22 Май, 2024 04:47 2 014 6

Партията на Льо Пен се разграничи от "Алтернатива за Германия"

  • марин льо пен-
  • алтернатива за германия

Водещият кандидат на германската партия за евроизборите заяви, че не всички членове на СС са били престъпници

Партията на Льо Пен се разграничи от "Алтернатива за Германия" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските крайнодесни националисти се разграничават от германската крайна десница в Европейския парламент. Причината е, че водещият кандидат на германската партия за евроизборите заяви, че не всички членове на СС са били престъпници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Европейските депутати от Националния сбор, партията на Марин Льо Пен, не желаят повече след изборите за Европарламент (ЕП) през юни да бъдат в една и съща парламентарна група с "Алтернатива за Германия" (АзГ), съобщават френските вестници "Либерасион" и "Монд" и радио "Франс енфо", които се позовават на партията.

Членовете на ЕП образуват политически групи, организирани не по националност, а по политическа принадлежност. Понастоящем френската и германската партия са част от крайнодясната националистическа фракция в ЕП "Идентичност и демокрация" (ИД).

До разкола се стигнало заради "неотдавнашни изявления на представители на АзГ", посочва радио "Франс енфо", което визира интервю на водача на листата на АзГ за евроизборите Максимилиан Кра пред италианското издание "Република" от края на миналата седмица.

В него той заявява, че не всички членове на СС са били престъпници, имайки предвид Ешелоните за защита (Schutzstaffel, SS), основната паравоенна организация на Адолф Хитлер и нацистката партия.

"Никога не бих казал, че всеки, който е носил униформа на СС, непременно е бил престъпник", каза Кра. Помолен да коментира дали според него есесовците са военнопрестъпници, той отговори: "Със сигурност голям процент от тях са били престъпници, но не всички са били такива".

Нацистките концентрационни лагери са охранявани и администрирани от СС, които са замесени в тежки военни престъпления. На Нюрнбергските процеси след края на Втората световна война организацията е обявена за престъпна.

Разривът между френската и германската партия става факт след поредица разногласия между АзГ и Националния сбор.

Льо Пен разкритикува АзГ, след като се разбра, че на тайна среща край Берлин през ноември, на която са присъствали представители на АзГ и известни фигури от радикалните десни среди, са били обсъждани планове за масова депортация на мигранти.

"Така че според мен ако наистина е било така, то с АзГ имаме ярки различия в мненията и ще трябва да ги обсъдим и да видим дали те са преодолими или ще повлияят на възможността да се обединим в обща парламентарна група", каза Льо Пен.

В отговор Кра заяви, че въпросът ще бъде изгладен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейците

    14 2 Отговор
    Винаги са си падали расисти. Няма какво да се лъжем. Не мой ги излекуваш. Иначе са либерални демократи, хихи... И там..."равенство пред закона"

    Коментиран от #3

  • 2 Коректен

    1 10 Отговор
    Интересно как ще се разграничи, като и на едните и на другите им се плаща в копейки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 плевен

    2 0 Отговор
    Неудобната истина е, че германецът е прав. Да, СС е извършвало всички невъобразими престъпления за които ги обвиняват, включително геноцид. Но СС са и най- обикновенни полицаи, пожарникари и десетина СС- дивизии, воювали в състава на Вермахта. Да, елитни дивизии, но всъщност тово са били просто фронтоваци.
    И да, при отстъплението си от Франция са разстрелвали масово цивилни, но не можеш да наказваш всички за престъплението на някой.
  • 5 Безпристрастен

    4 0 Отговор
    Ето причината, която ще доведе ,до превес на ЕНП отново в Европейския парламент.Което отново ще ни докара( в цяла Европа) акушерката с още един петгодишен мандат.Французойката други ги дъвчеше,и декларираше преди предишните избори- и във Франция,и за европарламент.Цепят се , навсякъде,на крилца и перца, след това имитират опозиция в ЕП.До 9 юни са броени дни.Мислете трезво,и слагайте на кантар,за кого ще гласувате за депутат в ЕП.Този избор,е различен от вътрешните,наши избори.Ако се оставим на инерцията и за тях - депесета,гербери, дебета ,ще получим нова" стара сглобка" там.Акушерка и сие! После нямаме право да е благославяме.Ние сме е избрали! Няма значение,че имаме едва 17 депутати.От тук 17,от там 30 ,ще сглобят мнозинство.Ако ЕНП отново е водещ фактор,ще ни съсипят.И нас,и другите европейски страни.
  • 6 Булдог

    2 0 Отговор
    ЛЮ пен Баща( но не Арсен) не мислеше така!
Новини по държави: