Last news in Fakti

4 Юни, 2024 05:26 665 0

Шефът на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф ще участва в президентските избори

  • иран-
  • избори-
  • президент

Вотът е насрочен за 28 юни

Шефът на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф ще участва в президентските избори - 1
Снимка: ЕПА

Твърдолинейният председател на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф се регистрира вчера за президентските избори в Иран, които ще бъдат произведени на 28 юни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера беше последният ден за регистрация за изборите, които ще бъдат произведени, за да бъде определен приемник на покойния президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер на 19 май.

Първоначално Галибаф става парламентарен говорител след поредица от неуспешни кандидатури за президент и 12 години ръководене на иранската столица - докато е кмет на Техеран, той развива градското метро и насърчава строителството на небостъргачи. Наскоро той бе преизбран за председател на парламента.

За мнозина обаче Галибаф е известен заради подкрепата си за насилственото потушаване на иранските студентски протести през 1999 г., когато е генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Твърди се също, че в ролята си на началник на полицията Галибаф нарежда да се стреля по студенти през 2003 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА