18 Май, 2024 05:16 1 307 2

Проливни валежи потопиха германската провинция Саар

  • германия-
  • наводнения-
  • дъждоове-
  • саар

Сгради в регионалната столица Саарбрюкен и други общини се наложи да бъдат евакуирани

Проливни валежи предизвикаха наводнения и свлачища в западната германска провинция Саар, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сгради в регионалната столица Саарбрюкен и други общини се наложи да бъдат евакуирани заради покачването на равнището на водите.

Областното Министерство на вътрешните работи обобщи обстановката като такава на "повсеместни наводнения". Най-тежко е положението в югоизточните части на провинцията.

Особено тежко пострадали са окръзите Нойкирхен и Саарпфалц и районът на Саарбрюкен, съобщи снощи говорител на Министерството. Засега няма данни за жертви и ранени.

Тежка е обстановката още в Епелборн, Занкт Вендел, Саарлуи и Мерциг. На някои места се наложи хора да бъдат евакуирани от домове, намиращи се на отдалечени улици. Засегнати са и домове за възрастни.

Властите обмислят възможността да поискат съдействие от съседните федерални провинции на Германия.

Саарбрюкен обяви бедствено положение, същото направиха и някои регионални окръзи.

Няколко сгради в града са евакуирани. Властите обособиха временни места за настаняване на хора в училища и откриха гореща телефонна линия за гражданите. Тези, които се налага да напуснат домовете си, бяха приканени да вземат със себе си само най-необходимото.

Германската метеорологична служба предупреди, че проливните дъждове ще продължат до ранните часове на днешния ден, особено в районите западно от Рейн. След това се очаква валежите постепенно да отслабнат.

Канцлерът Олаф Шолц отмени предизборна проява в Саар, планирана за днес.

Вместо това той ще се запознае лично с обстановката в провинцията и ще огледа пораженията заедно с регионалния премиер Анке Релингер, съобщи снощи от Саарбрюкен правителствен говорител.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава Русия

    7 1 Отговор
    Да ги потопява германците това заслужават там е див капитализъм и ограничение ъова са фанатици!!!
  • 2 Не е Саар

    4 0 Отговор
    Заар се казва. Все едно да наречете Марица, Паница....
Новини по държави: