Last news in Fakti

27 Май, 2024 11:51 1 662 15

Външният министър на Испания призовава страните от ЕС да подкрепят Международния съд на ООН относно Израел

  • испания-
  • международен съд-
  • оон-
  • израел-
  • европейски страни

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина

Външният министър на Испания призовава страните от ЕС да подкрепят Международния съд на ООН относно Израел - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес заяви днес, че ще призове останалите 26 страни членки на ЕС да заявят с обща декларация официалната си подкрепа за Международния съд в Хага и да предприемат стъпки, за да уважи Израел неговите решения, предаде Ройтерс и БТА.

"Ще помоля нашите двадесет и шест партньори да декларират своята подкрепа за Международния съд и неговото решение, а освен това, ако Израел продължи да се противопоставя на становището на съда, ние ще се опитаме да предприемем правилните мерки, за да приведем в действие това решение", заяви Хосе Мануел Албарес пред представители на медиите в белгийската столица в Брюксел, където е заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Той даде съвместна пресконференция с колегите си от Норвегия - Еспен Барт Ейде, и от Ирландия - Михол Мартин. Трите държави обявиха решението си да признаят палестинска държава, като се очаква да го направят официално утре.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

В петък Международният съд на ООН в Хага нареди на Израел "незабавно" да спре военните си действия срещу южния град Рафах в ивицата Газа, като заяви, че хуманитарната ситуация в палестинската територия е "катастрофална".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    11 1 Отговор
    Чакай ти да подкрепят,това тяхното е демократично ....какво толкова?40,50000 човека.
  • 2 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    Испанеца, как си представя да Съди Моше за Геноцид! При положение, че Хага си Собственост на Моше след 2рата световна. ХАХАХХАХАХА Съответно вече нема да е президентче много скоро.
  • 3 Той и едни заповеди за арест

    7 0 Отговор
    нареди този съд.
  • 4 🍊🍋🇧🇬

    8 1 Отговор
    Моля, Обява с Гоуеми Букви?

    Т Ъ Р С И СЕ:
    Е Д И Н Д О Б Ъ Р Н А Ц И С Т и,
    и Е Д И Н Д О Б Ъ Р Е В Р Е Й Н ?
    Заплащане според заслугите.

    Исус Христос моля да не се кандидатира.

    Световна Агенция за Промоции и Реклами.
  • 5 Опааа

    10 1 Отговор
    А нашият??? Защо мълчи като пУ А???
  • 6 Пут

    1 2 Отговор
    Камайна
  • 7 Тото

    14 0 Отговор
    Я да видим сега подлогите от БГ как ще подкрепят испанското предложение или ще чакат разрешение от Израелското или Американското посолства.

    Коментиран от #8, #9, #15

  • 8 любител

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тото":

    абсолютно прав си пич каквото наредят краварите това се прави.утре ще ни трябва разрешение и да пръд---м защото ще замърсим въздуха при положение че както писаха 87 процента от световните мръсотии идват от краварите
  • 9 Статистик

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тото":

    Не и нужно. България е признала държавата Палестина още през 1987 година!
  • 10 ,у,уеиш

    10 0 Отговор
    А българските подлоги що чакат!? Ако беше нещо против Русия веднага щяха да го приемат....
  • 11 Тагарев Тошко

    6 0 Отговор
    Почват да се усещат, скоро ще признаят и Донецк и Луганск за републики както признаха Косово! Да се надяваме че ще осъзнаят че вината не е на Путин, а на Порошенко и Зеленски и ще ги изправят пред съд ако до тогава Русия не ги е осъдила по друг начин.
  • 12 Глупости

    1 4 Отговор
    Както е тръгнало всичко наопаки още малко ще поискат и арест на Зеленски, защото украинците се отбраняват от руската агресия.
  • 13 Да бе пълни глупости

    0 3 Отговор
    Каква държава ще правят тези, нищо не работят само оръжия купуват и строят тунели с помощи от Катар, САЩ е ЕС. От 20 години в Газа една улица не са асфалтирали, държава щели да правят.
  • 14 Перо

    1 0 Отговор
    Испания е втората страна, след Египет, която “депортира” еврейте от Испания, през средновековието и те отиват в Източна Европа и САЩ! Много преди Хитлер!
  • 15 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тото":

    БГ е признал палестинска държава, още през 1988 г.!
Новини по държави: