Last news in Fakti

26 Май, 2024 18:23 1 704 5

12 пострадали при турбуленция по време на полет от Катар за Ирландия ВИДЕО

  • турболенция-
  • пострадали-
  • полет

Служител на турския национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ е със счупен гръбнак заради турболенция при друг полет

Дванадет пътници в самолет на "Катар Еъруейз" пострадаха след силна турбуленция по време на полет от столицата на Катар Доха за Дъблин, Ирландия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление от днес от летището в ирландската столица. Кацането е било безаварийно и по график, допълни агенцията.

Самолетът "Боинг 787 Дриймлайнър" с полет Кю Ар 017 на Катарските авиолинии се е приземил малко преди 1 ч. след полунощ ирландско време (3:00 ч. тази сутрин бълг. вр.), уточниха от летищната управа.

"Екипи на спешна помощ чакаха самолета на пистата при кацането, като имаше и хора от летищната полиция и противопожарната служба, тъй като получихме сигнал за травми на шестима от пътниците и на шестима от екипажа вследствие на силна турбуленция в турското въздушно пространство", се казва в изявлението на летището на Дъблин.

Преди пет дни самолет на "Сингапур Еърлайнс", пътуващ от Лондон за Сингапур, бе принуден да кацне аварийно в столицата на Тайланд - Банкок, заради силна турбуленция, като 73-годишен британец почина, а двадесет души бяха приети с травми в спешно отделение.

Според изследване от 2021 г. на Националния съвет на САЩ по безопасност на транспорта турбуленцията е най-често срещаната причина за самолетни инциденти, отбелязва Ройтерс. Докладът сочи, че между 2009 и 2017 г. турбуленция е причинила над една трета от проблемите по време на полети, като при повечето от тях е има поне един или двама души на борда с травми, но не и щети по машините.

В друг инцидент служител на турския национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ пострада тежко при силна турбуленция по време на полет от Истанбул до Измир, съобщи днес в. „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Самолетът „Еърбъс А321“ попаднал в силна турбуленция и рязко загубил височина малко след като пилотът отправил предупреждение за поставяне на коланите.

Член на кабинния екипаж, с едва двумесечен трудов стаж, бил хвърлен към тавана на самолета, а след това се ударил тежко в пода, при което си счупил гръбнака. Пътниците били обзети от страх, посочва „Хюриет дейли нюз".

При кацането в Измир пострадалият член на екипажа е бил откаран незабавно в болница. Медицинският персонал е потвърдил, че мъжът е със счупен гръбначен прешлен. За него се полагат необходимите грижи, пише вестникът.

При подобен инцидент на 21 май самолет на Сингапурските авиолинии, изпълняващ полет от Лондон до Сингапур, попадна в турбуленция над Индийския океан, при което почина един пътник, а десетки бяха ранени, припомня „Хюриет дейли нюз“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    2 0 Отговор
    На екипажа, че е успял да приземи машините успешно!
  • 2 Онзи

    2 1 Отговор
    Нормално те самолетите са хиляди всеки ден във въздуха. Климатичните промени и т.н. и все повече зачестиха проблемите с турболенциите. Много опасно взе да става летенето . Че все са на места с гъстота на полетите.

    Коментиран от #3

  • 3 ФЕН

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Веднага те разпознах ти си от ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 4 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    На никой ли не му се привидно дългата ръка на Кремъл? Голееем пропуск за още евтина пропаганда.
  • 5 Алекс

    2 0 Отговор
    Пострадали за това че са разкопчали коланите,аз от точка А до точка Б не го откачам..