Last news in Fakti

27 Май, 2024 11:21 1 296 13

Извънредното положение в Нова Каледония беше отменено

  • извънредно положение-
  • нова каледония-
  • отменено-
  • франция-
  • еманюел макрон

Въпреки че ситуацията до голяма степен се е успокоила, летището на столицата Нумеа ще остане затворено за всички пътнически полети поне до 2 юни

Извънредното положение в Нова Каледония беше отменено - 1
Хора се редят на опашка, за да си купят хляб в квартал Магента, Нумеа, френската тихоокеанска територия Нова Каледония, 23 май 2024 г./ Снимка: БГНЕС

Франция отменя извънредното положение в отвъдморската си територия Нова Каледония, съобщи днес канцеларията на президента Еманюел Макрон, цитирана от ДПА и БТА.

Мярката, въведена на 15 май заради размириците в южната тихоокеанска отвъдморска територия, няма да се удължава и ще приключи в 5:00 часа утре сутринта местно време (днес в 21:00 часа българско време), съобщават местните медии, позовавайки се на Елисейския дворец.

Френските медии съобщават, че правителството се надява решението да помогне за диалога. Същевременно то е на мнение, че предварително условие за преговори е вдигането на пътните блокади от страна на протестиращите.

Париж съобщи, че ще разположи 480 допълнителни полицейски служители, като по този начин числеността на френските сили за сигурност в Нова Каледония ще достигне до около 3500 души.

Въпреки че ситуацията до голяма степен се е успокоила, летището на столицата Нумеа ще остане затворено за всички пътнически полети поне до 2 юни.

Миналата седмица Макрон пристигна на островите, за да обсъди решенията на проблема с местните политически сили и да успокои положението.

Протестите с искане за независимост, при които загинаха седем души и стотици бяха задържани, бяха предизвикани от конституционни изменения, планирани от Париж. Те биха предоставили на хиляди родени във Франция жители на архипелага право на глас, което ще им даде повече политическо влияние в Нова Каледония. Коренното население на Нова Каледония – канаките – отдавна искат своя страна и се страхуват, че измененията в основния закон ще ги поставят в лошо положение.

На три референдума през 2018, 2020 и 2021 г. жителите на бившата френска колония гласуваха за оставане част от Франция. Въпреки това след последното гласуване, бойкотирано от сепаратистите, разговорите за нов статут са в застой.

Нова Каледония исторически е важна за Франция във военно и геополитическо отношение, както и поради големите си находища на никел.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #СВО

    24 5 Отговор
    На практика Нова Каледония е под френска окупация, подобно на много от африканските държави.

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Злобното Джуджи

    7 10 Отговор
    Дори не знам какво е Нова Каледония, също и за Стара нищо съм не чувал. На кой му пука ??? 😆
  • 3 Свобода за НК

    16 5 Отговор
    Френските колониалисти и робовладелци смачкаха с кръв порива за Свобода на канаките от Нова Каледония! Но някой ден все, ще успеят да изгонят френските нашественици, успех Нова Каледония!

    Коментиран от #4

  • 4 Банник

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Свобода за НК":

    ще освободиш калната вена
  • 5 ти#груз200

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "az #СВО":

    къде се криеш че укр. фауната е гладна
  • 6 Тов. Членин

    1 1 Отговор
    Таваришчи - Дарите женщинам цветы ..
  • 7 Данчо

    9 5 Отговор
    И каква точно работа има Макарон на 12 000 км от Франция ?
    Иначе Путин не можел да си вземе заграбените от съседна Украйна руски земи, населени с руснаци и говорещи руски.
  • 8 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Жалко за белите хора които са дали пари за къщи там и бизнес стават непродаваеми поне бял няма да купи там нищо . Да се изнася Франция от там и да връща техните в къщи, иначе болниците и докторите ги искат не са прости и паспортите много прости политици има .... За голямо щастие не купихме имот в някой от островите много имах мерак за Мартиник ама няма смисъл, там диваците са големи расисти ,след последното посещение имам лоши спомени..Обаче се унижава да идват във Франция спортисти има доста да печели хубави пари тука, и голяма част на социални а не обичат белите ама яде от парите на белите.Мога много и само истината да пиша ама няма да е политикоконкретно

    Коментиран от #10

  • 9 колебая се кое по-добре, вместо френска

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "az #СВО":

    окупация, руска, китайска, иранска, северно корейска или южноафриканска?
  • 10 ти да не би да мразиш Путин и Русия

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    4е си такъв расист? 4ерните мразят само белите хора, но не и славяните и руснаците в 4астност, както оби4ат и Иран и Китай

    Коментиран от #11, #13

  • 11 да така е

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "ти да не би да мразиш Путин и Русия":

    защото 4ерните оби4ат красиви бели жени, а французойките са грозни за разлика от рускините.

    Коментиран от #12

  • 12 а пък рускините любят другите религии

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "да така е":

    и раси, като пример за това е факта как близо половин милион рускини са омъжени за турци, а децата им минават 1-2 милиона. Това обяснява традиционно добрите връзки межди Русия и Турция, Путин и Ердоган.
  • 13 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ти да не би да мразиш Путин и Русия":

    Не съм расист уважавам добрите хора няма значение цвят,религия....Островитяните независимо на коя държава колония мразят бели пича не го вълнува християнин ли си ,руснак ....мразят белите .Държи се така сякаш сме му виновни за нещо, не са в резервати като индианците издигат се дори и в политиката в Европа ако ме разбираш на къде бия?Добре че са са били белите да им пооправят инфраструктура и да им даде работа ,получава пари не работи безплатно.Ако не са били тези държави като Франция, Англия ...и до днес щяха да ходят с листа вместо дрехи ....има такива племена.Изобщо нямаш представа какво се случва по островите ако излезеш така извън хотела без групата със специален план за посещения
Новини по държави: