17 Май, 2024 18:16 1 342 14

Унгарският външен министър: Страната не подкрепя членството на Косово в Съвета на Европа

  • унгария-
  • външен министър-
  • членство-
  • съвета на европа-
  • косово

Той каза пред сръбската новинарска агенция Танюг в кулоарите на заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, че Унгария има принципна позиция по този въпрос

Унгарският външен министър: Страната не подкрепя членството на Косово в Съвета на Европа - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че позицията на страната му за членството на Косово в Съвета на Европа е ясна - не го подкрепя и Прищина е информирана за това, предава БТА.

Той каза пред сръбската новинарска агенция Танюг в кулоарите на заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, че Унгария има принципна позиция по този въпрос, а именно, че иска да види успешно финализиране на диалога между Белград и Прищина. Очакваше се на заседанието вчера и днес да бъде гласувано дали Косово ще стане член на Съвета на Европа, обаче въпросът не фигурира в дневния ред на министерската среща.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят диалог да нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

„Вярваме, че всеки път когато Косово кандидатства за членство в международна организация, има отстъпление, тоест стъпка назад в диалога. Така че първо диалогът трябва да бъде успешен, а след това Косово да кандидатства за членство. Това е общата ни позиция , но по един честен начин споделихме това наше мнение с Косово, така че те отлично го знаят“, каза Сиярто.

Съветът на Европа е ангажиран със защитаването на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона чрез съда си – Европейския съд за правата на човека. Неговите 46 членове включват всички 27 страни членки на Европейския съюз, както и Великобритания и Турция. Съответно Съветът на Европа е отговорен за 680 милиона европейци, обхващащ региона от Гренландия до Азербайджан.

Съветът на министрите е органът на Съвета на Европа за вземане на решения, съставен от външните министри на всички държави членки или техните постоянни дипломатически представители в Страсбург. Комитетът на министрите определя политиката на паневропейската организация, утвърждава бюджета и програмата му за дейност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    24 7 Отговор
    И много правилно. А ако бяха нашите политици, щеше с хляб и сол да ги посрещнат.

    Коментиран от #3

  • 2 Що, бе урош?

    8 19 Отговор
    Щот спазвате линията белград-масква,

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Боруна Лом

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "браво":

    КАКТО ПОСРЕЩНАХА МАКЕТАРА! МАЙ ЩЕ ИМА ОЩЕ ПОЛИТ.РЕПРЕСИИ СРЕЩУ ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ
  • 4 Пръц

    20 5 Отговор
    До ФАКТИ.Що не направите анкета какъв процент от българите подкрепят Унгария ?Нали сте по анкетите
  • 5 а ее

    10 19 Отговор
    Путлеристка пропаганда и дематогия.
  • 6 Хохо Бохо

    22 6 Отговор

    До коментар #2 от "Що, бе урош?":

    Ква линия бе калъф? Краварите откъснаха територия от Сърбия за да направят държава на шиптърите, които си има Албания. Никога не е имало косовска нация и държава, ама никога, няма и косовски език и валута.

    Коментиран от #12, #13

  • 7 факуса

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Що, бе урош?":

    а вие що не давате на донецк и луганск свобода,нахрен и на шиптърите,багажа и в албания
  • 8 РЕСПЕКТ

    11 6 Отговор
    Унгарците са железни. Браво.
  • 9 Само да попитам

    5 9 Отговор
    Сигурно и това решение е в интерес на Унгария Проруски подлоги мноооооого
  • 10 Евала

    7 5 Отговор
    Изкуствена държава джудже... създадена от Запада
  • 11 вятъра на промяната

    7 5 Отговор
    Абе вие не сте съгласни с нищо с което не е съгласен Путин. Чудя се само какво ви задържа в ЕС. Сигурно парите които получавате от там за Унгария, но по-важни са парите които идва от Кремъл защото влизат в правилния джоб а не за плебеите.

    Коментиран от #14

  • 12 То и македонска

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    Нация не е имало, ама на виж, вече има, те и западните покрайнини откъснаха от БГ и ги дадоха на сърбите, това ни е от болшевиките, но явно те боли за тях, уежай в маЦкве
  • 13 А, и калъф

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    Ще викаш на тейко си
  • 14 Абсолютно

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "вятъра на промяната":

    Вярно
Новини по държави: