Last news in Fakti

5 Юни, 2024 13:55 735 2

Италианският премиер Джорджа Мелони беше посрещната на международното летище на Тирана

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • посещение-
  • албания-
  • международно летище-
  • тирана

Мелони ще посети днес центъра за настаняване на мигранти в северноалбанското село Джадър заедно с албанския си колега Еди Рама

Италианският премиер Джорджа Мелони беше посрещната на международното летище на Тирана - 1
Джорджия Мелони и министър-председателят на Албания Еди Рама присъстват на пресконференция в двореца Чиги в Рим, Италия, 06 ноември 2023 г. / Снимка: БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони пристигна на посещение в Албания, предаде АТА. Тя беше посрещната на международното летище на Тирана „Майка Тереза“ в Ринас от вицепремиера и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку, цитирана от БТА.

Мелони ще посети днес центъра за настаняване на мигранти в северноалбанското село Джадър заедно с албанския си колега Еди Рама.

На 6 ноември 2023 г. в Рим премиерите на Албания и Италия Еди Рама и Джорджа Мелони подписаха споразумение, което предвижда изграждане на два центъра за мигранти – в Джадър и в близкия северноалбанския крайбрежен град Шънджин. В единия център мигрантите ще бъдат проверявани при пристигането им, а в другия ще бъдат задържани, докато се обработват молбите им за убежище.

Това ще се отнася само до мигрантите, спасени в морето от италианските власти, които ще бъдат отвеждани в центровете в Албания, но не и за тези, които са били спасени от кораби на неправителствени организации или вече са пристигнали в Италия.

Споразумението между Италия и Албания е първият пример за държава извън ЕС, която ще приема мигранти от името на страна членка на ЕС, и е част от усилията на ЕС за ограничаване на нелегалната миграция, отбелязва Ройтерс.

Съгласно споразумението капацитетът на лагера в Джадър ще бъде за 3000 души, информира АТА.

Споразумението предвижда всички разходи за центровете да бъдат поети от Италия, докато тя обработва молбите за убежище.

Лицата, които не бъдат одобрени за убежище, ще бъдат репатрирани в своите страни съгласно двустранните споразумения, които италианската страна има с тези държави.

Споразумението беше подписано за петгодишен срок.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пъпешката Меланка

    5 0 Отговор
    на гости при Арнаутите!Като - анафите остават на сухо ,ще тракак в дребната трътка ....
  • 2 Мелони е скрита руска лимонка,

    3 0 Отговор
    а Еди Рама е на сръбска команда!
    Нема празно, девизът им е :
    - Рублите в долари, доларите и еврата кеш!
Новини по държави: