Last news in Fakti

4 Април, 2024 11:37 585 4

Виктор Орбан пристига на официална визита в Босна и Херцеговина

  • виктор орбан-
  • босна и херцеговина-
  • визита

Орбан първо ще посети Сараево, а след това Баня Лука, главния град на Република Сръбска

Виктор Орбан пристига на официална визита в Босна и Херцеговина - 1
Снимка: БГНЕС

Днес унгарският премиер Виктор Орбан пристига в Босна и Херцеговина на официална визита, съобщава босненският портал "Кликс" и БТА.

Орбан първо ще посети Сараево, а след това ще се отправи към Баня Лука, главният град на Република Сръбска.

Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 година, раздели страната на две полуавтономни части – Република Сръбска, където живеят предимно босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, населена предимно с босненски мюсюлмани и хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Унгарският премиер първо ще се срещне с членовете на мултиетническото председателство на Босна и Херцеговина, а след това и с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо.

След срещите в Сараево унгарският премиер ще замине вечерта за Баня Лука, където ще бъде посрещнат от президента на Република Сръбска Милорад Додик. В Баня Лука се очаква и пристигането на делегация на правителството на Унгария и на унгарски бизнесмени.

Милорад Додик награди Орбан с Ордена на Република Сръбска, най-високото отличие на тази съставна част на Босна и Херцеговина. Утре е планирано тържествено връчване на наградата на Орбан в Двореца на републиката в Баня Лука.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васо Високоволтовия

    4 0 Отговор
    Айде къш къш, маджарино! Го бак то Хунгари! И тоя дойде да краде от Балканите. Само ние нямаме външна политика в региона...

    Маджарите ще ни заповядват какво да правим на нашите земи.

    Коментиран от #2

  • 2 хххх

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Васо Високоволтовия":

    Той не е маджарин. Той е още един узурпатор.
  • 3 Демократ

    3 1 Отговор
    Кремълските подлоги се активират и това е много опасно за Балканите, които са били винаги на прицела на Москва за създаване на хаос и размирици. Страшни са плановете на КГБ, когато имат изпълнители. Македония е най-показелния в това отношение. Коминтерновските предатели на България Георги Димитров и Васил Коларов преди 80 години разделиха България и досега няма спасение. Омраза завинаги ,в което Кремъл е отличник. Вучич и Орбан владеят кремълското пропагандно изкуство, лъжат и заплашват, същото правят и кремълските подлоги в София. Няма как да има спокойствие, целта се изпълнява с много пари и власт за сметка на народите и държавите.

    Коментиран от #4

  • 4 Айде,бе

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Гн евролибераст ,България я разделиха още в Берлин след съединението и в Сан Стефано,а 45 г.в Париж я спаси от загуби на земи само участието и в антифашисткото движение наравно с червената армия.И примерът е ясен сега ,цяла западна Украйна е от такива земи взети от Румъния, Унгария и Полша:)А Македония с натото върви към Албания 2 и няма връщане:))
Новини по държави: