2 Юни, 2024 18:55 1 600 40

Ердоган: Хамас подкрепи плана за заселване, но Израел реши да продължи потисничеството

  • израел-
  • хамас-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Палестинският народ е бил потискан в продължение на 76 години, припомни турският президент

Ердоган: Хамас подкрепи плана за заселване, но Израел реши да продължи потисничеството  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че радикалното палестинско движение Хамас е реагирало положително на новите предложения за разрешаване на конфликта, но Израел е решил да продължи политиката си на потисничество. Президентът заяви това по време на реч в Анкара, която беше излъчена от местни телевизии.

„Хамас реагира положително на предложението за прекратяване на огъня, изразено от президента на САЩ Джо Байдън, както направи по-рано, когато бяха изразени подобни инициативи, а отговорът на [израелския премиер Бенямин] Нетаняху отново беше кръв, убийства, укрепване политики на потисничество и окупация. Време е да кажем стоп това варварство на Нетаняху, което води нашия регион и целия свят към още по-голяма катастрофа“, каза Ердоган.

Той отбеляза, че „палестинският народ е бил потискан в продължение на 76 години, през което време правата му са били узурпирани и палестинските деца са били убивани“. Ердоган припомни, че Палестина вече е призната от 147 държави; по-нататъшното нарастване на този брой според него „ще бъде най-значимият отговор на окупационната политика на Израел“. „Ние работим за увеличаване на икономическия натиск върху Израел и подкрепяме признаването на независима държава Палестина“, добави Ердоган. Той също така подчерта, че „Хамас не само се бори за правата на палестинците, но и по този начин защитава цяла Анадола“, регионът в Мала Азия, в който се намира Турция.

На 31 май Байдън представи подробности за многоетапно споразумение, което се обсъжда между Израел и Хамас, което предвижда възможността за пълно прекратяване на огъня. От гледна точка на Байдън Израел не трябва да пропуска тази възможност. Според началника на щаба на Вашингтон Израел е направил своето предложение, а Хамас казва, че иска прекратяване на огъня. Американският президент добави, че Хамас трябва да се съгласи на сделката.

Движението оцени положително речта на Байдън за Газа и заяви, че е готово да разгледа конструктивно всякакви предложения, водещи до пълно прекратяване на огъня в ивицата и изтегляне на израелските войски от нея. В същото време движението подчерта, че е съгласно да разгледа предложенията за уреждане в Газа, ако израелската страна декларира своя ангажимент към същите принципи на преговори.

Офисът на ръководителя на израелския министър-председател на свой ред заяви, че „условията на Израел за прекратяване на войната [в ивицата Газа] не са се променили“. Тя подчерта, че това е „унищожаването на военния и административния капацитет на Хамас, освобождаването на всички заложници и гарантирането, че Ивицата Газа вече не представлява заплаха за Израел“. Заявява се, че идеята Израел да се съгласи да прекрати войната, докато тези условия не бъдат изпълнени, е „неприемлива“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    7 3 Отговор
    Точно в Десятката
  • 2 Тошо

    10 9 Отговор
    Кемал Ататюрк формулира основните принципи на външната политика на Турция, съответстващи на нейните национални интереси, и завещава на наследниците на своето дело три основни правила: не се намесвайте в работите на арабите, не следвайте политиката на колониалните сили (тоест да не си васал на запада и да стоиш далеч от неговите съюзи) и не се карайте с Русия. Както виждаме, днес са нарушени и трите клаузи от завещанието му.

    Коментиран от #26, #27

  • 3 Анонимен

    4 18 Отговор
    Ердо плямпа небивалици. И малките деца знаят, че от самото начало Хамас е против съществуването на еврейската държава.

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Лумпен

    19 2 Отговор
    Докога ще ги бави цял свят тия евреи?
    Време е за прочистване..!
  • 5 Пръц

    18 2 Отговор
    Подарената държава Израел има съвсем малко време да се преориентира към новия геополитически свят.Проблема е ,че никой не ги иска.
  • 6 Нали Турция бяха голяма сила, отидоха да

    6 12 Отговор
    трепят в Сирия, а пред евреите хленчат. Хайде нали са мюсюлмани, защо не помогнат на Палестина?

    Коментиран от #9, #11, #12, #28

  • 7 Демократ

    3 11 Отговор
    На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно, което се прави от Израел в момента.

    Коментиран от #13, #19, #25, #38, #39

  • 8 Новичок

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Ердо не го мисли,ти къде ще се криеш чиф...ут такъв.Даже и Африканците ви намразиха.
  • 9 Защото

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Нали Турция бяха голяма сила, отидоха да":

    гги е страх, затова.
  • 10 Даааа

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно, което се прави от Израел в момента.

    Коментиран от #14, #23

  • 11 Новичок

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нали Турция бяха голяма сила, отидоха да":

    Помагат и то много,тях не ги мисли.Краварите нещо се дърпат за тях кажи.Или Галя от посолство-ТО не ви разрешава.Пфу...
  • 12 В Сирия трепят чифутски проксита

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нали Турция бяха голяма сила, отидоха да":

    И балшчифутинът не може да направи нищо против това🤭
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пръц

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Даааа":

    За да съществува една държава и е необходима територия,която да завладее.Справка,хан Аспарух.Не някой да и я подари.
  • 15 Генералният щаб

    4 12 Отговор
    Последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха до задънена улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС въоръжени до зъби се крият в градът. Те трябва да бъдат неутрализирани. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.

    Коментиран от #22

  • 16 Демократ

    4 8 Отговор
    Всички се втурнали да спасяват радикалните ислямисти от Хамас които направиха подземен град в Газа и го натъпкаха с оръжие в период когато са на издръжка на целия свят.Които създават поколение да убива и го фанатизираха.Да ,картините са покъртителни,но Израел иска да освободи заложниците,защо не ги освобождават ,защо съседните страни не приемат бежанци.Как ще признаят държава която постъпи като терорист която уби 1200 души в един ден. ?И как си го представят това признаване в този вид който е ,в две разпръснати територия,че искат и Източен Ерусалим.На Западния бряг е Витлеем

    Коментиран от #21

  • 17 Египтянин

    3 10 Отговор
    Палестинците никога не са имали държава. Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея. Прочетете Библията. Освен това, първо палестински народ няма. 4/5 от арабите от географската област Палестина произхождат от Египет, Ливан и Ирак. Половината Газа носят фамилия ал-Масри, тоест Египтянина. Земята на Палестина никога не е била тяхна и няма да бъде. Газа е на неподходящо място. Малък анклав откъснат от Западния бряг, Хамас не развива никаква икономика, а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца. Второ: Арабите са нашественици и окупатори в земята на Израел и постоянно реват за пари. В Газа и Западния бряг (Юдея и Самария) влязоха милиарди от ЕС, ООН, Оман, Катар и кой ли не. Вместо да си развият икономиката, арабелите купуваха оръжия и строяха тунели. С тези дарени пари Арафат, Машаал, Хание станаха милиардери. Трето, палестинските араби никога не са искали държава. Не искат и сега, защото ако направят палестинска държава, ще спрат милиардите подаяния от ЕС и САЩ и ще трябва да работят. А, те са мързеливи.

    Коментиран от #20, #31

  • 18 Пуууууу...

    2 6 Отговор
    Турска рашистка подлога
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Айде чифутската подлога с многото никове

    6 4 Отговор
    Се активизира🤭🤭🤭. Не се хаби неграмотнико, никой не ви вярва, само продължаваш да се излагаш. Цял свят вижда що за животни сте.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Помагат помагат

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нали Турция бяха голяма сила, отидоха да":

    Ти затова жално виеш 🤣🤣🤣🤣
  • 29 Ксаниба

    5 3 Отговор
    потисничеството??? Значи в такъв случай е нямало геноцида срешу ереите и холокоста в предтечата на Евросъюза - третият райх, а е било потисничество!!!
  • 30 .....

    4 6 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 31 Гъбарков

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Египтянин":

    Това твоите не е египтянин а ГЪПТИ.
  • 32 Ха ха ха

    2 3 Отговор
    Ердоган съвсем е изтрещял

    Коментиран от #33

  • 33 Не е добре

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха ха":

    човекът.
  • 34 Историк

    1 4 Отговор
    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Браво на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.
  • 35 Демократ

    2 1 Отговор
    Египет и другите араби очевидно са лицемери не дават пукната пара за арабските им братя в Газа. Цялата арабска сган идва в Европа, а за някакви мижави като цифра 1-2 милиона палестинци да няма място в огромен Египет. Арабите са алчни манипулатори дето нямат никакви солидарност към останалите хора. Единствено мислят за бизнеса си, а пък палестинците кучета ги яли. Аз самият не разбирам какво са виновни евреите за тая мизерия в Газа, даже и в Библията си пише за Израел и Йерусалим, а за Газа не съм прочел да има нещо. Или да отиват в Египет или към Средиземно море да стават като раците земноводни.
  • 36 Командир на бригада

    2 5 Отговор
    Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС до зъби въоръжени се крият в градът. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.
  • 37 Ами

    2 2 Отговор
    Ердогане, дай пример и преустанови подтисничеството над кюрдския народ !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ГНУСНИТЕ ДЖАНГЪЛИ -ЦИОНИСТИ ОТ САЩ И ИЗРАЕЛ СА СЪЗДАЛИ КОНЦЛАГЕРА " ПАЛЕСТИНА "- /ГАЗА - ЗАПАДНИЯ БРЯГ / --- ПЪРВО ЩЕ " ИЗГЪРМЯТ" САЩ -СЪС СВОЯ ТРИЛИАРДЕН ДЪЛГ И ТОГАВА ОТ ИЗРАЕЛ ЩЕ ОСТАНЕ ПАРЛАПУЧИНА --- А , ГЕНИАЛНИЯТ ЕВРЕЙСКИ НАРОД -НЯМА ВИНА !!!!!!!!!!!!
Новини по държави: