27 Май, 2024 04:48 1 333 14

Президентът на Грузия поиска радикални реформи преди парламентарните избори

  • грузия-
  • президент-
  • реформи

Страната трябва да създаде нова политическа реалност, заяви Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия поиска радикални реформи преди парламентарните избори - 1
Снимка: YouTube

Проевропейската президентка на Грузия Саломе Зурабишвили призова вчера за радикални реформи преди решаващите парламентарни избори, които се провеждат на фона на политическа криза заради спорния закон за "чуждестранното влияние", на който тя наложи вето, предаде БТА.

Грузия трябва да "създаде нова политическа реалност", заяви тя в реч пред президентския дворец в Деня на независимостта на Грузия. Тя призова всички проевропейски политически партии да се присъединят към нейната инициатива и да формират единен опозиционен фронт преди парламентарните избори през октомври.

Освен това тя отправи критики към няколко закона, приети от управляващата партия Грузинска мечта, "които са в ущърб на европейския курс на Грузия". Трябва "да можем да започнем преговори за членство в ЕС възможно най-скоро", добави тя преди гласуването, което ще бъде тест за европейските стремежи на народа на бившата кавказка съветска република.

Няколко опозиционни партии подкрепиха инициативата на президента Зурабишвили, изправена срещу "Грузинска мечта", която е обвинявана, че отклонява Грузия от пътя ѝ към членство в ЕС и връща Тбилиси в орбитата на Русия. Управляващата партия има голямо мнозинство в парламента и се очаква следващата седмица да отхвърли президентското вето върху закона за "чуждото влияние".

От декември 2023 г. Грузия е официален кандидат за членство в ЕС. Макар че "Грузинска мечта" официално подкрепя конституционната цел един ден да се присъедини към ЕС и НАТО, партията, която е на власт от 2012 г., през последните години предприема повече мерки за сближаване на страната с Москва, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чума

    15 4 Отговор
    Вече съмва, ставайте..! Грузия не е много европейска страна, както и Израел! Турция също, Русия не съвсем, но столицата и все още е в Европа! Защо участват на европейски турнири и конкурси? Но, най скандално е да се провеждат европейски купи по златни момичета в Азербайджан! Агите имат пари и си организират оглед на крехки гмнастички!
  • 2 Наскоро един

    43 0 Отговор
    Евродепутат от ЕК заплаши премиера на Грузия с цел да не въвеждат закона за яснота на финансиране на НПО-та в страната. Освен със санкции от страна на ЕС, даже са му казали: "Нали видяхте, с Фицо, какво стана? Така че, внимавайте!"
    ЕС се развива и като мафиотска структура. Ако не ги слушкаш....Фицо...
  • 3 Странното

    32 0 Отговор
    е,че ,,Грузинска мечта" е на власт от 2012 г.в следствие на избори,а президентката на Грузия призовава да се създаде ,,нова политическа реалност".Кои текстове на закона за ,,чуждото влияние" са неприемливи за ЕС и защо в Грузия този закон е наричан ,,руски"?Официално ЕС все още е съюз на свободно движение на хора и капитали.Защо законодателството на Грузия се явява неприемливо за един икономически съюз?

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 "Защо законодателството на Грузия...

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "Странното":

    се явява неприемливо за един икономически съюз- като ЕС?"
    Вече се видя защо. ЕС е пълнежът на Натото, машата с която сащ си провеждат войните. А Грузия за тлаворезите е следващата Укра. За това я готвят. Всеки знае, че тази страна няма нищо общо с Европа. Но, видиш ли, как служителите на Урсула я искали в ЕС? И с укра беше същото и виждаме, какво стана.
  • 6 Бай Иван

    35 1 Отговор
    Тая мас.тия най-много да направи да се пролива грузинска кръв за чужди интереси. Откъде се нароиха толкова много античовеци ?

    Коментиран от #7

  • 7 От къде?

    31 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Това е т.н. "Безструктурно управление "!
    Сащ си слагат техни хора в управлението на чужди страни и така с "невидима ръка" превземат всичко там. После някой такъв, уж грузински президент подписал договор от името на грузинския народ, да се изкопава и изнася грузинското злато за САЩ. Или закупуване на американско оръжие на 5-на цена. А загубите ги носи грузинският народ.
  • 8 ХАХАХА

    26 0 Отговор
    Тая проамерска подлога няма ли да я натирят вече ? Ей още клати лодката ,ама ще изпадне от нея .
  • 9 Сандо

    15 0 Отговор
    А пък министър-председателя на Грузия обвини президентката в държавна измяна.Става много интересно в Грузия,борбата за бъдещето и или като нормална държава или като втори боен фронт срещу Русия е на финалната права.Гледайте и мислете какво ни готвят и можем ли да се спасим.
  • 10 Не виждам

    12 0 Отговор
    Къде е демократичното изискване субекти с повече от 20-30% чуждо финансиране да трябва да се регистрират и да го обявят ??? Той закона не ги забранява или е кофти за цветните революции

    Коментиран от #11

  • 11 Тоест

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не виждам":

    Не виждам къде е проблема с този закон!?!
  • 12 Един американски мръсник

    9 0 Отговор
    Същите номера спретнахме и в Украйна ... хахаха, прости бушони !
  • 13 Ха ха ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Странното":

    То Саломето не е грузинка. Родена и израстнала във Францата, с грузински произход. На 100% не е и с грузинско самосъзнание. Просто по стар, димУкратичен обичай я цопнаха по някакъв начин за президент на Грузия.
  • 14 А НАРОДА НА ГРУЗИЯ

    1 0 Отговор
    ПОИСКА ТАЯ ДА СИ ОБИРА КРУШИТЕ КЪМ ПАРИЖ АБЕ ТАЯ НЕ ПОПАДА ЛИ ПОД САНКЦИИТЕ НА СЪЩИЯ ТОЯ ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ ЩОТО АКО Е ТАКА ЯСНО Е ЩО КВИЧИ