Last news in Fakti

23 Май, 2024 10:35 731 2

След 4-годишна пауза: Южна Корея, Китай и Япония ще проведат тристранна среща на 26 и 27 май

  • южна корея-
  • япония-
  • китай-
  • тристранна среща-
  • среща на върха-
  • юн сук йол-
  • си цзинпин-
  • фумио кишида

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол е предвиден за индивидуални разговори с китайския премиер Ли Цян и японския премиер Фумио Кишида

След 4-годишна пауза: Южна Корея, Китай и Япония ще проведат тристранна среща на 26 и 27 май - 1
Снимка: БГНЕС

След пауза от четири години лидерите на Южна Корея, Китай и Япония се подготвят за важна тристранна среща на върха в Сеул, насрочена за 26 и 27 май, предава южнокорейския президентски офис, подчертавайки ключов момент за регионално сътрудничество.

Уикендът преди срещата на върха ще бъде изпълнен с активност. Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол е предвиден за индивидуални разговори с китайския премиер Ли Цян и японския премиер Фумио Кишида. Тези двустранни разговори ще поставят началото на тристранния диалог в понеделник, както беше потвърдено от южнокорейски съветник по националната сигурност.

След срещата на върха триото лидери планира да публикува съвместно изявление, насочено към ключови въпроси, обхващащи шест сектора, с особен акцент върху икономиката и търговията. Това съвместно усилие подчертава споделения ангажимент за насърчаване на регионалните интереси.

Инициирани през 2008 г., тези срещи на върха бяха предвидени като годишни събития за насърчаване на регионалното единство. Въпреки това комбинация от недоразумения и глобалната пандемия доведоха до пауза, като последната среща се проведе в края на 2019 г.

Тазгодишната среща на върха бележи обнадеждаващо завръщане към редовните дипломатически ангажименти.

Предстоящата среща е особено важна, тъй като Южна Корея и Япония се стремят да поправят исторически обтегнатите отношения. Освен това срещата има за цел да засили тристранното партньорство в областта на сигурността със Съединените щати на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон. Китай изрази загриженост, че тези по-тесни връзки могат да изострят регионалното напрежение.

Тази тристранна среща на върха в Сеул представлява критична стъпка към засилване на дипломатическите отношения и справяне с взаимните предизвикателства в региона. Докато тези лидери се събират, светът гледа в очакване на резултатите, които могат да оформят бъдещето на източноазиатското сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Ами убо са решили ама да беха поканили и Северна Корея, или джапанките и южно корейците не могат без акулите на говедата и ако има такива срещи ще трябва говедата и от там да се изнасят

    Коментиран от #2

  • 2 Хахахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    На копейките им треперят гащите, китайците да не оставят рашите у блатото. Хахахаха.
Новини по държави: