21 Май, 2024 06:34 1 489 3

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку пристига на посещение в Турция

  • румъния-
  • турция-
  • премиер

Той ще бъде придружаван от 10 министри

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку пристига на посещение в Турция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският премиер Марчел Чолаку пристига на посещение в Анкара днес (21 май). Визитата е по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщават от правителствената пресслужба, предаде БТА.

“Официалното посещение е ключов момент от установяването на стратегическото партньорство между Румъния и Турция през декември 2011 г. чрез задействането на Съвет за стратегическо сътрудничество на високо ниво, еквивалент на съвместни правителствени срещи”, се казва в съобщението до медиите.

Съветът ще се координира от министър-председателя на Румъния и президента на Република Турция и ще има важна роля за консолидиране на сътрудничеството в стратегически области от общ интерес, за развитие на стратегическото партньорство на всички нива, но и за разширяване на регионалното сътрудничество. Ще бъде създадена и „Група за политически диалог“ под координацията на външните министри.

По време на посещението министрите, които ще придружават премиера, ще проведат срещи с турските си колеги с цел разработване на съвместни проекти между двете държави. Ще бъдат подписани редица споразумения и меморандуми за разбирателство относно секторно сътрудничество в области като социално осигуряване, малки и средни предприятия, туризъм и др.

“Турция е основният търговски партньор на Румъния извън ЕС и първата дестинация за румънски износ извън ЕС. Чрез бъдещи проекти в енергетиката, транспорта, селското стопанство и отбранителната промишленост се стремим да увеличим търговията до 15 милиарда долара", отбеляза премиерът в навечерието на визитата.

През 2023 г. двустранният стокообмен възлиза на повече от 10 милиарда долара. Турските инвестиции в Румъния са на 14-то място по отношение на държавата на пребиваване на инвеститорите, с 18 755 компании с турски капитал през март 2024 г.

В рамките на официалното посещение румънският премиер ще положи венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк - основател и първи президент на Република Турция и ще участва в работна вечеря. Марчел Чолаку е придружаван от министрите на външните работи, на националната отбрана, на транспорта и инфраструктурата, на правосъдието, на образованието, на предприемачеството и туризма, на развитието, благоустройството и администрацията, на земеделието и развитието на селските райони, на здравеопазването, труда и социална солидарност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    1 5 Отговор
    Все към Анадола ги влече...подобни на балгаропитеците.

    Коментиран от #2

  • 2 КамиЛарят

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Може Анадола да ви звучи като анадоле но въпреки че кучетата им лаят по кервана ми той си върви и стига до кадето си искам а не където ми кажат.
  • 3 Мехмед

    4 0 Отговор
    Пристига на посещение в Турция или заминава на посещение.
    Има разлика. Според Милен Ганев българия е част, вилает на Турция.
    Браво на ганю. Така трябва.
Новини по държави: