Last news in Fakti

2 Юни, 2024 19:38 1 648 1

Избори и в Сърбия: Гласоподавателите избират днес местните власти

  • избори-
  • сърбия-
  • местна власт

В Белград до 16 часа местно време (17 часа бълг. време) са гласували 31,09 процента от общия брой регистрирани избиратели, съобщи Градската избирателна комисия (ГИК), цитирана от телевизия Ен1

Избори и в Сърбия: Гласоподавателите избират днес местните власти  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Избирателите в Сърбия гласуват днес на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот през декември опозицията обвини управляващите в изборни измами, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Избирателните секции отвориха в 7 часа местно време (8 часа българско) и ще затворят в 20 часа.

В Белград до 16 часа местно време (17 часа бълг. време) са гласували 31,09 процента от общия брой регистрирани избиратели, съобщи Градската избирателна комисия (ГИК), цитирана от телевизия Ен1.

По данни на ГИК избирателната активност в столицата е по-ниска от тази на изборите през декември миналата година, когато до 16 часа са гласували 41,87 на сто от избирателите. Тогава се гласуваше и на парламентарни избори.

В сръбският президент Александър Вучич гласува със съпругата си Тамара в квартала Нови Београд, предаде Танюг.

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик гласува на местните избори в Белград. Той публикува снимка от избирателната секция в профила си в Инстаграм. Република Сръбска заедно с Мюсюлманско-хърватската федерация са двете с съставни части на Босна и Херцеговина.

До 16 часа в Нови Сад, втория по големина град в Сърбия, са гласували 34,35 на сто от избирателите, в Ниш, третия по големи сръбски град, - 34,21 на сто.

Наблюдателите на неправителствената организация ЦРТА са внесли шест сигнала за нарушения на изборния процес, най - често за купуване на гласове.

Освен в Белград избори за градски и общински съветници се провежда днес в 14 града и 74 общини в Сърбия, в които не бяха проведени местни избори на 17 декември, когато бяха и парламентарните избори. Тогава управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели както парламентарния, така и местния вот.

Вучич официално води страната си към членство в ЕС, но постоянно се отдалечава от проевропейските демократични ценности, поддържайки близки връзки с Русия и Китай, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нека позная

    1 0 Отговор
    За Вучич и партия гласуват 60%. Ниска избирателна активност итн. Двамата с Боко са в непрестанни взаимни консултации как уж демократично да узурпират властта.
Новини по държави: