Last news in Fakti

3 Април, 2024 17:21 1 649 18

За да стане генерален секретар на НАТО, Рюте се нуждае от подкрепата на още четири държави

  • марк рюте-
  • генерален секретар-
  • нато-
  • подкрепа-
  • нидерландия

Мандатът на Столтенберг изтича на 1 октомври

За да стане генерален секретар на НАТО, Рюте се нуждае от подкрепата на още четири държави - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте трябва да спечели доверието на правителствата на още четири страни, за да стане следващият генерален секретар на НАТО. Това са Унгария, Румъния, Словакия и Турция, отбелязва Euractiv, цитирана от Фокус.

Рюте и неговите поддръжници са изправени пред много пречки в надпреварата за поста, които биха могли да забявят вземането на решения със седмици, подчертават от редакцията.

Рюте е основният претендент за мястото на сегашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Дипломатите от Алианса бяха уверени, че следващият лидер ще бъде избран през първата седмица на април по повод срещата на външните министри на НАТО и честванията на 75-ата годишнина от основаването му.

Неочакваната поява на кандидатурата на румънския президент Клаус Йоханис обаче промени всичко, защото мнозина смятаха, че за Рюте всичко вече е решено. А сега трябва да спечели доверието на правителствата на Унгария, Румъния, Словакия и Турция.

Авторите на материала отбелязват, че поради факта, че външните министри обсъждат този въпрос по време на среща в Брюксел, не е ясно дали той ще бъде решен преди последната министерска среща, която ще се проведе в Прага на 30-31 май преди срещата на върха на лидерите във Вашингтон (9-11 юли).

"Мисля, че най-късно бихме искали да видим това решено преди срещата на върха във Вашингтон“, коментира американският посланик Джулиан Смит.

Мандатът на Столтенберг изтича на 1 октомври. Той заема поста от десет години. Неговият мандат бе подновен три пъти. Процесът на назначаване на нов ръководител е неформален и затворен, а списъкът с критерии затруднява получаването на конкретна представа кой може да заеме позицията.

Марк Рюте вече е подкрепен от четирима членове на Алианса, а именно Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Следователно такава подкрепа трябва да му гарантира "безпрепятствен път към поста“.

Освен това няколко дипломати от НАТО разкриха, че никой от поддръжниците на Рюте не е решил да подкрепи Йоханис за поста.

"Дебатът продължава относно квалификацията и на двамата от тези много впечатляващи лидери и ние ще продължим да обсъждаме плюсовете и минусите, докато не постигнем консенсус“, уточни Смит.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след среща с Рюте миналия месец, че иска следващият генерален секретар на НАТО да се заеме по-сериозно с борбата с тероризма и да "вземе предвид чувствителните въпроси на съюзниците извън ЕС“.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обаче обяви, че правителството на премиера Виктор Орбан се противопоставя на кандидатурата на Рюте, защото той критикува състоянието на върховенството на закона в страната.

Румъния има свой кандидат, докато Словакия е в разгара на изборен процес. Няколко дипломати от НАТО, които подкрепят Рюте, изразиха увереност, че и Анкара, и Будапеща могат да бъдат убедени през следващите седмици да застанат зад кандидатурата на нидерландеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    40 2 Отговор
    Този еднолично не пускаше България в Шенген 10 години. България никога не трябва да го подкрепя за каквото и да е било.

    Коментиран от #5

  • 2 Като го гледам

    24 4 Отговор
    Откъде ги намират такива ш..ш ляци -и тоя е като сегашният... Абе в Европа няма ли читави и нормални?
  • 3 крокодил

    16 0 Отговор
    ПОЖЕЛАВАМ МУ ДА НЕ СТАНЕ ГЛАВЕН СЕКРЕТЪТ ИМА ТОЛКОВА ДРУГИ МИРНИ МЕСТА ПОД СЛЪНЦЕТО КЪДЕТО МОЖЕ ДА Е ПО ПОЛЕЗЕН
  • 4 Луди полицаи се правят на мутри

    4 7 Отговор
    Дали са на луди полицаи в Бобов дол по един Джип и се правят на мутри, тормозят хората в собствените им апартаменти!
  • 5 Пръц

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    То и българите не пускаха македонците,докато не дойдоха умниците от Хървърд.
  • 6 Валериан Куйбышев

    20 1 Отговор
    Наште ку.р.тизанки пак ли първи изуха гащи пред тоя гейзер дето не ни пускаше в Шенген?
  • 7 Аман

    22 0 Отговор
    Да разбирам ли, че ние сме го подкрепили при при цялото му поведение спрямо нас?!
  • 8 Всичко е интереси!

    24 1 Отговор
    И ние не трябваше да даваме подкрепата си за Рюте! Колко ни унижаваше нас да се молим за Шенген като просяци! Сега има нужса от нас и румънците. Ние бързо клекнахме. Да видим румънците.
  • 9 Порно

    20 1 Отговор
    Рюте се гаври с нас от 15 години, ама ще го подкрепяме. Безгръбначни управници.
  • 10 Име

    2 4 Отговор
    Не можах да разбера - защо Западът ни мрази. Най-приятният писател на миналото столетие - Михаил Булгаков е всъщност - украинец, тоест какво става - това е и любимец на Сталин - да - парадокс, но за "Бялата гвардия" е - награден и какво излиза сега - Западът ни мрази славяните, но- всъщност мрази и украинците по този начин.

    Михаил Булгаков би се изказал остро срещу войната, явно ми е неясна мисълта - но горе-долу.

    Как описва Михаил Булгаков обсадата над Одеса, ами как я описва - ами не по този начин който си мислим, че стоят нещата - говорим за 1920 година. Петлюра.
  • 11 пак ли

    12 1 Отговор
    нашите меки марии кога свариха да го поскрепят, ей на това се казва мекотело и безгръбначно управление без да ги е грижа за народа, този колко години спира България за Ченгена, но сега са го подкрепили с по 2 ръце , пфу сапунджиев и шайката му
  • 12 Анонимен

    15 1 Отговор
    Като прочетох заглавието си помислих, че България е една от тези четири страни. Но не би. Подкрепили са човек, който с години ни спъва за Шенген. Думите са безсилни да опишат това унижение.
  • 13 Шенгенец

    10 0 Отговор
    А нашите убавци подкрепиха ли го?
  • 14 Да го на Рюте по Шенгенски

    5 1 Отговор
    Задружно обединено да го на Рюте по Шенгенски и да го пратим на Франкфурт на ......
  • 15 Справедлив

    5 1 Отговор
    Най големия холандски Швестери.
  • 16 Герги

    6 0 Отговор
    Ние кога го одобрихме...много бързи забравихме какви спирачки ни удряше Нидерландия...
  • 17 хммм

    5 0 Отговор
    Рюте се нуждае от шут по г8за!
  • 18 Естествено

    1 0 Отговор
    Как да не го подрепим първи,като въпросният господин,около десет години ни прави перфектен и директен масаж на простатата,по отношение на Шенген!
    Румънците явно са по-хора отстояващи и непродаващи националните си интереси от нас!
Новини по държави: