11 Юни, 2024 15:59 922 9

България ще се включи в проект за създаване на зелен енергиен коридор от Азербайджан до Европа

  • българия-
  • азербайджан-
  • европа-
  • зелена енергия-
  • проект

Главчев е потвърдил подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния

България ще се включи в проект за създаване на зелен енергиен коридор от Азербайджан до Европа - 1

България имала интерес да да се включи като съакционер в инициативата за създаване на "зелен" коридор за пренос на "зелена" енергия от Азербайджан към Европа, заяви служебният премиер Димитър Главчев на срещата с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов в Берлин. В нея се е включил и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Главчев е потвърдил подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

В хода на разговора беше обсъден и "Вертикалният газов коридор", който затвърждавал България на газовата карта. Служебният премиер е посочил, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ.

Също е повдигната и темата за предстоящото в началото на месец юли в Баку заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. През последните пет години комисията не се е събирала и се очаква предстоящото заседание допълнително да активизира двустранното сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    6 0 Отговор
    Главанаков дали знае какво е зелен енергиен коридор..?
  • 2 Мноу добре,Главочев и

    9 1 Отговор
    Мърсула фон дер Лай.-..-.нянен,ама да бяхте се научили че газа от там не е само от Азербайджан,а в по-голямата си част е руски,а от Азербайджан и Иран,защото е в каспийския регион са по-малките количества. Така,че пак руска газ ама през трети страни.Честито на тъпанарите евро джейски.
  • 3 Мара

    8 0 Отговор
    а не може ли преди това България да си изгради София -Варна коридора, моля, моля, моля г-н Главчев? Некое тротоарче поне...
  • 4 Ами Урсуло тъ.--.---.па,

    7 1 Отговор
    азерският газ е 30 процента,иранския е 20,а останалия е руски,така,че тъпа европедалска патко нямаш замяна на руският газ.Ама като си тъпа и пр.-/ста тъйша ги брулиш.Кат гледам ква некадърница избраха за председател тана ЕС ЕС напарво жална ни майка,няма да прокопса ни ЕС ЕС още по-малко ние.А и ще се плаща на Армения,Грузия и Турция транзитни такси,което ще увеличи цената.
  • 5 Само разходи

    2 0 Отговор
    Действия на екскурзианти...... без Ердоган и Пеефски нищо не може да се случи;;;
  • 6 българин

    3 1 Отговор
    Ура ще идва неруски(руски) газ. ДА ЖИВЕЙ!
  • 7 Иго

    1 1 Отговор
    Ало Главчев гламав ,лъжеш нагло това е руска газ ,Азербейджан и руснаците са едно ,в края на годината договора им с Газпром изтича и канец газ!! Чакайте танкерите от приятелите на гелосаният милиардер !!!
  • 8 Задължително

    1 1 Отговор
    такова дружество трябва да е изцяло ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, иначе ще е куче трамвай влачи, диря няма.
  • 9 Бай Ставри-строг но справедлив

    1 0 Отговор
    Кой е оторизирал тоя главок да сключва договори. Доколкото помня служебния премиер няма подобни права, защото е служебен. Значи ако е подписвал такива договори това е незаконно, а той е извършил престъпление. Значи, отивам да му приготвя една килия с южно изложение с гледка към Витоша...