29 Май, 2024 04:35 1 388 31

САЩ: Смъртта на цивилни е ужасяваща, но оставаме зад Израел. Няма мащабна операция в Рафах

  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • рафах-
  • сащ

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на офанзивата на Тел Авив в Газа

САЩ: Смъртта на цивилни е ужасяваща, но оставаме зад Израел. Няма мащабна операция в Рафах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си в резултат на израелските действия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че Израел не е нарушил "червената линия“ на Байдън за спиране на бъдещи трансфери на офанзивни оръжия, тъй като не е започнал, а и САЩ не смятат, че ще започне пълномащабна сухопътна инвазия в Рафах.

"Всичко, което можем да видим, ни казва, че те не преминават към мащабна сухопътна операция в населените места в центъра на Рафах“, каза Кърби.

Кърби нарече загубата на човешки живот "сърцераздирателна“ и "ужасяваща“ и заяви, че САЩ следят резултатите от израелското разследване на удара, което предполага, че смъртта на цивилните е резултат от вторична експлозия след успешен удар по двама дейци на "Хамас".

"Разбираме, че този удар наистина е убил двама висши ръководители на "Хамас", които са пряко отговорни за нападенията“, каза Кърби. "Също така многократно сме казвали, че Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да направи повече за защита на невинния живот.“

Запитан дали ударът ще доведе до някакви промени в политиката на САЩ, Кърби каза: "Не мога да говоря за промени в политиката.“

В реч на тържествено събитие във Вашингтон американската вицепрезидентка Камала Харис заяви: "Думата "трагично“ дори не е достатъчна, за да опише“ израелския въздушен удар в неделя, който предизвика пожар в палатков лагер в град Рафах в ивицата Газа, при който загинаха 45 палестинци, предаде Ройтерс.

Думите ѝ, в отговор на репортерски въпрос, бяха последвани от това, което здравните власти в Газа описаха като израелски танков обстрел на палатков лагер в евакуационна зона западно от Рафах, при който във вторник загинаха най-малко 21 души.

Във връзка с войната на Израел срещу "Хамас" Белият дом заяви, че е против налагането на санкции срещу Международния наказателен съд във връзка с искането на прокурор за издаване на заповеди за арест на израелски лидери във връзка с войната в Газа.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви пред американските сенатори миналата седмица, че е готов да работи с Конгреса по въпроса за санкции срещу съда.

Междувременно Алжир разпространи предложение за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която изисква незабавно прекратяване на огъня в Газа и нарежда на Израел незабавно да спре военната си офанзива в южния град Рафах, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Проекторезолюцията, получена от Асошиейтед прес, изисква също така прекратяването на огъня да се спазва от всички страни. В нея се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети по време на нападението на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври.

Някои дипломати заявиха, че се надяват на бързо гласуване, дори още в сряда.

"Надяваме се това да стане възможно най-бързо, защото животът виси на косъм“, заяви пред репортери китайският посланик Фу Цун.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви: "Изчакваме да го видим и тогава ще реагираме“.

Съединените щати наложиха вето на множество резолюции, изискващи прекратяване на огъня в Газа, припомня АП.

Проектът изисква спазване на предишни резолюции на Съвета за сигурност, които призовават за отваряне на всички гранични пунктове и за хуманитарен достъп до 2,3 млн. души в Газа, които отчаяно се нуждаят от храна и други помощи.

В предложената резолюция се казва, че "катастрофалната ситуация в ивицата Газа представлява заплаха за регионалния и международния мир и сигурност“. В нея се изразява сериозна загриженост поради "глада, който се разпространява в ивицата Газа“, и от страданията на палестинците, намерили убежище в Рафах.

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Данчо

    47 1 Отговор
    Гарван,гарвана око не вади....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    40 3 Отговор
    Като чета какъв геноцид се извършва, сега Хитлер трябва да стане от гроба и да реши проблема

    Коментиран от #22

  • 6 Нато

    41 4 Отговор
    Терористична организация
  • 7 Лумпен

    40 2 Отговор
    И ние сме съюзници на САЩ?
    Боже пази България от бугароубийците!
  • 8 З Н А Ч И

    46 3 Отговор
    Израел може да трепи поголовно жени и деца разрушавайки цивилни обекти , а КРАВАРИТЕ им пращат още оръжия . Няма санкции няма съд , значи това е ХУМАНИТАРНО изтребление вече десетки години . Русия след десет години предупреждение защити руснаците които бяха изтребвани в в Украйна но тя вече е агресор със санкции ..
  • 9 ХАХАХА

    37 3 Отговор
    Значи ФАЩ застават зад терористи ? Ама то е така терорист ,терористу око не вади .
  • 10 Ксаниба

    19 3 Отговор
    Че то по малко тепани шиптъри имаше, за да оправдаете бруталната си агресия срещу Югославия!!! По малко загинали оркаинци имаше по времето на Минск1 и Миинск2, докато подготвяхте инвазия в Крим!! Оставате с дявола, хазарски шабесгои америкосццки!!!
  • 11 Да, обаче

    29 2 Отговор
    Само при двете войни срещу Ирак, САЩ и Великобритания са избили стотици хиляди цивилни.
  • 12 ние сме във война

    27 0 Отговор
    "А ние сме във война, коментира Дж.Картър.
    САЩ е във война през всички 242 години от
    своята история, с изключение на 16 години"

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да
    "възприемат американските ни принципи".
  • 13 ссср

    19 2 Отговор
    Най добрия кравар е мър-твия кравар.
  • 14 Посолството

    9 5 Отговор
    Подкрепяли сме зверствата на Израел, защо сме го правили? По две причини, щото така искаме и щото винаги така правим, нарича се последователност в политиката!

    Коментиран от #24

  • 15 Механик

    14 2 Отговор
    Смъртта на цивилни е ужасяваща, ама ние сме смели и трудно се ужасяваме. Нали така?
    При смъртта на 1-2 случайно убити в О-краина, пилим на тънката жица по една седмица и заклеймяваме. При смъртта на дестки хиляди цивини в Палестина, казаваме, че може да се повъзмутим лекинко и маааааалко да се поужасим.

    Коментиран от #23

  • 16 Пешо от панелката

    18 2 Отговор
    Цинизмът на американските управляващи не познава граници

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 " Разбрахме,

    6 1 Отговор
    че този удар наистина е убил двама висши ръководители на "Хамас", които са пряко отговорни за нападенията“ - по-голяма глупост не бих могъл да си представя дори. Нагли, цинични, отвратителни, като всеки слугинаж, който се чуди, как да оправдае господарите си...
  • 19 Анонимен

    3 5 Отговор
    Нещата са елементарни. ХАМАС се предава , заложниците се освобождават и всичко приключва.
  • 20 Перо

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо от панелката":

    Пешо не е така. ХАМАС се крие сред Народа. Защо? Ами ще има жертви.
  • 21 Ел Нинио

    3 1 Отговор
    Защо не ги изключат от SWIFT защо не им налагат 1500 санкции защо тая пародия хага не заключи тоя ушатия натаняху хахаха никои нищо не им казва ами обратното пращат им и оръжия даже та те избиха хиляди цивилни хора бе и не спират защоо защоо къде е европа урсула жозе макарона тцтцтц нямам думи за извратения двуличен лицемерен свят
  • 22 ......

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 23 Мдааа

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора

    Коментиран от #28

  • 24 ......

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Посолството":

    Арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме.
  • 25 Мухаа ха!

    3 1 Отговор
    Нямам думи! Безочливи езуити от най висок клас! Народа ни много точно определя такива- гъонсурат!
  • 26 Бириси

    2 1 Отговор
    Гютверени
  • 27 мръсни продажни

    3 1 Отговор
    Журнала. Защо не казвате какво се случва в Палестина а само бълвате новини за Русия?

    Мръсни продажници!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ху Фан

    1 0 Отговор
    Голява грешка на Испания ,тези дини племена не зачитат доброто .
  • 30 Гун Мин Ху

    1 0 Отговор
    Газене на РФ,до пълно унищожаване
  • 31 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    тия утепаха 260 000 цивилни с две бомби и поне ООН да подеме инциатива за загиналите от тая бомбадировка!