Last news in Fakti

6 Февруари, 2014 18:22 884 6

Писатели от цял свят се застъпиха за свободата на словото и гейовете в Русия

  • открито писмо-
  • свобода на словото-
  • русия-
  • закони-
  • гей-пропаганда-
  • писатели-
  • алек попов

Алек Попов и Илия Троянов са сред 200-те интелектуалци, чиито имена фигурират под откритото писмо

Писатели от цял свят се застъпиха за свободата на словото и гейовете в Русия - 1
Алек Попов

Над 200 писатели, публицисти и журналисти от целия свят се обърнаха към руските власти с открито писмо, в което призовават да бъдат отменени законите, ограничаващи свободата на словото. Британският вестник „Гардиън“ публикува обръщението.

То е подписано от интелектуалци от 30 държави, включително от трима Нобелови лауреати – Уоле Шоинка (Нигерия), Елфрида Йелинек (Австрия) и Орхан Памук (Турция). От българските писатели под откритото писмо фигурира името на Алек Попов, както и на Илия Троянов, който от деестилетия живее и работи в Германия. 

Сред най-авторитетните и популарни имена са още Гюнтер Грас, Салман Рушди, Йън Макюън, Джулиан Барнс, Пол Остър, Тони Кушнер, Елиф Шафак, ЕЛ Доктороу и много други.  

„Историята на съвременна Русия е история на драматични, почти сеизмични промени. Руските писатели и публицисти винаги са се стремили техните гласове да бъдат чути през шума на бурната история на тяхната страна – като я коментират, формират и подпомагат политическите и интелектуални промени, чието влияние излиза далеч отвъд пределите на страната. Но за последните 18 месеца руските законодатели приеха редица закони, които установиха строги ограничения над правото свободно да се изразява собствено мнение“, казва се в откритото писмо.

Писателите заявяват, чене могат спокойно да стоят и да гледат как руските им колеги се оказват под угрозата на сурови наказания за изказване на своите мисли и разсъждения.

Писмото визира закона на обида на чувствата на вярващите, за забрана на гей-пропагандата сред непълнолетни, за връщане в наказателния кодекс на членове срещу разпространяване на клеветнически твърдения в медиите и т.н.

„Силната демокрация трябва да чува независимите гласове на своите граждани, световното общество може да се обогати от разнообразните мнения, изказвани в Русия. Затова ние призоваваме руските власти да отменят тези закони, да прекратят задушаването на свободното слово, да признаят задълженията на Русия в рамките на Международния пакт за гражданските и политическите права...“, апелират интелектуалците.

По повод на „антигейския закон“ по-рано реагираха певецът Елтън Джон, балетистът Михаил Баришников, актьорът писател Стивън Фрай. През януари по инициатива на химика Харолд Крото и актьора сър Йън Маккелън открито писмо до президента Путин подписаха 27 носители на Нобелова награда по физика, химия, медицина и физиология.

Законът за забрана на гей-пропагандата породи опасения от възможно преследване на спортисти и фенове с нетрадиционна сексуална ориентация на Зимната олимпиада в Сочи и стана формален повод за отказа на редица държавни ръководители да присъстват на Игрите. Руският президент Путин обаче отхвърли всички подозрения и обеща, че на гейовете в Сочи ще им бъде комфортно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 1 Отговор
    Ее.. па че те да не са ги погнали в Русия. Познавам неколко гея, и напълно заслужават да са си гейове - несериозни към семейства си (всичките са женени), не се грижат за децата си, всичко жените им вършат. Между другото в момента в България - гей до гея, като гъби са изникнали и не мож ги познаеш - там къде най малко подозираш !
  • 2 nakata88bg .

    0 1 Отговор
    тия 200 "интелектуалци" що не вземат първо да прочетат закони, които коментират. А второ - що не искат демокрация тия хора, бе?!? Демокрация е властта на народа, ако РУСКИЯ народ иска тези закони - никоя световна звезда, никои "интелектуалци" нямат право да искат отмяната им. Така че да си заврат откритото писмото там, от където сленце не се вижда

    Коментиран от #4

  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Сред тези хора има много интелигентни, които са приятни в компания /за "моабет" става въпрос/. Но никак няма да ми е приятно, ако се опитат да "налагат" своята сексуална ориентация. Умните сред тях знаят тази граница и държането им в обществото е изключително...нормално. Какво правят в кревата си или в кревата на някой друг техен съмишленик, не ме интересува.
  • 4 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "nakata88bg .":

    Руския народ не приема закони ! Руската "дума" приема закони, исключително под себе си и под руските богаташи, които са спонсори на депутатите . ЕдРо и медвепути си развяват байряка и за народа на никой не му пука !

    Коментиран от #5

  • 5 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Владислав Димитров":

    Ела на нашето море да видиш как този зле управляван народ си купува жилища ,как ги обзавежда и как живее ,и ако главата на нашият бизнес още е над водата ,причината е в руските туристи.

    Коментиран от #6

  • 6 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хрисофор Карамфилов":

    От какъв зор, по сред зима да ходя на морето и да гледам не знам си кво ?! После, какво общо имат руснаците по нешето черноморие с това кой и как приема законите в РФ ?