Last news in Fakti

4 Юни, 2024 14:03 515 4

Ръководителят на ООН по правата на човека подкрепи предложението на САЩ за примирие в Газа

  • оон-
  • права на човека-
  • предложение-
  • сащ-
  • примирие-
  • газа-
  • подкрепи

Тюрк заяви, че нормите и стандартите за водене на война са били брутално нарушени в Газа и всяка инициатива, която може да доведе до прекратяване на военните действия, е добре дошла

Ръководителят на ООН по правата на човека подкрепи предложението на САЩ за примирие в Газа - 1
Снимкa: БГНЕС

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк подкрепи предложеното от САЩ споразумение за прекратяване на огъня в Газа, съобщава Ройтерс и News.bg. Той описа ситуацията в палестинската територия като "повече от катастрофална".

Тюрк заяви, че нормите и стандартите за водене на война са били брутално нарушени в Газа и всяка инициатива, която може да доведе до прекратяване на военните действия, е добре дошла.

"Можем само да се надяваме, че това ще бъде постигнато поради хуманитарната ситуация... дори вече не знаем как да я опишем. Повече от несигурно е. Повече от катастрофално е", подчерта той на пресконференция в края на посещението си в Малайзия.

Вчера Съединените щати заявиха, че искат деветчленният Съвет за сигурност на ООН да приеме резолюция, подкрепяща предложението, очертано от президента Джо Байдън, за прекратяване на боевете между израелските сили и палестинската въоръжена групировка "Хамас" в ивицата Газа.

Резолюцията се нуждае от най-малко девет гласа "за" и липса на вето от страна на САЩ, Франция, Великобритания, Китай или Русия, за да бъде приета.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че първият етап от промотирания от САЩ план за прекратяване на войната в Газа, включваща ограничено освобождаване на заложници от "Хамас", може да бъде предприет без необходимото споразумение за това, което следва.

Джо Байдън представи план на три етапа за прекратяване на войната, който включва примирие и връщане на някои заложници, последвано от преговори за дългосрочно прекратяване на военните действия и освобождаване на останалите заложници.

Войната в Газа причини смъртта на над 36 000 палестинци. Израел твърди, че при атаката на "Хамас" от 7 октомври - най-тежката в неговата 75-годишна история, са били убити 1200 души, а над 250 са взети за заложници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде ще отиде!

    2 0 Отговор
    На САЩ всички изпълняват, нали са поставени от тях!
  • 2 В Газа е като в

    0 0 Отговор
    Украйна. Бенямин и Владимир диктуват правилата. Останалото е само мечти.
  • 3 Изненадан

    0 0 Отговор
    Чакай бе дядо Путен няма ли думата там??
    Или пак запада храни палестинците пък Путен завладява света в сънищата на руските бабички
  • 4 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НИЩО ЧУДНО И ТОЙ ДА Е ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОЗХОД -- ДЖАНГЪЛ СЕМИД ЦИОНИСТ !!!! ХОЛОКСТ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА --- ДА ЖИВЕЯТ НЕТАНЯХОВЦИТЕ В СОБСТВЕН КОНЦЛАГЕР !!!!!!!!!!!!!!!