Тема: Украйна

28 Май, 2024 08:58 1 007 12

Министрите на отбраната от Европейския съюз ще се срещнат днес в Брюксел

  • министри на отбраната на ес-
  • европейски съюз-
  • брюксел

Те ще обсъдят начини за увеличаване на военната помощ за Украйна и да стратегии за укрепване на европейската отбранителна индустрия

Министрите на отбраната от Европейския съюз ще се срещнат днес в Брюксел - 1
Снимка: Shutterstock

Министрите на отбраната на Европейския съюз са готови да обсъдят важни въпроси днес в Брюксел. Те ще обсъдят начини за увеличаване на военната помощ за Украйна и да стратегии за укрепване на европейската отбранителна индустрия, предава БТА.

Европейският съюз е отпуснал значителна сума от 5 милиарда евро на Украйна, насочена към предоставяне на военна помощ чрез специален фонд, известен като Европейски фонд за мир. Финансовата подкрепа обаче се сблъска с проблеми поради забавяния, причинени от Унгария, като страната упражни правото си на вето, право, притежавано от всяка държава-членка на ЕС.

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, изрази своята загриженост, заявявайки: „Това забавяне може да се измери с човешки животи“. Той разкри това след среща с външните министри на ЕС, подчертавайки консенсуса, че участието на Унгария в Европейския механизъм за мир няма да се разшири до военна подкрепа за Украйна.

Дискусиите на срещата не се ограничават до финансова помощ. Ситуацията на място в Украйна ще бъде ключова тема, като в разговорите ще участват украинският министър на отбраната Рустем Умеров и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Техните прозрения ще бъдат безценни, докато ЕС се стреми да се ориентира в сложната динамика на конфликта.

В дневния ред е и стратегически план, оценен на 1,5 милиарда евро, иницииран от Европейската комисия през март. Този план има за цел да укрепи оръжейната индустрия на ЕС, като гарантира, че Съюзът е по-добре подготвен да се защитава и да подкрепя Украйна. Инициативата подчертава ангажимента на ЕС да засили своите отбранителни способности в отговор на променящите се глобални заплахи.

Днешната среща в Брюксел бележи критичен момент за Европейския съюз, тъй като той се стреми да балансира подкрепата за Украйна с укрепването на собствените си защитни механизми.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    22 0 Отговор
    Министрите на отбраната от Европейския съюз ще се срещнат днес в Брюксел.

    Каквото и да подлайват европуделите, мецана върви и мачка евроатлантикосатанистите !

    Месете погачите !
  • 2 Червената шапчица

    7 1 Отговор
    - Мисля да се махна от тоя Фейсбук!
    - Защо?
    - Някакви бабички и дядовци твърдят, че са ми съученици.
  • 3 Гена крокодила

    8 0 Отговор
    "тема, като в разговорите ще участват украинският министър на отбраната Рустем Умеров и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Техните прозрения ще бъдат безценни, докато ЕС се стреми да се ориентира в сложната динамика на конфликта."

    Брех, много прозрителни ще излязат тези, бе...
    А не виждат под носа си, че Осрайна приключва!
  • 4 бульгур..

    6 0 Отговор
    Джендър..сакам да ги дават изодьзадьзде онлайн..
  • 5 ами

    5 0 Отговор
    ще трябва да измислят от къде да вземат още 100 милиарда за украина
  • 6 ПО ТОЧНО

    7 0 Отговор
    НАПРАВО ДА ОБЛИЧАТ "ВЪШКАРНИЦИТЕ" И БЕГОЛ ПРЕД ХАРКОВ......ИМАТ НУЖДА ТОЧНО ОТ НАЙ ВОЙНСТВЕНИТЕ ,......КАТО НАТЮфСКИТЕ МИНИСТРИ.....ПРИМЕРНО
  • 7 Eлементарно

    4 0 Отговор
    Правят си "МСК" или актуалното "team building"! Ако трябваше да им се набие поредната директива - щяха да са на сбирката на НАТО в София...
  • 8 Борислав Иванов

    5 0 Отговор
    Отпускане на военна помощ чрез Фонд за мир?! Ку-ку! Как се прави мир, чрез война? Аха, я да видим този Фонд взема от парите на европейските данъкоплатци, за да даде пари на военно промишления комплекс, който да произведе нови оръжия, за да замести тези, които се дават на Украйна, за да се убиват едни други славяните. Хем се намалява населението на света, хем богатите стават по-богати, за да могат по-успешно да контролират демократичните процеси в тяхна полза и в ущърб на обикновените хора. А? Какво? Да не сгреших някъде? Или да се обърках?
  • 9 Ооо-сран русофоб

    3 1 Отговор
    Ураааа! Хак им е на руснаците.
  • 10 Дедо Гошо

    3 1 Отговор
    Ще се събират да решат, КАК ДА ПРОДЪЛЖАТ АГОНИЯТА на Бандера.
  • 11 Перо

    3 0 Отговор
    Има ли събитие на ЕС и НАТО, което да не е посветено за подкрепа на ционисткия режим в Киев?
  • 12 ха ха

    0 0 Отговор
    номерата с цветните революции вече не минават и сега мантрата е "отбранителни сили " с агресивна насоченост
Новини по държави: