания