12 Юни, 2024 09:30 1 201 2

Прогноза на италиански социологически институт: Партията на Мелони ще получи 24 места в ЕП

  • италия-
  • мелони-
  • евровота

В Италия все още не са ясни на 100 процента резултатите от евровота. Причината за това е повторното преброяване на бюлетините в 78 избирателни секции в Рим

Прогноза на италиански социологически институт: Партията на Мелони ще получи 24 места в ЕП - 1
Снимкa: БГНЕС

Почти окончателните резултати от евровота показват, че на първо място е партията „Италиански братя“ на Джорджа Мелони. Тя ще получи 24 места в ЕП, показва прогноза на социологическия институт „ЮТренд“, предаде АНСА. Демократите, които се класираха на второ място, що получат 21 места. С по 8 места са три партии – „Движение 5 звезди“, „Форца Италия“ и „Лига“. „Съюз Зелени Левица“ ще получи 6 места.

В Италия все още не са ясни на 100 процента резултатите от евровота. Причината за това е повторното преброяване на бюлетините в 78 избирателни секции в Рим, в които са били констатирани различни нередности в протоколите, като например записани повече упражнили правото си на вот граждани, отколкото са подадените бюлетини.

В допълнение пак в Рим в нощта след изборите компютърната система за вписване на резултатите от протоколите се е сринала и се е стигнало до закъснение и в този процес. Засега се изключва версията за хакерска атака.

Двете събития породиха полемика. Кметът на Рим Роберто Гуалтиери постанови вътрешна проверка във връзка с тази ситуация, пише „Соле 24 оре“

Любопитен тук е казусът с регионалната партия "Народна партия на Южен Тирол". Тя се възползва от нормативна клауза, според която за партии, представляващи езикови малцинства в Италия и присъединили се към листи на национални партии, не важи прагът от 4 процента за влизане в ЕП, а важи друго изискване – техен кандидат трябва да е събрал над 50 000 преференции. Това е случаят именно с "Народната партия на Южен Тирол". В Североизточен избирателен окръг тя се беше съюзила с „Форца Италия“ за евровота и нейният кандидат Херберт Дорфман получи над 50 000 преференции. Благодарение на това партията ще получи 1 място в ЕП. Самият Дорфман има опит като евродепутат в минали европарламенти. По професия той е аграрен специалист.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    4 2 Отговор
    И в Италия народа показа среден на военнолюбците. Само ние пак се движим след вятъра.
  • 2 Ами

    2 0 Отговор
    дано са повече, че вчера фонлайнар е поръчала 40 милиона ваксини против птичи грип ! Сега ще ни погнат и тях да ни слагат,за да не мислим за глупости...
Новини по държави: