Last news in Fakti

12 Юни, 2024 11:44 660 30

Естонският премиер Кая Калас може да стане новият ръководител на външнополитическия отдел на ЕС

  • кая калас-
  • естония-
  • европейски съюз

Калас е един от най-верните поддръжници на Украйна в противопоставянето на руската агресия

Естонският премиер Кая Калас може да стане новият ръководител на външнополитическия отдел на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Естонският премиер Кая Калас може да стане новият ръководител на външнополитическия отдел на ЕС, пише "Политико", позовавайки се на свои източници.

Европейските лидери вече са съгласували предварително кандидатурите на други лидери на ЕС, като източниците на изданието съобщават, че Урсула фон дер Лайен трябва да остане начело на Европейската комисия за втори мандат, португалецът Антониу Коща ще стане председател на Европейския съвет, а за председател на Европейския парламент отново ще бъде посочена Роберта Мецола.

Всички тези решения все още не са финализирани, но се очаква споразумение за лидерството на ЕС да бъде постигнато до 17 юни, когато е насрочена неформална вечеря на европейските лидери.

Според източници на "Политико", страните от ЕС не искат да забавят процеса на одобрение на ръководството на фона на войната в Украйна и възможното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом.

Четирима събеседници на тази медия съобщиха, че засега най-голяма неяснота остава около позицията на ръководителя на европейската външнополитическа агенция, тоест служителя, който ще замени Жозеп Борел.

Изданието нарича Калас "идеален избор" като жена, която е лидер на източноевропейска държава и се придържа към либералните ценности.

Преди неотдавнашните избори за Европейски парламент някои страни от ЕС не са били много радушни към перспективата за нейното назначаване, тъй като тя заема прекалено твърда позиция към руското ръководство. Някои западни лидери се страхуваха, че на тази позиция тя може да се съсредоточи твърде много върху Русия и да не обърне достатъчно внимание на други региони, особено Близкия изток и Африка.

"Тази съпротива оттогава обаче избледня, тъй като Калас се вписва перфектно в работния график - географски, политически и дипломатически", пише "Политико".

Калас е един от най-верните поддръжници на Украйна в противопоставянето на руската агресия. Под нейно ръководство Естония изпрати помощ на Украйна в размер на около 1,6% от БВП на страната - по този показател тя остава на първо място в света.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    28 0 Отговор
    И тази е с празен и изцъклен рептилски поглед като Урсула! Значи - правилен кандидат!

    Коментиран от #5

  • 2 И тая конска фаца

    23 0 Отговор
    Ще я качат на потъващия кораб ва
  • 3 Странстващия Каубой

    22 0 Отговор
    Тази Жена
    Прилича на Скумрия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 По-голям пич

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Екстра си е мацката. Който харесва Путин, да заминава за Урал.

    Коментиран от #7, #25

  • 6 нека , ще ни

    8 0 Отговор
    синхронизира с северна македония, турска и сръбска за шенген и за добри братски отношения .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лесен избор

    16 1 Отговор
    Заради същото и Бойко Борисов слага на подобни постове жени. Важно е реброто да има амбиции, да е нахъсано от собствената си самооценка и топ кандидат за позицията.
  • 9 честен ционист

    18 0 Отговор
    И тая Кая ще я пратят на екскурзия до Сибир за 10 год, също като майка й и баба й, ама няма да има после къде да се върне.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз съм Гомил

    17 0 Отговор
    Напълно е готова за позицията, като и видите злобната физиономия на тази русофобска дъска.
  • 14 Нормално

    16 0 Отговор
    Разбира се !
    Защо не?
    Всички нацисти трябва да бъдат в еврокомисията.
    Нали Европа трябва да оправдае това което цял свят знае за нея-сборище от сатанисти,нацисти и ЛГБТ извратеняци.
  • 15 Ксаниба

    11 0 Отговор
    Идеалпетров!! Безмозъчно скумрийо - тоталният шабес-гой на жидомасоноте фащ!!
  • 16 сноу

    5 0 Отговор
    Както знаете politico е ръката усойница на курабията...когото е клъвнала вече или е получил имунитет или ще мре в адски мъки..Специално кайчето лично е гушнато под крилото на клинтягите и те имат основната роля в разбунването по целия свят местейки фигурите по дъската...Не може да се отрече че който правилно слушка, винаги му оситуряват здраво да папка..
  • 17 Не се предават калинките

    3 0 Отговор
    соросоиди и това е.
    До последно във властта, до последно да работят за Сорос.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Инна

    4 0 Отговор
    Прадядото на г-жа Калас от страна на баща й, Едуард Алвер, е командир на естонската милиция и участва в провъзгласяването на независима Естония през 1918 г. - с подкрепата на германски щикове. Тогава Алвер става шеф на естонската полиция, на тази позиция той също участва в лова на болшевишки поддръжници.
    Бащата на Кая, Сийм Калас, завършва с отличие държавния университет в Тарту със степен по финанси и кредит и празнува успеха си през 1972 г., като се присъединява към редиците на КПСС.

    Съветската кариера на внука на началника на полицията вдъхва уважение: директор на републиканския клон на Спестовната банка на СССР, заместник-главен редактор на вестник "Рахва Хяел" (орган на ЦК на Комунистическата партия на Естония и Съвета на министрите на Естонската ССР), председател на Централния съюз на профсъюзите на Естония, народен депутат на СССР.
    Когато става дума за съветските репресии, Калас посочва майка си, която заедно с роднините си е била депортирана в Сибир като дете. Но и тук има някои нюанси. Кристи Калас, след десетгодишен живот в Сибир, се завръща в Естонската ССР, където получава образованието си и прави повече от успешна кариера в областта на медицината. А младият комунист Сийм Калас се жени за бивш изгнаник, като е абсолютно сигурен, че това няма да повлияе по никакъв начин на кариерата му. И, което е интересно, се оказа абсолютно прав.

    Коментиран от #21

  • 20 Кадир

    1 0 Отговор
    Изглежда много уверена в евроатлантизма. Бих и направил дете.
  • 21 Инна

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Инна":

    Значителна част от номенклатурата на съветска Естония успешно преживява придобиването на независимост. Комунист с 20-годишен опит, Сийм Калас първо оглавява Банката на Естония, след това става шеф на Министерството на външните работи, а през 2002 г. достига до поста министър-председател.

    Само в Русия подобни политически династии се обявяват за признак на недемократична и корумпирана система. Но в Естония въпросът е съвсем различен: дъщерята, следвайки баща си, става ръководител на Реформаторската партия, а след това и министър-председател на страната, а това, оказва се, е доста европейско.
    Сегашният министър-председател на Естония е представител на елита, който цял век успя да се адаптира към всякакви политически условия.
    Ако утре Червената армия се появи на хоризонта, другарят Кая ще я посрещне в червен шал, кожено яке и с маузер, стискайки партийната карта на баща си в ръцете си и държейки том на Ленин под мишница.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Новите полезни идиоти "избрани" от стадото ще са с пъти по зле и от досегашните.Особено като се има предвид,че дилърът от Надежда го изпращат в Брюксел.
  • 24 Инна

    3 0 Отговор
    През 2023 г. в Естония избухна мащабен скандал. Оказа се, че съпругът на Кая Калас прави доста добри пари от търговия с Русия, а самата премиерка е инвестирала стотици хиляди евро в компанията му. И това въпреки факта, че ръководителят на правителството многократно призоваваше Запада напълно да скъса връзките си с Москва и буквално молеше естонския бизнес да не си сътрудничи с „агресора“.
    Особено пикантен е фактът, че, съдейки по официалната декларация на Калас, тя е инвестирала в бизнеса на съпруга си, като му е „заела“ 350 хиляди евро.
  • 25 ССС

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "По-голям пич":

    "Екстра си е мацката. Който харесва Путин, да заминава за Урал."
    Значи - тръгваш за Естония!
  • 26 просто

    1 0 Отговор
    мацката копнее за перверзна любов и ще я получи.
  • 27 хххх

    1 0 Отговор
    Тя е красива!! Може.
  • 28 Като

    1 0 Отговор
    се замисля, дали ще е тая или Борил е все едно. И двамата покриват критериите за ментална неспособност и личностно дъно. Така че, няма бъдеще за ЕС.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: