Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 10:59 2 291 0

Учени: Великобритания остава под вода до май

  • темза-
  • наводнения-
  • дъжд-
  • великобритания-
  • подпочвени води

Река Темза достигна рекордни нива и на места излезе от коритото си

Учени: Великобритания остава под вода до май - 1
Снимки АП/БТА

Хиляди домове в южната част на Великобритания се подготвят за още наводнения след като водите на река Темза достигнаха рекордни нива и дори излязоха от коритото си, а метеоролозите предупреждават, че лошото време скоро няма да свърши, съобщава телевизионният канал „Скай Нюз“.

Властите твърдят, че животът на хората може да бъде изложени на риск тъй като водите на реката достигнаха най-високите си нива от 1980 г. когато по-високи диги са били построени. Най-малко 2 500 жилища са застрашени от прииждащите води. В помощ на местните власти се притече и армията.

Прекъснат е влаковият транспорт на много места по поречието на реката, а в долината на Темза са били извикани морски пехотинци.

Агенция по околна среда на Острова е издала 14 тежки предупреждения за наводнения в графства Съри и Бъкршир, на запад от Лондон. Множество домове бяха евакуирани по протежението на река Темза, а още хиляди се намират в риск. Жителите на едно от селищата в Бъркшир казват, че гледката е като от "филм на ужасите". Домове, магазини и предприятия в бъркширското село Датчет са потопени под вода, а още стотици сгради край река Темза, до Шепъртън, са под заплаха.

Военните са евакуирали имоти и са започнали изграждането на защитни диги.

Някои области вече са под вода, включително части от Уиндзор парк, близо до замък на кралица Елизабет II в Уиндзор, който е построен на възвишение.

Лондон е защитена от бариерата на Темза, въпреки това южното предградие Клойдон обяви плановете си да отклони прииждащите води далеч, като ги изпомпва в пешеходни подлези.

Метеоролозите твърдят, че зимните бури, които донесоха проливни дъждове, силни ветрове и високи вълни ще продължат и са "изключителни в своята продължителност". Части от Югозападна Англия са били под вода в продължение на седмици, след най-влажният януари от 1766 г. насам.

В понеделник следобед Метеорологичната служба на страната отправи предупреждение, че в сряда цялата територия на Острова ще бъде засегната. В югозападните части скоростта на вятъра ще достигне най-малко 80 метра в час, на юг и на изток ще има обилен дъжд, а на север ще паднат силни снеговалежи.

Въпреки че прогнозите са за отслабване на валежите, нивата на реките продължават да се покачват. Причината за това е, че нивата на подземните води са толкова високи, че части от Великобритания са изправени пред сериозен риск от наводнения в продължение на седмици или дори месеци напред.

Анди МакКензи, експерт по подземни води към Британската организация за геоложки проучвания, заяви пред  „Скай Нюз“, че дори дъждът да спре днес, толкова много вода се е просмукала в почвата, че е вероятно нивата да продължават да растат още поне два месеца.

Рискът от наводнения може да остане висок до май, каза той.

Изпълнителната агенция по околна среда вече е издала предупреждения за наводнения от подземни води за части от южен Лондон, Кент, Съри , Бъркшир, Уилдшир, Хемпшир и Дорсет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: