Last news in Fakti

28 Май, 2024 03:33 1 208 5

Гутериш осъди израелските удари край Рафах, Канада е "ужасена"

  • антониу гутериш-
  • рафах-
  • израел-
  • канада-
  • австралия

Австралия също призова за спиране на огъня

Гутериш осъди израелските удари край Рафах, Канада е "ужасена" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди израелските въздушни удари близо до Рафах в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Осъждам действията на Израел, които доведоха до смъртта на голям брой невинни цивилни, които просто се опитваха да се укрият от този смъртоносен конфликт", написа Гутериш вчера в социалната мрежа "Екс".

"В Газа няма сигурно място. Този ужас трябва да спре", призова генералният секретар.

Контролираните от палестинското ислямистко движение "Хамас" здравни власти на ивицата Газа заявиха, че 45 души са били убити и десетки са били ранени при въздушен удар, при който са били поразени палатки с разселени хора.

Повечето жертви на въздушния удар са жени и деца, казаха още здравните власти на Газа.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание във връзка с въздушния удар, предаде ДПА.

Извънредното заседание бе поискано от Алжир, като алжирското искане бе подкрепено от Словения, заявиха вчера дипломати.

Междувременно Канада също призова за незабавно спиране на огъня в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ужасени сме от ударите, при които бяха убити цивилни палестинци в Рафах", написа канадската външна министърка Мелани Жоли в социалната мрежа "Екс".

"Канада не подкрепя израелска военна операция в Рафах. На това голямо човешко страдание трябва да бъде сложен край. Настояваме за незабавно спиране на огъня", се казва в изявлението на Жоли.

Контролираните от палестинското ислямистко движение "Хамас" здравни власти на ивицата Газа заявиха, че 45 души са били убити и десетки са били ранени при израелски въздушен удар.

Австралийската външна министърка Пени Уонг призова за незабавно спиране на огъня в Газа след израелските въздушни удари близо до град Рафах, предаде ДПА.

"Събитията от последните 24 часа подчертават необходимостта от спиране на огъня по хуманитарни причини, за да може цивилните да бъдат защитени", се казва в изявление на австралийската министърка в "Екс".

Израел предприе операцията си в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасяващ Ужас

    5 7 Отговор
    В Рафах е голям ужас, има тунели чак до Кайро!
  • 2 Хаахах

    23 2 Отговор
    Абе всички ужасени ,ама нещо за санкции не се чува или за съд в Хага???Иначе по-рано статия Бенямин Нетаняху призна ,е и като призна какво стана ???То като няма последствия всеки ще признава!!!Ето ви демократично лицемерие в действие!!

    Коментиран от #4

  • 3 Като са ужасени в Канада

    3 3 Отговор
    Да приберат 2 милиона терористи от Газа в Канада и да видят какво е ужас
  • 4 Египтянин

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хаахах":

    Какви санкции бе. Като са ви толкова мили тия палестински терористи приберете ги в държавите си да видите какво е ужас. Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват в ГАЗА по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.