10 Юни, 2024 16:18 1 029 8

Вашингтон и Сеул обединяват сили срещу на ядрените заплахи на Северна Корея

  • сащ-
  • вашингтон-
  • южна корея-
  • сеул-
  • ядрени заплахи-
  • северна корея

Някои южнокорейски политици, включително високопоставени членове на партията на президента Юн Сук-йол, призоваха Сеул да разработи свои собствени ядрени оръжия

Вашингтон и Сеул обединяват сили срещу на ядрените заплахи на Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС

Южна Корея и САЩ работят върху нови насоки за координиране на отговора им на всяка ядрена заплаха от страна на Северна Корея, съобщава Ройтерс. Високопоставени представители на отбраната на двете страни проведоха среща в Сеул днес, цитирано от News.bg.

Насоките излагат принципите и процедурите за поддържане и засилване на "надеждна и ефективна" политика и позиция на ядрено възпиране, става ясно от съвместно изявление след третите поред разговори на съюзниците по въпроса, проведени при закрити врата.

Срещата на Ядрената консултативна група се проведе на фона на признаци, че Северна Корея бърза да разработи своите ядрени оръжия и системи за доставка.

Някои южнокорейски политици, включително високопоставени членове на партията на президента Юн Сук-йол, призоваха Сеул да разработи свои собствени ядрени оръжия, вместо просто да разчита на ядрения чадър на САЩ - стъпка, на която Вашингтон се противопоставя.

Днешната среща беше продължение на миналогодишната среща на върха, когато Съединените щати обещаха да дадат на Южна Корея повече информация за ядреното си планиране относно евентуален конфликт със Севера.

Випин Наранг, изпълняващ длъжността помощник-министър на отбраната на САЩ за космическата политика, който беше съпредседател на преговорите, заяви, че насоките създават архитектура за това как съюзниците интегрират конвенционалните и ядрените способности, които в крайна сметка ще бъдат предоставени на ръководството на всяка страна в криза.

"Насоките обхващат принципите и процедурите за консултации, особено при ядрена криза с КНДР, и посочват оперативните концепции и учения на съюза", отбеляза Наранг.

Чо Чанг-рае, заместник-министър на отбраната на Южна Корея по политиката, съобщи, че високопоставени служители от двете страни ще проведат симулирано учение преди редовните летни учения, с акцент върху възможността Северна Корея да използва ядрено оръжие.

Двете Кореи все още са във война, след като конфликтът им от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

В края на май опитът на Северна Корея да изстреля шпионски военен сателит се провали, след като новоразработен ракетен двигател избухна по време на полет.

Сеул и Вашингтон осъдиха изстрелването като нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват използването на балистични технологии от Пхенян.

След втората си среща през декември и двете страни предупредиха, че всяка ядрена атака от Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници ще бъде посрещната с "бърз, силен и решителен отговор" и ще доведе до края на режима на Ким Чен-ун.

Следващата им среща ще се проведе във Вашингтон към края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    8 1 Отговор
    вашингтон ще остане без сили от толкова много обединения май!?
  • 2 да де

    6 1 Отговор
    Ако злото наречено ФАЩ изчезне светът ще стане по-добро място за живеене.

    Коментиран от #4

  • 3 Ъхъъ

    3 0 Отговор
    Пък то /Вашинтон/за тез няма хубави, все им убива, все ги сърби. И все подкокоросват другите/ бавните/..не им се цапат техните ръце
  • 4 Напротив,

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    мащехата ти русия, е най-голямото зло в човешката история.

    Коментиран от #7

  • 5 Мишел

    4 1 Отговор
    САЩ са напълно безпомощни срещу Северна Корея. Тази държава не само има хиперзвукови ракети, които САЩ нямат, а и е разположена между две твърде големи за САЩ ядрени сили Русия и Китай.
    Спрямо Северна Корея САЩ могат да правят единствено хиляди "последни китайски предупреждения".
  • 6 въх и ах

    3 0 Отговор
    Е нали нямаха нищо - нито суровини , нито технологии . Като руснаците - с ,, чипове" от перални ... ракети управляват . Що се плашат ?
  • 7 афганистанчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Напротив,":

    Такад де - кажи му ... и се дръж по- здраво за колелото на самолета .
  • 8 БЯГАЙТЕ от лудия кимчо

    3 0 Отговор
    Дреме му на КИМЧО за вас! 😎 ТА вие му се ерчете от одавна та тоя никога не слушал никой а най вече САЩ,, той си има запазена марка срещу САЩ /тоя лудия 🤑отдавна е взел страха на др корейците айде стига само него не закачайте този сгодини стой в клетка моля не пускай звяра че с него никой не може да се договори после не се знае какво е скрил в клетката?? 🙄
Новини по държави: